Stephen Fry: Organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă în Rusia le-ar repeta pe cele care l-au legitimat pe Hitler

0

Comicul, actorul, poetul, scenaristul, regizorul și, printre altele, activistul britanic Stephen Fry (foto) le-a adresat o scrisoare deschisă premierului Angliei, David Cameron, și Comitetului Olimpic Internațional în care a cerut ca Olimpiada de iarnă din Rusia să se mute în altă țară, mai exact una în care homosexualitatea nu e incriminată și unde membrii comunității LGBT nu sunt scoși întotdeauna țapi ispășitori, scrie boingboing. Fry compară organizarea Olimpiadei în Rusia, în 2014, cu lașitatea din spatele Jocurilor Olimpice de iarnă din Berlin, din 1936, care l-au legitimat pe Hitler și a fixat regismul nazist pe scena globală. Legislația adoptată recent de Vladimir Putin le interzice oamenilor să fie gay, să spună că sunt gay sau să militeze pentru drepturile comunității LGBT, ai cărei membri sunt adesea atacați cu sălbăticie de bande violente.

 

Un extras din scrisoare:

(…) Sunt gay. Și evreu. Mama a pierdut douăseprezece membri de familie din cauza lui Hitler și a antisemitismului. De fiecare dată (și se întâmplă constant) când, în Rusia, un adolescent gay e forțat să se sinucidă, când o lesbiană e violată pentru a i se aplica o “corecție”, când bărbații și femeile gay sunt omorâți în bătaie de mardeiași neonaziști în timp ce poliția rusă nu face nimic, lumea se îngustează, iar eu, unul, plâng din nou când văd că istoria se repetă.

“Pentru ca răul să triumfeze, nu e nevoie decât ca oamenii buni să nu facă nimic”, a scris Edmund Burke. Veți fi voi, bărbații și femeile de la Comitetul Olimpic Internațional, acei oameni “buni” care vor lăsa răul să triumfeze?

Olimpiada de vară din 2012 a fost unul dintre cele mai glorioase momente din viața mea și a țării mele. Dacă va exista o Olimpiadă de iarnă în Rusia, asta ar păta mișcarea pentru totdeauna și va șterge orice urmă a acelei glorii. Cele cinci cercuri vor fi pentru totdeauna defăimate, mânjite și ruinate în ochii lumii civilizate.

Vă implor să rezistați în fața presiunilor pragamatismului, banilor, lașității unsuroase a diplomaților și să apărați cu hotărâre și mândire umanitatea, așa cum a promis să facă mișcarea voastră. Fluturați steagul olimpic cu mândrie așa cum și noi, bărbații și femeile gay, fluturăm cu mândrie steagul-curcubeu (…)

Citiți întreaga scrisoare pe site-ul lui Stephen Fry.

Foto: Flickr/Fiona James


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger