Stephanie Roth. Activista care se bate pentru Roșia Montană

155

01-Stephanie Roth

Dacă o întrebi de viață pe Stephanie Roth, unul dintre cei mai activi membri ai asociației „Alburnus Maior” din localitatea minieră Roșia Montană, Munții Apuseni, îți spune că ea merită trăită minut cu minut, atâta timp cât conștientizezi că nu se află în mâinile vreunui guvern. Dacă o întrebi de minerit, îți dă un citat din Mark Twain:  „Mina este o gaură deținută de un mincinos”.

de Ionut Dulamita

Născută în munții Elveției și crescută în Germania și Marea Britanie, Stephanie Roth a renunțat la postul de editor la una dintre cele mai mari publicații cu profil ecologic din lume, The Ecologist, pentru a combate  „nedreptățile de mediu” ca activist. Gândul i-a venit în America de Sud, pe drumul spre capătul lumii, iar din 2002 se împarte între Anglia și România. Aici militează împotriva celei mai mari mine de aur de suprafață din Europa pe care compania canadiană Gabriel Resources vrea să o deschidă la Roșia Montană. „Rosia Montană va deveni o mină peste cadavrul meu”, spune Roth după aproape opt ani, în engleză, într-o discuție pe Skype, cu un accent franco-german. „Voi lupta cu tot ce am”.

Stephanie Roth, de 40 de ani, este uscățivă și, acum șase ani, avea o alură de motaniard hippie în documentarul Uj Eldorado (Noul Eldorado) al regizorului maghiar Tibor Kocsis. Acolo, activista de mediu vorbea despre posibilele pericole de la Roșia Montană îmbrăcată într-o pereche de blugi lălăi și spălăciți și un pulover albastru, cu părul brunet ciufulit și prins la spate într-o codiță, ieșind pe poarta unui localnic din localitatea apuseană. Cum s-a schimbat fizic în ultimii ani contează mai puțin pentru ea, mai important e că în tot acest timp a contribuit la consolidarea mișcării de rezistență a ONG-urilor, acum în număr de 40, împotriva proiectului minier. Asta după ce, în 2002, a ajutat societatea civilă din Sighișoara să se opună proiectului „Dracula Park”.

Activista de mediu spune că a învățat de timpuriu să conviețuiască cu oamenii. La 6 ani s-a mutat în Anglia cu părinții ei care, când ea avea 13 ani, au trimis-o la un internat catolic din sudul Germaniei. O școală de fete cu dormitoare comune mari și colege de cameră „care poate că nu sunt oamenii pe care ți i-ai alege singur ca prieteni”. Stephanie a învățat însă cum să comunice cu lumea din jur, dar și sculptură în lemn, istorie și politică de la niște măicuțe benedictine deschise la minte.

Tatăl i-a murit când avea 20 de ani, iar Stephanie a condus o vreme micul hotel al familiei din sud-vestul Angliei. Și-a început studiile în relații internaționale la University of Lodon și, la 23 de ani, cum afacerea nu mergea prea bine și cum era „înfometată de viață”, a plecat în Nepal timp de patru luni, pentru a-și explora libertatea că voluntar în Parcul National Chitwan. Acolo a lucrat într-un jungle camp pentru turiști. Nu era ca la internatul catolic, și-a putut alege singură prietenii – îngrijitorii de elefanți mahut, în mod special.

Două imagini din pădurea subtropicala din Chitwan îi stăruie și acum în minte. Prima dintre ele este plimbarea matinală cu elefanții până la marginea râului în care uriașele animale adorau să se îmbăieze. „Cu cele două mâini ții urechile elefantului, îți așezi un picior pe trompă, iar el te ridică și te așează pe capul lui”, spune Stephanie. „De-acolo te duci pe spinarea lui și sări în râu”. A doua imagine: în serile fierbinți de dinaintea musonului, Stephanie și colegii ei, în mare parte nepalezi, conectau bateria unui vechi Range Rover la un proiector care difuza pe un perete filme de Bollywood, se întindeau toți pe iarbă și se uitau la ele toată noaptea.

„Mama m-a sunat [însă] să mă întorc la studii”. Stephanie a absolvit facultatea și a obținut apoi o diplomă de master în filozofie la Cambridge Univeristy. „N-am învățat mare lucru acolo. Dar am văzut cum este promovată lumea, cum ți se vinde o lume așa cum nu este”. Așa că după încheierea studiilor, se simțea puțin pierdută, deși știa clar că nu voia să lucreze într-un sistem birocratic. Un prieten i-a sugerat atunci drumul de pelerinaj Camino de Santiago.

Camino de Santiago sau doar „Camino” este un traseu bătut la pas care traversează Spania de la est, de la poalele Munților Pirinei, la vest, până în Santiago de Compostela. Un drum de 900 de kilometri pe care Stephanie l-a urmat la 26 de ani. „Pe drum m-am decis că vreau să fiu activist de mediu, pentru că am văzut chipul aurului în natură”, spune ea. „Cred că viața în șine este un pelerinaj, iar orice călătorie de 1.000 de kilometri începe cu un simplu pas. Chiar dacă mergi la Santiago de Compostela sau la Roșia Montană sau dacă îți întemeiezi o familie, totul începe cu un simplu pas”.

Pașii au ghidat-o apoi la publicația The Ecologist din Londra, în 1997, unde a fost news and campaign editor. A ajuns să acopere 6-7 pagini cu articole de mediu din toată lumea – vorbea franceză, germană, engleză și puțină spaniolă. În secțiunea de campanii scria un mic articol pe marginea unei probleme de mediu semnalată de organizațiile de mediu, apoi completa în baza lui o casetă cu titlul „Acționează”. „Le dădeam cititorilor posibilitatea de a scrie e-mailuri sau scrisori pentru a încerca să acționeze”.

Pe lângă asta scria și articole mari, feature-uri. O interesau în special pescuitul excesiv și religiile comparate. „The Ecologist avea din când în când numere speciale pe care le editam. Am făcut unul despre mâncare, o întreagă revistă despre mișcarea Slow Food, ce înseamnă fermieritul organic, cum companii mari ca  Smitshfield îi afectează pe micii agricultori tradiționali”, spune ea. „Am acumulat multe cunoștințe pe probleme de mediu, având acces la foarte multe informații”.

După cinci ani la The Ecologist, în 2002, Stephanie a luat o pauză de la volumul mare de muncă și a plecat spre Santiago de Chile. Destinația finală: Cape Horne, numit și „capatul lumii”, aflat la sud de Chile. În timp ce se plimba și se cățăra pe stânci, în Chile, Argentina, Peru și Bolivia, întâlnea la tot pasul „probleme de mediu”. În apropiere de Cape Horn, a văzut câte un băț galben înfipt în pământ la fiecare 10-15 metri. Ghidul i-a spus că făceau parte din planul unui drum motorizat până la capătul lumii. „Ca oamenii să poată călători până la capătul lumii, să mănânce o înghețată și să se întoarcă acasă. Asta m-a enervat, pentru că este zona în care animalele veneau pentru odihnă înainte să se întoarcă în zonele înghețate. Era un drum inutil”.

Stephanie a strâns contactele unor opozanți ai drumului, printre care un preot și un profesor de antropologie. S-a dus să-i vadă și a aflat că scriseseră o grămadă de scrisori primarului și consilierilor locali, dar în zadar. Primarul își dorea drumul, spuneau ei. „Asa că i-am pus în contact cu o parte din ONG-urile de mediu din Santiago de Chile pe care le știam și care se ocupau de problema extinderii drumurilor”.

Stephanie spune că a făcut asta și în alte locuri. După Cape Horn, a făcut trekking în regiunea Huaraz din Peru. Acolo susține că a dat peste o mina murdară dezvoltată de Alan Hill, fostul director de la Roșia Montană Gold Corporation, și că medicul local i s-a plâns că exploatația minieră deversa deșeurile în râul folosit de oameni că sursă de apa potabilă. „Medicul avea nevoie de ajutor, așa că l-am pus în contact cu oameni care se ocupau de probleme de minierit”.

„Mi-am spus că e foarte trist dacă se distrug lucruri și au loc nedreptăți doar pentru că oamenii nu au mijloacele necesare de a comunica, nu vorbesc engleză, nu au Internet sau nu știu cum să facă o campanie”. Când a terminat călătoria, Stephanie s-a decis să-i ajute pe oamenii simpli de oriunde să lupte mai eficient împotriva „construcțiilor distructive și a nedreptăților de mediu”.

Și-a dat demisia de la The Ecologist in 2002 și a stat trei luni în preaviz. Perioadă în care a documentat un articol despre „Drakula Park”, proiectul pentru Sighișoara. A vorbit cu autoritățile și cu membrii opoziției, pe care i-a întrebat dacă a stupid person poate să vină să facă muncă de voluntariat. Activiștii din Sighișoara i-au spus să vină. Cu banii economisiți de la publicația britanică, Stephanie s-a mutat în România, în aprilie 2002.

„Să salvezi un platou unde ai stejari plantați înainte ca Cristofor Columb să descopere America a fost un motiv bun pentru opoziție”, spune ea. „Sighișoara nu are infrastructura necesară pentru a aduce numărul de turiști de care era nevoie pentru a face [parcul]fezabil. Plus că parcurile de distracție sunt foarte automatizate, așa că nu sunt angajați mulți oameni. Nu am văzut avantaje”.

Împreună cu activiștii locali, Stephanie Roth a făcut un website, o serie de campanii, s-a întâlnit cu membri ai Parlamentului European sau a tipărit vederi de protest pe care turiștii au fost îndemnați să i le trimită ministrului transporturilor de atunci, Dan Matei Agaton.

Înainte de asta, a scris pentru The Ecologist și un feature despre proiectul de minerit de la Roșia Montană. „Chiar după ce am ajuns în Sigihișoara, jurnalistul Ion Longin Popescu, de la Formula As, mi-a spus despre Roșia Montană. I-am zis că știu câte ceva despre mineritul cu aur și despre mediu, iar el m-a îndemnat să vizitez locul, pentru că acolo urma să fie cea mai mare mină [de aur]din Europa”. La Roșia Montană, Stephanie l-a cunoscut pe Eugen David, președintele ONG-ului Alburnus Maior, pe care îl consideră unul dintre idolii ei.

După ce s-a asigurat că parcul de distracții închinat lui Dracula nu va fi construit, Stephanie s-a mutat la Roșia Montană la invitația lui Eugen David. Aici s-a alăturat mișcării de rezistență coagulate împotriva proiectului minier. Vara și iarna și le petrecea în Munții Apuseni, restul timpului în Anglia, împreună cu familia. Apoi, în cei aproape șase ani care au urmat, a trăit full time în localitatea minieră.

Pe scurt, activista vede în acest proiect: alungarea localnicilor de pe pământurile lor, distrugerea unei părți a bisericilor sau tăierea pădurilor; riscul contaminării unei zone foarte populate cu cianură, folosită pentru tratarea aurului; riscul ca reprezentanții companiei să falimenteze și să plece. „[Compania] fiind înregistrată în Barbados, are imunitate diplomatică și nimeni nu o poate da în judecată”, spune Stephanie. „Dacă statul român ar lua în calcul toate precauțiile pentru mină, atunci ea nu ar avea nici un sens din punct de vedere economic”.

În primii ani, activista de mediu spune că ONG-urile implicate în proiectul Roșia Montană au organizat o serie de proteste, despre care se poate citi pe site-ul mișcării, și s-au deplasat de multe ori la București pentru a încerca să schimbe opinia politicienilor. „Nu ne-au ascultat”, spune Roth. „Acum protestăm diferit, în sensul că doar dăm în judecată, atunci când Gabriel Resources primește diverse permise pentru proiectul de minerit de la instituțiile publice”.

Când fostul ministru al mediului, Atilla Korodi, „a suspendat procedura pentru evaluarea impactului asupra mediului” din cadrul proiectului minier, în 2007, campania activiștilor a început să fie mai tăcută și a început să se axeze pe găsirea unor alternative economice pentru Roșia Montană, cum ar fi angrenarea localnicilor în turism. Stephanie Roth a început să meargă mai des în Anglia, după ce a ajutat la consolidarea unei „mișcări de mari proporții”, cu 40 de ONG-uri implicate. Acum își împarte din nou viața între familia din statul insular și Roșia Montană.

„În 2002, când m-am dus pentru prima data la Roșia Montană și m-am alăturat campaniei ‘Salvați Roșia Montana’, cei de la Gabriel Resources spuneau că vor produce primul lingou de aur în 2004. Apoi a fost 2006, apoi a fost 2009, acum este 2011. Dacă e să ne gândim în termeni de succes, din 2004, când compania a vrut să scoată primul lingou de aur, nu a reușit să facă asta”. În plus, Stephanie spune că acțiunea ONG-urilor a ajutat la înălțarea a două pensiuni turistice în Roșia Montană și că Ministerul Culturii și Patrimoniului Național a inițiat procedura pentru includerea sitului în lista patrimoniul mondial UNESCO. „Rosia Montană va deveni o mină peste cadavrul meu”, spune activista de mediu elvețiană. „Voi lupta cu tot ce am”.

În 2005, Stephanie a câștigat unul din premiile Goldman Environmental Prize for Europe pentru activitatea desfășurată la Roșia Montană. Acum se împarte între „Alburnus Maior”, unde spune că lucrează aproape 24 de ore pe proiectul Roșia Montană, ghidată de un citat al lui Mark Twain: „O mină este o gaură deținută de un mincinos”, și o serie de alte ONG-uri românești pentru care face consultanță. Câștigă 500 de dolari pe lună și spune că nu îi pare rău de salariul de 24.000 de lire sterline pe an pe care îl câștiga acum mai bine de șapte ani la The Ecologist.

„Viața e frumoasă și merită să trăiești orice clipă. Drumul spre capătul lumii se schimbă, e de-a lungul coastei, câteodată ești nevoit să te cațeri pe stânci, alteori ai plaje cu nisip, alteori mergi prin pădure. Poți vedea delfini și foci în apă”, spune Stephanie. „E mai bine să te concentrezi pe lucruri care contribuie la fericirea ta și la frumusețea vieții. Nu pot să iau cu mine în mormânt bani sau case. Vreau să duc cu mine amintirile unor oameni și ale locurilor frumoase pe care le-am văzut. Pentru astea merită să trăiești”.

Tags:155 de comentarii

  • Io am o curiozitati. Nu foarte politicoasa, doar naturala: di undi ari d-na Roth bani sa se plimbe intre Romania si Marea Britanie daca ea lupta pe malul apei din fotografie pentru salvarea Rosiei Montane? Banuiesc ca lupta o face e pro bono. Sau nu?

  • Isterie ecologista tipica, folosind un citat scos din context „Mina este o gaura detinuta de un mincinos”. Ma indoiesc ca Mark Twain ar fi de acord cu utilizarea denaturata a cuvintelor lui.
   Daca n-ar fi mineritul, cum am dialoga noi atat de placut si instructiv prin intermediul calculatorului?
   A propos: priviti in jurul vostru si daca vedeti un obiect realizat fara vreo contributie a mineritului, dati-mi si mie de stire. Eu caut de cativa ani si nu gasesc.
   Indivizii care nu fac nimic, dar nu lasa nici pe altii sa faca, mie imi repugna.

   • Imi place tare mult cand postacii RMGC dau flood pe forumuri cand vor sa discrediteze pe cineva si cand nu au ce spune despre persoana pe care vor sa o discrediteze incep sa abereze si sa spuna platitudini. Sper ca va platesc bine sefii vostri, de fapt sunt convins ca va platesc bine pentru ca altfel nu v-ati fi vandut demnitatea asa de ieftin. Sunteti niste oameni jalnici, care faceti umbra pamantului pentru un pumn de aur, imi provocati sila si cand trebuie sa va demasc.

  • Domnuca asta trebuia spalata dupa povestea de miercuri a celor din Academia Catavencu; da, povestea aia cu “Mamal si Tatal…”. Prompti, cei de la “Think Inside the Box” au sarit cu interviul de fata si acum, Steph, e mai uscata, mai curata…
   Steph, tu ai avut optiunea sa renunti (sau nu) la 24000 £/an salariu (dupa 7ani!!!), Motii nici nu-si pot imagina ziua in care o sa castiga atat la ei acasa.
   Steph, zici ca azi faci 500 $/luna, in Romania asta e salariul mediu brut pe economie!
   Mai dau o tura prin articol, si vad ca ai si un mic hotel al familiei prin sud-vestul Angliei, veniturile de aici nu se pun?
   Ai strabatut lumea in lung si-n lat, si nu cred ca doar pe jos… Motii au doua alternative: Spania sau Italia, si nu ca sa faca pelerinaje, ci ca sa puna mana la lucrul greu de santier, de care bastinasii fug ca necuratul de tamaie, ca sa aiba ce trimite acasa la nevasta si copii.
   Amara e viata Motului, si mai este… da-ne sansa sa alegem noi pentru noi, asa cum ai facut tu alegeri pentru tine! O veni si vremea noastra, chiar de-o trebui sa le amintim la domnii de la putere ca aici “No hai!” se zice rar da’ zis ramane.

   • E cool sa sustii cele mai controversate cauze ecologiste, mai ales cand vii din Elvetia, Anglia, dar intrebati-i pe somerii din Apuseni de ce nu i-a lovit ecologismul si de ce vor sa aiba mina de aur acolo? Romanii pleaca, intr-adevar si ei in strainatate, dar nu ca sa-si traiasca viata ca Stephanie, ci ca sa munceasca slugi, ca sa vina acasa cu bani de termopane si depresii de la umilintele indurate. Asa ca Lupanokia, …

   • Sunt convins ca tu nu mai poti de saracii moti ai Rosiei Montane mai ales a celor care lucreaza pentru companie, la fel ca si tine. Dar de ce nu le plangi de mila oamenilor de pe valea Jiului sau din alte parti ale tarii la fel de defavorizate si fara nici o speranta cu adevarat. Esti un patetic care sta pe un scaun si primeste bani de la companie ca sa scrie mizerii pe forumuri. Pe voi nu va afecteaza saracia oamenilor pentru ca voi ii tineti in saracie din 2006 pentru ca mai apoi sa iesiti triumfatori sa aratati cu degetul pe cei care doresc o comuna care sa se dezvolte cu adevarat durabil. Ceea ce face Steph pentru Rosia nu va afecteaza decat financiar pentru faptul ca sunteti lihniti de foame si pt ca daca nu forumizati pentru companie va da nenea Tanase afara.

 1. Thank You Stephanie Roth for helping save Romania from an environmental disaster. We all hope that poisons (cyans) are not going to be released in nature. Because we need a clean environment where to breathe, eat, drink, grow our kids and enjoy our lives. After the mining project will be stopped, we shall start some projects for developing the Rosia Montana area in a different way: by tourism. There are enough European funds that could help develop the place by keeping it in a natural state and by insuring a decent life to the locals.

  Thank You Stephanie Roth

  • Mai darling
   Fondurile europene pe care te bizui tu sa salvezi zona se termina multe dintre ele incepand de anul asta si oricum vor mai fi mxim pana in 2013.
   Suna wonderfull viitorul luminos al Rosiei Montana, mai ales in engleza cum ai binevoit sa te exprimi.
   Pun pariu pe un munte de la Rosia Montana ca daca dispar canadienii din schema, dispari si tu ca salvator de mediu si prima zboara madam Roth. Iar turism acolo nu se va face garantat in urmatorii 100 de ani la fel cum bani de la bugetul de stat nu va primi RM tot in urmatorii 100 de ani.
   kisses

   • Ai pierdut “garantia” – scoate banu’!
    “Turism” se FACE acolo – numai eu am adus, anul trecut (fara ca ocupatia mea sa fie “turismul”) cel putin 50 persoane in zona 😉
    Asa ca scoate banu’, daca tot vrei sa “garantezi” 😀

   • Cucoana draga, poate nici n-ar trebui sa ne bazam pe fonduri europene. dar adevarul e ca, noi romanii, nu stim nimic inafara de a ne plange. Uita-te in jurul tau si zi-mi cati romani au mers la o activitate de voluntariat, sau cati si-au oferit ajutorul altora, care au fost la nevoie. Au fost cativa, dar putini. Poate ar trebui sa asteptam sa ne pice din cer

   • Codruta, cu aia 50 de studenti pe care i-ai dus tu la Rosia Montana nu se face primavara si nici turism. Asta e un pariu pe care n-o sa-l pierd. E posibil sa-mi pierd interesul pentru subiect intre timp, dar atat.

  • cianura e scumpa mai, aia vor sa faca bani, o reutilizeaza nu ii dau drumul “in nature”. problema nature-ului o sa fie metalele grele…care oricum se gasesc din belsug acolo

 2. Homo Ancestor on

  “..peste cadavrul meu..” ! E genul de expresie care indeparteaza de activismul ecologist multi oameni echilibrati si inteligenti. Pentru ca poti fi inteligent si dezechilibrat..emotional, dovada e in articol..

  Ar fi fost interesant ca autorul articolului, intr-un simplu paragraf, sa ne explice putin cine a fondat The Ecologist (doar se stie ca bancherii evrei sunt mari ecologisti si altruisti din fire), ziar care nu mai e tiparit din vara lui 2009, legaturile cu membri ai guvernului britanic prin Green Alliance, cu miscarile anti-capitaliste din jurul ISEC.
  Sa nu credeti ca expresia lui Roth, “miscarea de rezistenta”, e intamplatoare, ea e chiar lamuritoare pt felul “apolitic” in care se face ecologie prin vestul Europei:) Misiunea doamnei e radicalizarea si politizarea unor ONG-uri ecologiste din Romania, inregimentarea lor pe frontul luptei anti-capitaliste. O veche meteahna, mostenita de la fondatorii miscarilor ecologiste din anii’70, create de KGB in Occidentul european ca instrument de influenta mediatica.

  Korodi Attila si Stephanie Roth, un membru UDMR si o doamna cu multiple conexiuni..cosmopolite, si-au dat mana intru protejarea vietii pastorale a motilor, grijulii cu patrimoniul istoric si natural al romanilor. Si cu cele peste 300 tone de aur si vreo 1500 tone argint din acea regiune transilvana. Induiosator..si foarte plauzibil..

  Pozitia de bun simt in acest caz e simpla: daca RMGC obtine toate certificatele si aprobarile conform normelor stricte din UE si daca guvernul roman obtine maximum de avantaje financiare si de protectie a patrimoniului, atunci proiectul poate fi demarat. Daca RMGC nu poate dovedi ca tehnologia respecta normele UE sau daca dividendele obtinute de stat sunt prea mici fata de riscuri, atunci proiectul trebuie abandonat.

  Fara sectarism (militantismul ecologist tinde sa devina o forma de intoleranta fascizanta, uitand ca pleaca de la dogme pseudo-stiintifice, vezi “climategate”), fara fanatism ecologist, ci pragmatic si consultand mai ales oamenii din regiune, acei moti saraci si.. autohtoni.
  Restul e propaganda (ecologista), isterie(mediatica) si/sau activism politic (maghiar, roman).
  In medio stat virtus !

  • Avem noi ungurii u vorba care suna cam asa “judeci cum esti tu”!ca tu nu crezi in nimic si ca esti de vanzare nu inseamna ca si altii sunt la fel!eu nu am nici un interes si sunt IMPOTRIVA acestuie proiect ptr.ca nu am incredere nici instatul roman si nici in compania respectiva!

   • Ai dreptate cum judeci asa esti: prost. Sunt impotriva pentru ca nu am incredere nu pentru ca am argumente sau informatii. Pur si simplu sunt impotriva si cei care nu gandesc ca mine sunt vanduti. Admirabil ! iti dau dreptate cu “vorba ungureasca” chiar daca nu ar strica sa inveti ceva romana sau sa postezi in engleza, altfel impresia este jalnica de agramat fara argumente.

   • Si tu ce argumente ai sa fi pro, inafara de faptul ca niste nemernici o sa faca ceafa lata (probabil te numeri printre ei) din mita canadienilor, cativa amarati o sa ia salariul minim pe economie, canadienii fac o carca de bani din aurul nostru, iar zona o lasa plina de cianura ca apoi sa plateasca statul roman ecologizarea(ca doar d’aia nu este public contractul, sa nu se vada cota parte a Romaniei, probabil ca in cazul afacerii Sterling de 3%, si sa nu vada lumea ca de fapt nu au nici o obligatie de ecologizare). Ungurul asta agramat e mai inteligent decat tine, vede dincolo de bani fara numar, femei si valoare,”care este”, vede un mediu curat, vede cultura, istorie pentru generatiile urmatoare. Cat despre banii pe care-i promit aia ca vor veni in tara, nu sunt bani la buget, ci sunt bani investiti in utilaje, logistica… si cativa bani dati pe salariile romanasilor. Acum spune-ne si tu argumentele tale pro exploatare, inafara ca-ti umpli burdihanul din posibila mita, ca alti bani Romania nu o sa castige.

   • Uau! bravo Sspaga, punct ochit, punct lovit, si elegant, si cu argumente! Teo ai fost facut(a) terci, mars acas si plangi in pumni intrebandu-te care este cauza fuduliei tale….
    Si daca ai un pic de onoare ai raspunde….

  • Se pare ca v-a pus Tanase sa sapati din greu, ce sa-i faci, oamenii ca voi trebuie sa traiasca si ei din ceva. Eu ma intreb insa cum o sa-i explici copilului tau ce faci tu pentru bani…

 3. unul oarecare on

  Filmul ala ecologist al lui Kocsis a fost finantat de Guvernul Ungariei si prin OSI si de Soros, asa ca nu prea m-as inghesui sa-l iau de bun. Nu exista bune intentii, doar interese si soldatei.

   • Chiar credeti asta? chiar am ajuns cu totii intr-atat de dezumanizati? Nu cumva aclamarea pierderii oricarei sperante in bunele intentii este un dramatism discursiv desuet? Sper ca da, altfel nu vreau sa imi imaginez ce tarume inumane ati suferit sa fiti chair asa de pesimisti…
    Daca totusi exista 5 oameni pe lumea asta care au intentii bune – va dati seama ce abuz impardonabil comiteti?

  • “unul oarecare” Cred ce esti fanul declarat a lui Phelim McAleer care apropo a luat bani de la companie sa-si faca filmul, dar asta pe tine nu te intereseaza. Ce te intereseaza pe tine e sa arunci pastile de prostie, ca doar poate poate pune vreun fraier botu’. Mama ce de bani trebuie sa va fi dat RMGC pentru campania asta de forumizare, asa-i? Parerea mea este ca compania ar trebui sa se reprofileze din companie miniera intr-o companie de denigrare profesionista, va dau si o idee de reclama pe care sa meditati “companie profesionista de mizerii on-line, inundam forumuri, prostim lumea si ne plangem de mila”

 4. Suntem o tara de toata mandria! A trebuit sa vina o inimoasa din lumea civilizata sa se bata pentru o crima nationala, pus-o la cale de o sleatca de politicieni
  zoiosi si cinici. Ma mir ca postacii paltiti de retele mafiote din Romania,nu o fac nebuna pe aceasta misionara, pentru darzenia si credinta ei,ca lumea este mai frumoasa daca o aparam de dezastre ecologice si asa ne pastram valorile de patrimoniu, a Rosiei Montana. Superba lupta si minunata misiune, BRAVO

  • Eu cred ca habar nu ai de interese si de restul. Unul din fraierii pacaliti tot timpul de propaganda. Cand vrei adevarul, afla mai intai cine , ce vrea , de ce vrea si cum vrea. Simplu. Daca poti…Asa ca mai lasati-ma cu importul de ‘ecologisti” , cam stiu pe cine “ecologizeaza” ei !

   • Auzi mai Costicla! Vad ca esti tare activ la postari si ai tot felul de explicatii dmentiale despre ce sanatoasa este cianura si cata fericire aduce ea!
    Ia fii tu sincer si spune-ne cu cat esti platit pentru postare si mai ales de catre cine? Si merita? ca poate brusc incepe sa imi placa si mie mirosul de cianura.

    La fel ca asa-zisii localnici care intorsi de la munci agricole de prin spania argumenteaza in stilul: “Este un fapt peremptoriu ca RMGC, aceasta companie cu standarde etice exceptionale, utilizeaza procesele tehnologice care, desi au ca element activ cianura, nu doar ca nu sunt nocive ci chiar contribuie deliberat la ameliorarea estetica a peisagisticii locale.

    Sa fim scutiti!

 5. Sunt locuitor di Rosia Montana.Doi ani am fost in Spania,la munci agricole.Acum m-am intors si nu am de lucru.Proiectul asta ar da de lucru la cateva mii de oameni.Si nu idtruge nimic,mai degraba repara,pt ca ceea ce era de distrus au distrus comunistii.Nu inteleg de ce cucoana asta nu apara interesele concetatenilor ei,de ce vine tocmai in Alba?Nu cumva nu e decat un mercenar platit cu bani grei de grupuri interesate?Sfatul meu,pentru cei care sunt interesati de subiect:veniti la Rosia Montana sa vedeti cu ochii vostri.Veti avea mari surprize.

  • mai du-te inapoi in spania la munca! sunteti bine platiti ca sa faceti jocurile altora pentru bani? voi chiar nu va ganditi la copiii nostri? din rosia montana au de castigat doar cei ce au de luat spagi, restul e nenorocire. mai bine vorbiti cu primarul ala de acolo sa va dea voie sa faceti turism si agricultura. sper sa nu se faca niciodata acest proiect si daca e nevoie voi iesi si in strada pentru asta!

   • Deci omul de acolo iti scrie sa te duci acolo si tu il trimiti in Spania? Frumos…El te invita acolo sa vezi si tu? Asta spune totul despre voi – “ecologistii’ si ce cautati/vreti acolo ! Nu aveti nimic in comun cu oamenii locului si cu altele, aveti interese de doi bani sprijinite de banii concurentilor (SOROS!!!)
    Sa va fie rusine. Tineti oamenii aia in saracie cu prostia si nesimtirea voastra PLATITA de hotul ala !!!

   • Ma costica, da tu folsesti, hartie, lemn, motorina, gaze, electricitate, asfalt, blocul tau nu este din beton? nu aveti bijuterii in casa, da piesele electronice nu au metale rare? astea nu se scot din mina? gunoiul pe care-l arunca aiurea romanii nu intereseaza? sau apa menajera aruncata in rauri, sau cu instalatii cu tehnologie veche, ce zici de WC oamenilor in mediul rural, sute de veceuri printre sute de fantani, intr-un sat, apa in panza freatica merge in sensul rurilor cu 05m pe zi. Iti place sa taiem o padure si sa plantam grau?nu. Pai ro. are vro 14 milioane ha, in agricultura, teren arabil si pasune, care banuiesc ca in origine era padure.(suprafete greu de imaginat) Si iti mai explic eu ceva, uite ca un animal domestic sa puna 1000 de calorii de carne trebuie sa manance 10 mii de calorii soia si porumb, 90% se pierd. Deci plantam 10 ha de vegetale consumam motorina de 10x mai mult, ca sa mancam clorii din carne echivalentul la un ha de vegetale. Exista milioane de vegetariei care traiesc bine merci, deci este clar ca pamantenii mananca multa carne ca un moft, ba chiar daca te interesezi vegetarienii au o speranta de viata mai mare si un risc de cancer mai mic.

  • Domnule,
   cu toata ințelegerea pentru situația roșienilor, ca om care am fost acolo, va spun ca expoatarea asta va aduce cateva sute de locuri de munca ultraspecializate. Daca nu sunteți inginer chimist, nu cred ca trebui să vă faceți mari speranțe. Exploatarea nu va fi in cariera, minerii tradiționali nu vor avea nicio treba acolo, vor exista camioane imense care sa transporte roca (Un camion de-asta de cariera arata cam ca un bloc de 4 etaje), pe care nu le poate conduce orice om cu permis categoria B. Prelucrarea se face tehnologizat, in baie de cianuri. O evaluare independenta, nu povestile spuse de RMGC, a apreciat la 2-300 de persoane necesarul de personal al minei.
   Dacă nu mă credeți pe mine, vedeți în Cațavencu procesul in detaliu, au scris acu vreo 2 săptămâni.
   Astea sunt lucruri pe care nu le spune nimeni roșienilor rămași, care continuă, unii, să spere că dacă își vând casa și se mută, vor avea loc de muncă. Păcat!

   • Sa stii ca am condus in Turcia camion Komatso de 110 tone si nu aveam nici B-ul…Restul activitatilor le fac robotii ? Cati oameni lucreaza la o mina in sectorul productiv si cati in intretinere? Pe aia uitati sa-i socotiti sau nu vreti ?
    Am impresia ca sunteti complet pe langa subiect , daca va permiteti sa amintiti de ce scrie “Catavencu” fara sa cunosteti o mina reala – ia cautati si vedeti cati oameni lucreaza in celelelate explotari de suprafata – ca nu se inventeaza acum in Romania – nu e prima de acest fel, mai sunt si chiar pe acest principiu. Dupa aia dati din degete !!!

  • Pe ce strada vei iesi Cris? Pe b-dul Primaverii sa protestezi in numele oamenilor de la Rosia Montana. Mai bine vezi ca am auzit ca s-a deschis un club nou in Bucuresti, poate ai treaba. Nu-ti mai prinde urechile pe aici.

  • Scrie matale aici schema de functiuni a asa-zisului “proiect”, numarul de posturi si justificarea fiecaruia, incadrarea in norma de lucru conform legislatiei romanesti – si abia DUPA aia sa vii cu gogoritza referitoare la “mii de locuri de munca”!
   Hai, scrie! Asteot >:)

 6. Aurul Dacic a fost mereu la mare ravnire de imperialistii lumii pe care lumea nu-i mai poate incapea.
  Doar modalitatea s-a schimbat intre timp. Daca pana acum era nevoie de arme , acum razboiul a devenit subtil si economic.
  Nu ca a mai ramas prea mult aur, dar le sta in gat si acesta.

  • Marinel cu nume predestinat
   Imi pare rau ca nu iti impartasesc idealismul dar f multi romani (majoritatea dintre cei care nu au acces la internet sa te poata combate) se trezesc cu gandul la banii pentru painea de maine si la banii de facturi. Nu au timp sa abereze imperialist pe net si nici nu-i atinge plasticitatea vorbelor tale. Uneori lupta pentru mediu e doar o chetie cool de facut cand nu ai alta alternativa. Da’ in loc sa lupti impotriva Rosiei Montana nu mai bine iesi tu si strangi pet-urile din fata blocului?

   • Esti praf, cat despre protectie sociala nu mai spun decat ca esti plati sa scrii asa! Dece? Pt ca pt a avea bani trebuie implicat statul care sa creeze locuri de munca, nu hai sa vindem aurul sa avem si noi o ocupatie!

    Esti platit! se vede !

 7. Toata stima, Stephanie Roth !
  Din pacate, au ajuns strainii sa se lupte pentru muntii nostri, caci altii au fost corupti cu un pumn de arginti (asa e, Homo Ancestor?), sau cu mult mai mult (asa e, Videanule?).
  Tot aud de localnicii, care sustin proiectul pe considerentul ca vor avea locuri de munca..trist, foarte trist, din cauza saraciei in care au fost adusi de guvernarile de dupa ’90, au ajuns sa isi vanda omenia si pamantul pentru care si-au varsat sangele stramosii lor, fara sa mai aiba pic de constiinta si sa se gandeasca la ce vor lasa mostenire genratiilor urmatoare..muntii decopertati, halde de otrava, lacuri cu cianura, ape poluate, un peisaj apocaliptic, un pamant distrus pentru mii de ani poate..

  • Scumpule, traim in secolul globalizarii asa ca mai lasa-ma cu stramosii care si-au varsat sangele pentru- a noastra glie. Daca vrei iesi tu cu sabia si calare pe cal in intersectie la Intercondinental si da-i si lupta. Da’ pe mine lasa-ma cu mostenirile pe care vrei tu sa le lasi, ca pana una alta nu ai decat o autostrada de 100 km si aia gaurita, un castel frumos da care n-a fost evident construit de stramosii tai si cam atat.

   • bun; o sa te las cu stramosii; dar ce opinie ai atunci vis-a-vis de poluarea/otravirea apelor de suprafata si de adancime/panzei freatice, riscurile enorme vizand iazurile de cianuri de dimensiuni imense, defrisarilor, decopertarilor, intr-un cuvant MOARTE ..atat a naturii cat si a oamenilor care vor mai ramne pe raza de cel putin o suta de km???

   • Lasa-ma cu site-ul tau facut de oameni platiti de voi, sau cu poze din rai. Daca e asa benefica, de ce este interzisa in f multe tari si plus intersisa folosirea cianurii in mediu necontrolat in UE? Si rerminati cu chestii de genul, e in ograda noastra nu va bagati, de cand RMGC e stapana peste Rosia Montana.Nu sunte-ti desi voi asa va credeti si amenintati oamenii sa-si paraseasca casela. Uite si tu un site poate o sa zici ca si astia sunt platiti de Soros sau mai stiu eu cine ca sa va priveze buzunarele voastre de banii RMGC castigati din exploatarea gratuita si fara obligarii a aurului de acolo: http://www.greenpeace.org/romania/campaigns/ro-ia-montan Inteleg sa sunteti platiti de ei sa postati si sa schimbati opinia publica, ca doar nu aveati N aparitii pe aici si nu erati asa inversunati ca sa se exploateze. Sa nu exploateze nimeni zona.

 8. rar dau click pe rubrica asta. ma amuza/irita destul titlul sub care apare. cica sa gandim in afara cutiei, dar ce ni se serveste e atat de rudimentar incat incape intr-o cutie mica, minuscula. cat despre aceasta faptura,un caz clinic relativ banal, a primit o atentie complet nesanatoasa. ziaristica asta de duminica e atat de iresponsabila !

 9. Tinem pumnii, Stephanie! May the force be with you!
  Bravo TOTB! Din ce in ce mai bine…
  Stephanie este un exemplu, speram sa fie luat model de cat mai multi romani.
  Banii nu sunt totul, si exemplele prezentate deschid mintea si altora.

  PS: unul ca vasile, ori e incapabil sa munceasca, si asteapta pomana (oare de ce altii se descurca bine in Spania? si el nu), ori e platit de RMGC.

 10. In toti anii astia de cand se plimba pe la Rosia, ce a facut mai exact Stephanie ca alternativa la proiectul ala? A tot vorbit de turism – a facut vreo pensiune sau ceva de genul asta? Stephanie o sa plece sa “salveze” alt sat din lume iar oamenii de acolo vor muri de foame – sau se vor hrani cu insufletirea spirituala data de Stephanie Roth

  • George draga, ce-ti mai face Phelim, mai vorbiti? dar cu job-ul ala de la companie cum mai e? Ultima data cand te-am vazut erai rotunjor saracul de tine, cred ca muriti de foame la Rosia Montana! Sa stii ca te sustin in tot ce spui, a si sa nu uit, sa ma iei si pe mine in Jeepanu ala RMG cu care te tot afisezi prin sat ca este o masina puternica si tre sa le aratam la fraieri cu cine se pun cand vine vorba de protectia mediului! te pup!

 11. Doamna asta care vione si se face mare ecologista , din ca bani traieste? Pe cine ajuta ea mai exact ? Ca nu pe cei ce nu au de lucru si vad cum li se scurge viata fara o sansa la o viat mai buna ! Pe cine slujesc aceste cohorte de “ecologisti” aparuti de niciunde si platiti de numai ei stiu cine ! Pe localnici ? Pai toti cei buni de munca vor mina , pensionariic are isi iau banii de la noi , nu vor ,(ca oricum nu mai au mult si ai au pensie, platita de restul fraierilor) …Asa ca , voi , toti ‘ecologisiti” inebuniti de “protectia naturii” , sunteti gata sa sacrificati oamenii pentru ce? pe ce punem pariu ca oricum se va exploata minereul din cauza lipsei de resusre a Europei ? Eu nu inteleg cum pot acesti oameni sa fie asa de rupti de realitate si sa le pese asa de putin de localnici !
  Niciunul din ecologisti nu a venit cu un plan de relansare a zonei , de implicare a populatiei in alta activitate economica. Pur si simplu ei au venit cu “contra’ si de aceea eu cred ca SOROS este in spatele lor, asa cum rusii finanteaza miscarea anticetrale nucleare din Germania-care ia facut pe nemti clientul numarul 1 al Moscovei la gaze (si finatatorul, va dati seama!)-electricitatea nemtesca e pe carbuni si gaze la baza, cand francezii au 60 de centrale nucleare si mai construiesc 4 !
  Lasati-ma cu tot soiul de idealisti din cauza carora au murit foarte multi oameni ! Ei sunt in stare sa calce pe cadavre numai sa-si vada scopul , sacrifica oamenii pentru ce ?

  • Mai, ce la mai stii tu, Costica ca un om mare >:)
   Inteleg ca esti un biet miner necalificat de acolo, din sat (care spera la un loc de munca de la canadieni), si frecventezi zilnic biblioteca, unde afli materiale interesante despre numarul de centrale nucleare din Germania si Frantza, geopolitica si tendintele mondiale in energie… >:)

   • Iubitii mei, sunt inginer si stiu mult mai multe ca voi ! Habar nu aveti pe ce lume traiti, cum si cine ia deciziile in lumea asta, va bucurati prosteste ca i-ati lasat pe amarastenii aia fara o paine pe masa , dar VOI NU ATI FOST NICIODATA INTR-O VACANTA ACOLO SA VA LASATI BANII ! NU VA INTERESEAZA DIN CE TRAIESC EI , DAR “TRAIASCA PRICIPIUL ECOLOGIEI !” … Voi calcati pe cadavre , sunteti o minoritate zgomotoasa ce si- a gasit fraierii….De ce nu va duceti toti buluc in China ce a devenit poluatorul numarul 1 mondial si acum se extinde feroce in Africa? Pentru ca aia va matrasesc rapid ! Asa , agitati aici “principii” calcand in picioare viata oamenilor din zona si mai aveti si pretentii…Habar nu aveti ca acest nivel de trai e pe sfarsite si sfarsitul influentei Europei e aproape ! Dar aveti “conceptii”, sunteti mai ceva ca restul fraierilor-vai ce tare sunt , sunt “ecologist”, “mor de grija planetei”……Sa va fie rusine , si voua , si “ecologistilor” de import !
    Mai “ecologistilor” cam ce credeti ca vor face urmasii , cand se vor calca in picioare peste 50 de ani ca vor fi 25-35 miliarde de oameni ? Cam ce fel de agricultura se va face, ce plante se vor cultiva? Nu vor exploata minereul? Si atunci nu meritati sa va bantuie fantomele celor prezenti pentru prostia si blocada voastra ?

   • De unde stii tu, mai, Costica, ce meserie am eu si daca sau de cate ori am fost la Rosia, ori daca am stat acolo sau nu ori chiar daca nu cumva sunt “proprietar” in Rosia Montana?
    Ce te tot lauzi ca “esti inginer”? Crezi ca asta e relevant? Sa am io numai atatea kile de aur (sic!) cati ingineri facuti “pe puncte” sau si de-a dreptul tampiti am vazut in viata mea – in special daca e vorba sa-i iau pe absolventii de la Petrosani, unde ieseau pe banda rulanta “asloventi” facuti pe shpaga (facultate celebra pt. asta), Atata paguba ca esti “inginer”.
    CE “amarasteni” au lasat ecologistii “fara paine pe masa”? Le-au luat “ecologistii” cumva vreunor oameni dreptul de a munci? I-au legat de pat, sa nu munceasca? Au intrat in casele lor si le-au luat painea?
    Mai bine ai recunoaste ca instigati oamenii sa zbiere tare ca “ei nu pot trai decat din minerit” – si ca le distrugeti sansele de viitor bagand in capatele lor acest gen de gandire paguboasa!
    In orice domeniu si loc de pe lumea asta oamenii se recalifica, isi schimba meseria, mai invatza cate ceva – numai VOI ii tzineti pe oamenii aceia, ca nu, s nu! ei sa nu invete, sa nu se apuce de altceva, sa nu se recalifice, sa nu-si caute altceva de munca!
    Ati momit oamenii cu niste cosuri de malai si zahar (“retzeta” bine patentata de partide, ca sa scoata voturi) – si acum ca niste ipocriti ce sunteti, va faceti ca plangeti de mila lor!
    Nu va e RUSINE, minicinosilor? Nu v-ar mai rabda Pamantul de ipocriti si de hapsâni!

  • Costica, te rog nu te consuma prea tare, situ ca e o munca solicitanta sa lucrezi ca forumist RMGC dar fiecare job are avantaje si dezavantaje. Tu intelegi clar un lucru, ce faci tu acolo la ei este adulare ca pe vremea impuscatului. Chiar daca esti grobian, te inteleg dar incearca si tu sa te manifesti mai cu talent in spatiul tau de la zoo. Promit sa te vizitez!

   • Imi place ca va simtiti superiori . Pe puncte faceti voi facultatea si de aceea aveti mintea ce o aveti , fara vederea de ansamblu ale problemelor unei societati. Voi sunteti tovarasii lui TED Kazinski -Unabomber, cel care a ucis si ranit atatia oameni in lupta contra …a ce? Voi sunteti adevaratii teroristi ai oamenilor locului…
    Si nu ati rezolvat nimic. Apropo, eu NU AM NICI UN INTERES ACOLO, NU SUNT DIN ZONA SI NU IMI IAU INFORMATIILE DE LA INTERESATI !
    Acest sistem minier nu se practica pentru prima data la RM . In Australia , directorii unei firme au facut baie in bazin ca sa demonteze acuzele unora ca voi . Cianura se descompune natural . Oamenii din zona nu au unde sa munceasca , sa faca bani. Sau nu stiu . Voi ce i-ati invatat? Au vrut sa invete? Au putut ?
    Voua , celor care aveti viziunea viitorului vostru va vine usor. Dar cu ei ce faceti? Sunteti exact in postura celor care considera protectia animalelor mai importanta ca protectia oamenilor. Voi sunteti cei periculosi pentru oameni de acolo caci nu aveti solutii decat iluzorii , confortabile pentru constiinta voastra dar nerealizabile (caci daca ati fi avut solutii , le-ati fi implementat).
    Da , oamenii ca voi se conving singuri ca de dragul unui principiu ceilalti pot sa moara, fara sa va pese ca fiinta umana e irepetabila! Voi puneti natura inaintea omului , intr-o perversiune absoluta a valorilor reale – ati facut din natura un soi de religie – uitand cine sunteti si de unde veniti. Pentru mine voi aveti sufletul schilodit si nu aveti voie sa deschideti gura atata timp cat atatia localnici striga dupa un ajutor pe care voi il refuzati in numele gaunoaselor voatre “principii” .Nu-mi amintesc sa fi vazut vreodata vreun idealist de-al vostru sa-si ceara scuze de la “victimele colaterale” ale luptei voastre cu …cine? Dusmanul imperialist ?
    Eu vreau sa nu ne atingem de nimic , dar se poate?
    De ce nu va duceti sa urlati ca vreti reimpadurirea tarii cum a fost odata, sa revina la viata animalele salbatice ce populau codrii odata si agricultura sa se faca …pe Marte? Pentru ca e o aberatie. Ei , asa e si neexploatarea putinelor resurse ce le mai are Europa. Eu stiu ca se va exploata ,numai ca fraieri ca voi sunt folositi de smecherii papusari in lupta pentru profit. Caci despre asta e vorba. Sunteti niste fraieri care ii ajutati pe unii cu gulere albe si conturi grase in defavoarea altora, tot asa. Restul e doar inchipuirea voastra…

   • Ce relevanta are ce spui pe un forum ca si argument suprem. Tu zici “NU AM NICI UN INTERES ACOLO, NU SUNT DIN ZONA SI NU IMI IAU INFORMATIILE DE LA INTERESATI !” inseamna enorm de mult pentru mine ca ai subliniat acest lucru, acuma totul e clar, tu esti cu adevarat bine informat pe acest subiect si de acum inainte sunt sigur ca esti cel care detine intregul adevar. Acea afirmatie reprezinta chintesenta adevarului HAHAHAHAHAHAHAHAHA. Bai esti patetic, nici atat nu-ti dai seama ca scriind pe forumul asta de fapt faci exact opusul a ceea ce spui. Tre sa te cred pe cuvant ca ce spui ii asa cum spui, nu? Vezi-ti de treaba ta la condus camioane si nu mai iesi in lume cu aberatii de forumist RMGC-ist !!! Oricum toata lumea de buna credinta si-a dat seama ca nu esti altceva, iar incercarea ta de a o intoarce, te-a bagat mai adanc in mocirla din care ai vrut sa te scoti. Mergi bai inapoi la Tanase cu propaganda si schimbati-va strategia de forumizare si denigrare a oamenilor pentru care banii nu sunt adevarata valoare. Enjoy you dirty money!!!

 12. Stimata Stephanie Roth a creat probabil o alternativa de atata vreme in Rosia Montana!
  Nu?
  Ce surpriza!!!
  Cum nu a reusit sa revitalizeze paradisul nostru mirific din muntii Apuseni???
  Nu se poate…nu imi vine sa cred…
  Oare e pentru ca abereaza in continuu?
  Oare cei care citesc despre ecologista asta fantastica stiu ca e o betiva ordinara?
  Oare stiu ca e platita nu cu 500 de dolari pe luna (tre sa fii dobitoc sa crezi asemenea prostii, numai biletul de avion dus intors e mai scump din cluj pana la londra) ci cu sume mult mai mari!
  Cand a venit in RM l-a cooptat pe primul betiv din crasma satului, nea eugen david care la cat e de om nici dintii in gura nu ii mai are!!! (adica stimati cetateni face economie la apa si sapun, la pasta de dinti, la detergent – ecologist sadea)
  Oare nu ar fi fost mai bine sa existe si Dracula Park pe care tot ecologistii l-au nenorocit…la fel cum e si Aqualandul la Mamaia?
  Nu ar fi fost bine sa aiba strainii unde isi cheltui banii? Sa ne lase in tara dolareii, euroii si alte valute???
  Ar fi bine sa ne lase in pace sa ne vedem de ale noastre si sa traim in pace fiecare cum putem.
  Ecologistii ar trebui sa vegheze sa se respecte Proiectul, zic eu…sa mai lase drobul de sare in pace.
  respecte maxime

  • Kla, ai baut tu cu ea? De unde stii cat bea?
   Ia zi, repejor: de CATE ori pe luna l-ai vazut pe Eugen David band in vreuna din carciumile satului?
   Ai curaj sa iti sustii afirmatiile cu martori?

  • Kla, frate de cand lucrezi la Gold nu te mai vede lumea mergand pe jos, ce pacat, jeepanu ala iti sade foarte bine, se asorteaza cu burtoaca care da sa iasa. Ce bine iti sade sa iti borasti maruntaiele pe forumuri, munca grea, remuneratie pe masura, dupa bugetul companiei. Te inteleg si pe tine, trebuie sa-ti castigi si tu painea din ceva, da-i dracu de moti cand te poti folosi de numele lor ca sa bagi o ragaiala pe un forum, asa ca din comunitatea RMGC.

 13. articol de doi lei platit de fundatia lu’ nea’ soros
  nenea chiar ar trebui sa gandesti outside the box
  cu articolul asta demonstrezi clar ca esti inchistat de marginile cutiei in care te afli
  daca vii in RM da-mi un mail sa ne intalnim sa vedem impreuna mirificul zonei pe care o apara stimata doamna/domnisoara, ce-o fi.
  nu de alta, dar ar fi bine sa vii putin in RM si sa locuiesti o perioada aici sa vedem cum iti place!

  • Sunt convins ca se va deschide mina,si sunt convins ca in afara faptului ca veti obtine un pret bunicel pe case si terenuri,nu o sa va alegeti cu nimic din tot proiectul ala!Investitorii vor falimenta firma si vor pleca noi vom ramane cu un lac de decantari plin cu cianuri si acide,si statul roman cu va ramane cu obligatia de raface terenul(si sttul nu va avea banii),care va costa mai mult decat a incasat!Urmarile sunt usor de prevazut digurile se vor surpa apa va inunda orasul Abrud,va infecta riul Aries!Poate nu sti dar din raul Aries se alimenteaza cu apa potabila mai multe orase de pl.Turda!Restul poti sa anticipezi si tu….cu Tisa …Dunarea cum sa intamplat si data trecuta!

   • chiar vrei sa intram in detalii cum s-a intamplat data trecuta
    de ce nu mureau pestii pana la granita cu vecinii nostri???
    de ce mureau numai pestii mari la vecinii nostri?
    Apa potabila in Aries??? Acum???
    Cred ca glumesti…de la confluenta cu Raul Abrud apa nu mai e de foarte mult timp potabila!!!
    Inca o data stimate roman de origine vecina cianura este biodegradabila!!!
    in cazul accidentului de la BM concentratia de cianura in loc sa scada asa cum orice copil de clasa a 8 a stie (prin diluare) a crescut dupa ce a trecut granita!!!
    Asa ca de manipulatori cum sunt vecinii nostri suntem satui.
    Alarmismul ecologist ieftin e depasit, desuet si perimat!!!
    S-a vazut de ce sunt in stare ecologistii in cazul incalzirii globale!!! (Climategate, daca nu stiti – dati un search pe google si gata!!!)

  • Daca e asa buna cianura, si lipsita de orice pericol, de ce nu bei tu o gura sa ne demonstrezi ca asa este. Toti cei care sunt impotriva, nu spun sa nu exploateze canadienii si sa exploateze Soros, ci sa nu se exploateze deloc.Numai un retardat sau betivan (ca vad ca asa o faci tu pe femeia asta)care e capabil sa fie si postaci platit ar putea sa zica ca cianura nu e daunatoare. Daca nu e daunatoare cum se face ca este interzisa in majoritatea tarilor UE aceasta metoda de exploatare? Cat despre ce au reusit sa faca ecologistii, prea mult nu pot, pentru ca cei impotriva carora lupta au f multi bani, indeajuns sa plateasca postaci pentru a-si cumpara si ei inca o doza de bere sau fiecare dupa felul de doza de care are nevoie. Si poate ne spui si cum oamenii din zona sunt amenintati sa paraseasca casele si terenurile de haitaci platiti de acesti nemernici asociati cu canadienii.

   • kla2005 si cu costica: doi potentiali securisti frustrati ca le curmat 1989 stralucitele cariere la care visau iar acuma isi “toarna” pe net reavointa prost deghizata in “suspiciuni” pe care nici ei nu le cred, la adresa ecologistilor…

   • Draga ecoreporter!
    Tu in afara de paranoia statelor de plata si cea sa securistilor care te urmaresc peste tot, mai ai vreo treaba cu subiectul? Daca nu F…k off!

  • Jill draga (sau sa-ti spun Catalin) si toti ceilalti, va rog sa ne scuzati ca v-am deranjat cu comentariile noastre ecologiste. Va rugam sa ne iertati obraznicia de a ne exprima opiniile noastre neplatite si va rugam sa nu ne dojeniti pentru faptul ca v-am facut de cacao pe toate forumurile pe care activati fervent. Tot ce spuneti voi este ca o gura de cianura intr-o ceasca de cafea, dimineata. Nu ne dadeam seama, daca nu erati voi, ca oamenii apreciaza cianura din tigari si nu tigara in sine si cianura din cafea si nu cafeaua in sine. Nu stiu cum sa va multumim pentru informatiile relevante furnizate, cred ca fiecare ar trebui sa doneze cate un leu pentru salvarea Companiei RMGC pentru capitalizare si a oamenilor care lucreaza pentru ea, asta pentru a ne arata totala solidaritate cu cauza cianurii. Va multumim ca ne-ati deschis ochii si ne-ati inchis gura cu cianura cea binefacatoare. Imaginati-va cata cianura va ramane in Romania oameni buni, ei ne ofera solutia, 5-7 mg pe litru si 500 tone ioni cian in iazul de decantare, o adevarata binecuvantare. Nu irositi aceasta ocazie, Hai Sa Salvam Rosia Montana Gold Corporation!!!

 14. catalina serban on

  felicitari acestei femei care face tot ce poate sa salveze natura de interesele economice malefice care s-au abatut asupra tarii noastre. ar trebui sa luam exemplu si sa ne implicam mai multi romani sa ne salvam patria.
  viata inseamna ceva mai mult decat bani si interese economice. poate ar fi timpul sa ne trezim la realitate si sa ne dam seama cine suntem cu adevarat!

  • Daca v-ati trezi cu adevarat v-ati da seama ca nu sunteti decat niste manipulati. Nu ma mai las pacalita de aparentele bunelor intentii ca nu se stie cine si cu cat plateste bunele intentii ale doamnei.

   • Ador tehnicile de psihologie inversa pe care pseudo-minerii forumisti o folosesc, ma unge la suflet cat de usor se pot da de gol toti acesti postaci platiti. Bai, sunteti de toata jena, cine credeti ca pune botul ba? Mi-e mila de voi cum va zbateti in chinuri incercand sa veniti cu pseudo-argumente in favoarea companiei. Nu exista un om intreg la cap neplatit din buzunarele grase ale RMGC care sa aprecieze viitorul cianuristic oferit pe paine de companie. Dar va rog sa ne demonstrati dragilor cum se bea cianura…

 15. @TOTB
  Am o rugaminte serioasa pentru Think Outside the Box.
  Va rog ca la sfârșitul acestei zile sa ne spuneți de la câte IP-uri au venit comentariile negative la adresa acestui articol, pe modelul: au fost x comentatori in dezacord și y IP-uri. (A făcut-o recent Cristian Sutu pe blogul lui, in alt caz). Dacă x = y, am sa-mi cer eu scuze. Până atunci, am impresia ca baieții au ieșit la lucru. Aceleași nick-uri apar la fiecare postare pe tema Roșia Montană, să ne spună că ei sunt unicii deținători ai adevărului. Stephanie Roth e vândută agenturilor străine, turism nu se poate face, nu știm noi ce e aia o mină, nu există alternativă la cianuri, cianurile sunt nenocive, iar rața-mpunge. Cam asta e de fiecare dată.
  TOTB, vă rog mult, dați aceste informații diseară.

 16. multumim Steph.
  @ vasilica costica spania samd.
  ce mananca asta? de unde are bani? in general din donatii ale unor oameni cu capul pe umeri care chiar tin la mediu.
  ce alternativa are la dezvoltarea zonei? ce e femeia asta primministrul Romaniei? ati inebunit? femeia vrea sa protejeze zona nu sa va dea voua ajutoare sociale.
  ganditiva ce mostenire lasati copiilor vostri inainte sa tot exploatati fara noima totul. planeta nu se regenereaza la infinit fara ajutor.

  • Bun comentar!
   D-na Roth s-a implicat in alte activitati de mediu: Cariera de Piatra Geomal.

   Problema aici e mai grava, din moment ce SC IMCOP VAR SRL detinut de Baumit in prezent, desfasoara activitati miniere pe o suprafata cistigata in justitie (definitiva si irevocabila) de Composesoratul Sat Geomal.
   Activitatiile au inceput acum 10 ani, oamenilor din sat le-au fost promise drumuri, ajutoare, locuri de munca pe salarii uriase. Au ajuns sa lucreze acolo max 20 de oameni dintre care o parte a fost recent data afara!
   Scalvi pe propriul pamant!
   D-na E. Radu se lupta in prezent ca sa redea satului PASUNEA! Multi o cred ca pe d-na Roth nebuna, pt ca nu se lasa cumparata de Baumit (primarul stremtului si al satului geomal sunt)!

 17. Si eu cred ca sunt postaci platiti. Plus ca am un prieten care posta pe bani pentru o alta companie. Exista Jobu asta, dar e foarte greu de demonstrat ca oamenii aia scriu pe bani. Din pacate, nu putem sa facem nimic, decat sa continuam sa postam cu bun simt in continuare.

 18. Sunt din Alba Iulia, Rosia e parte din acest judet frumos unde m-am nascut si am crescut, desi acum sunt departe de tara, tot ii duc dorul.

  Problema intereselor: RMGC e clar ce interes are, la fel si gurernantii care au fost “motivati” de-a lungul anilor. Dar ma intreb citind mai sus asta: “Nu cumva nu e decat un mercenar platit cu bani grei de grupuri interesate?”
  – Ce interes ar avea cineva o persoana, un ONG, sau cine-o mai fi, ca la Rosia sa NU se faca o mina de aur cu cianuri?

  Uite eu sunt “Albanez” (ca asa ni se mai spune) si vreau ca acele meleaguri sa le ramana curate copiilor nostrii. Nu vreau nici o mina cu cianuri si nu ma supar daca n-or sa fie proiecte turistice pompoase la Rosia. Nu suntem capabili sa-l exploatam acum fara cianuri? Foarte bine. Care e problema daca mai sta acolo 20, 50, 100 de ani? Am copii, si sper sa ajung sa am nepoti…lor ce le mai lasam? Am “topit” tot in ultimii 100 de ani..

  Mdm Roth e elvetiaca, ei stie valoarea acelor locuri. Am umblat prin toata elvetia si peste tot sunt numai drumuri asfaltate si camere video, platesti parcare si la 3000m altitudine. Dar nu mai vezi un animal, nu mai este nimic “wilde” totul e vopsit si aranjat. Eu cred ca ceea ce noi consideram un dezavantaj e un lucru rar de gasit la altii, si va fi un avantaj in viitor. Nu putem noi, avem politicieni slabi si uneori incapabili sa fie corerenti? Or veni ele si zile mai bune…poate copii nostri au o sansa…dar sa nu le otravim tara in care ei or sa traiasca, cand noi toti nu vom mai fi…

  Felicitari Roth!

 19. frate kla 2005,eu am vazut pesti morti pe Lapus si Somes la stiri,in afara de cianura se elibereaza metale grele si acid sulfuric.Chiar daca cianura este biodegradabila in cat timp?Am impresia ca tu esti salariat la canadieni!

  • turism???
   asta ???
   cati turisti in afara de “slavatori” de’ai lui a avut nenea gruberu’?
   iti spun eu ZERO

   • da, kla2005-ăsta e un pseudonim de sub care poţi spune orice doreşti, fără să-ti “vedem” faţa. io sunt unu” din salvatorii ăia lu” gruber şi mă mândresc cu asta.şi mă simt extrem de bine la roşia.

   • un coleg ecologist a dus zeci de autocare de turisti din ungaria la RM, iar cand voia sa-i cazeze in pesinile din zona, a fost refuzat, cu toate ca facuse rezervari din timp! alt ecologist a mers cu o masina cu numar de ungaria la RM si niste tipi cu vesta “RMGC” l-au injurat si au aruncat cu pietre dupa masina!
    ostilitatea asta fata de tuisti indiferent din ce tara ar fi) se datoreaza RMGCistilor care tin orasul asta (candva preponderent unguresc, nemtesc/austriac iar apoi romanesc) in saracie. cat de bine esti tu informat ar trebui sa stii asta. ori daca nu stii, ai dovada ca vorbesti fara sa stii ce anume vorbesti…
    atat despre sansele turismului la RM, atata timp cat e RMGC acolo!

 20. Da, vreau si eu sa monitorizati IP-urile – si eventual sa ne spuneti concluziile in mare (desi unii dintre noi deja le stim 😉
  Kla2005 oricum se pare ca e alta locuitoare a Rosiei care, saraca, n-are de munca pt. ca “nu stim altyceva decat minerit” si, pt. ca nu poate trai din minerit, ce sa faca si ea? a facut abnalize chimice ale apelor din Lapus, Somes, Tisa pe traseul de Baia Mare pana dupa intrarea in Ungaria, a facut niste prelucrari statistice si, dupa ce s-a jucat cu “nabla de CN si C organic” din apele alea, stie ea, acolo, cum s-a intamplat, a tras de concluzii si, generoasa, ni le impartaseste si noua, sa nu murim prosti :-p

  La cati specialisti in de toate au ajuns minerii necalificati din Rosia, eu as propune mai bine sa se faca acolo Universitate – ca oricum, astialaltii, cu studii superioare, care predau acum in invatzamantul romanesc cam scot rebuturi pe banda >:)

  • @ codruta – ce-ar fi sa ne lasi stimata doamna si sa-ti vezi de ecologia ta in alta parte. daca suntem prosti noi cei din rosia nu cred ca e nevoie de “inteligenta” domniei tale sa ne salveze. o sa incercam sa ne salvam singuri, daca nu cumva ai ceva impotriva sa ne lasi sa ne descurcam asa prosti cum suntem aici la noi acasa.
   am fost cumva la tine acasa si ti-am spus cum trebuie sa traiesti?
   am fost cumva la tine in ograda si ti-am spus cum trebuie sa iti faci gradina?
   am fost cumva la tine la serviciu si ti-am spus cum trebuie sa iti faci treaba?
   nu cred
   asa ca v-as ruga stimata doamna daca ati avea decenta si ne-ati lasa in pace sa ne vedem de saracia si poate “prostia” asta in care ne-am nascut … daca nu va deranjeaza prea tare.
   nu stiu cat sunteti de inteligenta si nici cat de mult stiti ce inseamna mineritul pentru progresul lumii…nu stiu
   ceea ce stiu e ca nu m-am dus nicaieri sa spun cuiva cum ar trebui sa traiasca
   de aceea, va rog, sa terminati cu prostiile si dezinformarile specifice pe care le duceti de atatia ani in spate.
   ori de cate ori fac un comentariu care nu va pica bine invocati prostia mea…nu stiu de unde stiti domnia voastra desprea aceste lucruri
   de cunoscut, ne cunoastem insa nu atat de bine incat sa continuati sa invocati prostia mea…si mai noi denumirea de rebuturi
   banuiesc ca este o practica ong-ista atunci cand nu mai ai argumente sa recurgi la jigniri.
   cam asta e nivelul la care sunteti si nu as vrea sa ma cobor la acest nivel pe care eu il consider perimat si anacronic

   • Hai sa clarificam un pic lucrurile. Nimeni nu are ceva impotriva mineritului (ma rog poate fanatici).
    Toata lumea are o problema cu un proiect de minerit al unei firme din Barbados, intr-o tara corupta.
    Pur si simplu nu se poate garanta siguranta populatiei din zona.

   • Hai ma Kla, nu te irita asa, stii ca nu face bine la tensiune, mai ia si tu o ceasca de aia de cafea cu cianura respectiv o tzigara si calmeaza-te. Incearca sa intelegi ca pentru tine singurul lucru care te misca sunt banii, asta e, nu te poti opune daca ei vin la tine si iti intra singuri in buzunar. Ba chiar mai mult te determina sa si scrii pe forumuri chestii care, ca prin minune fac foarte bine unei anumite companii (o stim numai noi, stai linistit). Nu te mai stresa degeaba, tu ai jeepanu tau, mai da o tura si tu pe la piatra alba si relaxeaza-te putin cu o pipitza locala. Vai, mi-a sarit pe gura, pe bune n-am vrut, sper sa nu te superi pe mine, bine?

   • Da’ ce, kla? am fost eu la tine acasa si ti-am spus cum trebuie sa traiesti?
    Am fost cumva la tine in ograda si ti-am spus cum trebuie sa-ti faci gradina? (pe care nu o ai, de fapt – ca la ora 10,30 cei care au gradini sunt acolo, in gradini, sa le lucreze 😉
    Am fost io cumva la tine la serviciu si ti-am zis cum sa iti faci treaba? Pai, io nu-mi amintesc sa fi vizitat vreun birou al RMGC >:)
    Unde am “invocat prostia ta”? IA da te rog imediat vreun citat de al meu in care eu sa fi folosit macar cuvantul “prostie”!
    Cu CE anume “dezinformez” eu? EU sunt aia care a zis (asa cum ai zis tu) ca Steph “e o betiva ordinara” (vezi postarea ta din 26.03 ora 11:22)? Ti-am cerut sa spui de cate ori ai vazut-o tu beata si te-am intrebat daca iti sustii afirmatiile cu martori! Ai zis? Ai curaj sa le sustii? Hai, ca si daca baietii de la HotNews nu fac publice IP-urile, ele tot sunt “vizibile” pt. cine stie sa caute prin scripturi – asa ca poti sa te confrunti cu Steph chiar cu identitatea ta REALA, nu cu un pseudonim lash >:
    “Nu vrei sa te cobori la acest nivel”? Pai, UNDE mai “jos” ai avea de coborit, decat sa minti si sa recurgi la atacuri la persoana?
    Cat despre “prostie”… ce sa zic? Eu n-am pomenit de asa ceva – dar daca te simti tu, musai, cu musca pe caciula… ei, ma rog! asta poate sa fie si influentza mediului pe care-l frecventezi – renunta sa te invarti printre cei de la RMGC si poate ai sa constati ca iti dispar complexele si chiar ca te simti si tu mai bine…
    Si nu te mai enerva asa, ca strica la frumusete – parerea mea 😉

 21. Ma bucur mult mult de tot sa ma aflu cu acest comentariu in mijlocul acestor comentarii. Va apreciez pentru agerimea opiniilor si spiritul combativ figurativ aplicativ in solutionarea tainelor fundamentale care ne ameninta din toate partile. Imi doresc sa fim in continuare la fel de atenti. Astfel sa ne ajute bunul dumnezeu. In acest sens.

 22. rosieniadevarati on

  Te felicitam pt. ceea ce faci STEPHANIE, esti o fata FFF INTELIGENTA; noi rosienii care nu ne-am vandut proprietatile vom fi alaturi de tine trup si suflet; ne vom lupta ca aceasta comuna sa nu fie rasa de pe suprafata pamantului ,vrem sa traim in comuna in care ne-am nascut ,vrem ca urmasii nostri sa se bucure de de bogatiile acestei comune ,de aer curat , DE SANATATEetc.ROSIA MONTANA este un sanctuar si asa trebuie sa ramana!

 23. Tot respectul meu pentru Stephanie! Ea a facut, si va mai face parte din familia mea.A locuit la mine acasa, aproape 7 ani la Rosia Montana.Nu pot sa uit nimic din tot ce a fost greu,dar nici din ce a fost frumos.
  E incredibil cum o mana de om, poate avea asa multa energie.Am o recunostiinta deosebita pentru aceasta luptatoare! Si nu uita ,putini rosieni se pot ridica la inaltimea ta!
  Rosia Montana, nu moare! Cu prietenie Sorin.

 24. Am urmarit campania asta de ani si ani de zile. Am vazut tot felul de oameni care pentru doi-trei lei s-au ingenunchiat si umilit in fata companiei. Am vazut zeci de postaci si aplaudaci, toti cu aceleasi texte si aceleasi metode. Ideea a fost simpla de la bun inceput, sa para ca is multi al naibii astia de vor proiectul ca statul sa il aprobe. Numai ca ce incearca goldu sa faca cu bani multi, este intotdeauna inabusit de bunul simt al oamenilor gen Stephanie. La consultarile publice RMGC platea aplaudaci si ii plimba cu autobuzele pe unde era nevoie, le cumpara bere, si toti primeau tricou si sepcuta. La activitatile campaniei, care au insemnat inclusiv mers pe jos 130 km de la Cluj la Rosia, oamenii au venit de buna voie.
  Postacii si aplaudacii nu vor intelege niciodata cum functioneaza solidaritatea, e oricum genul de cuvant de care ar face misto.Din punctul meu de vedere munca lor e in zadar, genul de oameni de bun simt (multi sper ca citesc TOTB) se cam prind cine are o parere sau cine doar “posteaza”.
  Nici eu nu voi sta deoparte sa vad cum in ziua de azi, oameni vor fi scosi cu forta afara din casele lor, morminte vor fi ingropate in cianura, vieti vor fi distruse.

 25. Tot respectul pentru doamna Roth, pentru ceea ce face, dar va spun ca am locuit 16 ani in Europa si am cunoscut foarte multe persoane ca dansa care nu-si gaseau locul in tara lor. Vedeti d-stra in tarile “dezvoltate” nu-i asa usor sa te afirmi, sunt altii(si destui) mai tari ca tine.Asa ca doamna a pornit in lume, si nu oriunde, in tarile mai slab dezvoltate sa se afirme putin. Adica noi nu avem ecologisti, nu avem specialisti in mediu, geologi, etc. Toata istoria am fost niste “caciulari” fara coloana vertebrala( imi cer scuze dar istoria a demonstrat-o). Tot ce spune “Occidentul” e lege. Avem “creiere” care emigreaza pentru un salar mai bun, o viata mai decenta. Guvernul singur nu poate face mare lucru, indiferent de culoare. Pana cand “boierii” alias “mogulii” de la noi nu vor ajuta economia in spirit national, vom ramane caciulari la altii. Adica noi nu putem cumpara tahnologie si sa exploatam ceea ce este de exploatat pe teritoriul tarii noastre, trebuie sa vina altii…Sunt mandru ca m-am nascut in aceasta tara dar imi pare rau ca am fost nevoit sa mananc paine de emigrant 16 ani. Acum m-am intors si vreau sa-mi dedic cariera in folosul romanilor si a Romaniei.

 26. Daca n-ar fi fost Steph si citiva localnici hotariti in Rosia, Romania ar fi fost mai saraca cu 3 munti si fara un potential sit UNESCO.
  Multumim Steph pentru ca existi si tine-o tot asa!

  • vorbesti prostii Horia

   sa nu credeti ca tanti steph face din dragostea de rosieni ceea ce face
   dolarii sunt un motiv mult mai bun

   • Da bai Kla, asa e, tu ai intotdeauna dreptate mai ales cand euroii urla din buzunarele tale. Esti minunat in tot ce spui, te rog, delecteaza-ne in continuare cu introspectiile tale din putzul gandirii…

 27. Ma cheama Gheorghe, sunt betiv din Rosia Montana, n-am ce manca, nu-s angajat nicaieri si nu prea ma duce capu asa ca nu inteleg de ce dracu ecoilogistii astia tin asa mult la bolovani si nu la prostani ca mine si nu-i lasa pe hotii aia sa sape in munte si sa plece cu tot aurul de-aci. Io ce sa fac cu aurul sub pamant? Ca traiesc de pe o zi pe alta si oricum n-o sa prind terminarea aurului, hahaiii, peste 17 ani! Mie mi-e de azi, ca am o droaie de copii si o nevasta pe care oricit as bateo tot vrea sa aduc bani si acasa. Si io nu pot pt ca ii duc la bodega, acolo e biserica mea. Vreau ca Goldu sa ma angajeze ca sunt in stare sa beau si cianura si sa merg si-n cap pt asta! O omor si pe mama deaca e nevoie

 28. O socialista care traieste din profitul produs de capitalistii super-taxati in vest. Coate-goale care n-a facut nimic constructiv toata viata dar a imbratisat in schimb ecologismul ca religie si-l practica fara nerusinare. Sta pe margini de riuri asta face! Suntem estici, am vazut multe la viata noastra, mirosim activistii de la distanta!

  So, Ms Roth, please be so kind to go back to your super-taxed UK that allows you to have this irresponsible life style. We love freedom here, more than you can believe or will ever be able to understand!

  • “quote=youngman : So, Ms Roth, please be so kind to go back to your super-taxed UK that allows you to have this irresponsible life style. We love freedom here, more than you can believe or will ever be able to understand!””

   FYI, wanted to comment on something :
   *) super-taxed UK people pay 17,5% VAT, Romanians still 19%, look how many companies moved from UK to RO…
   *) “irresponsible life style”?!?! I guess you either didn’t read above or romanian is your 2nd language… May I ask what YOU have done “responsible” in your life?
   *) “we love freedom here” if freedom for you means to poison mountains & rivers for hundreds of years, then you’re probably one of who believed what happened to Somes and Tisa was also an expression of “freedom”??

   Roth won’t kick you out anywhere. She stands. Still. And that’s more powerful than all people with golden eyes. And there are thousands like her….

   • “And that’s more powerful than all people with golden eyes. And there are thousands like her….”

    Well, problem is: there are thousands like me too, people that truly love freedom (particularly market freedoms). So, I’m not worried about the prevalence of the better in this world.

    And now back to my mother tongue (thanks for the compliment btw!)…

    Dna Roth reprezinta un sindrom vestic inca putin cunoscut in Romania…un tip uman facut posibil de abundenta economiilor de piata la periferia carora traieste. Nu sunt specialist in domeniu si, dicolo de intuitii nedemne de a fi exprimate, nu am nici o opinie informata cu privire la dezirabiliatea proiectului RM. Tot ce spun este ca indiferent de opiniile pro sau contra, contributia dnei R. la discutie este absolut marginala si nu merita atentie. Ceea ce nu este marginal este beneficiul net al dnei R care nu are cum supravietui (psihologic cel putin, daca nu si financiar) in absenta nedreptatilor reale sau imaginate dupa care se muta periodic de la un capat la altul al lumii.

    Referitor la responsabilitate: tot ce pot spune cu certitudine este ca in partea productiva a societatii, de la CEO la femeia de serviciu cine sta mai mult de 2-3 saptamini pe marginea unui riu din strainatate (ca sa-l apere) are o problema majora de justificare a existentei.

    P.S. oh, and thanks for the info about the VAT in the Imperium…if so, good for you…it must be that prices are so high in the UK because of the extra ecological taxes you’re paying. I mean no kidding 8₤ one-way subway ticket in London! You kind of start to understand Ms. R’s decision to side with the rivers!

   • Iar astia care vin cu postari mincinoase presupun ca reprezinta “sindromul specific Romaniei” – la fel, cei care vor sa ia cu japca sursele de existenta ale oamenilor, profitand de saracia lor, ca sa satisfaca niste bancheri aventurieri de 2 bani de prin “paradisuri fiscale”; presupun ca ei or fi reprezentand “sanatatea absoluta” >:)

  • Da tata, un corporatist adevarat pe scena, problemele de justificare a existentei in cazul tau sunt perfect valide, poti sa bagi siceva mai hardcore, ne-am obisnuit cu analizele complexe ale RMGC, te rugam ilumineaza-ne. Asa ca-ti spun sincer frate, chiar daca gandesti asa, nu cred ca ai vreo sansa sa te angajezi la companie, dar pot sa vorbesc eu cu ei si sa-i rog frumos, de fapt, sunt cativa pe-aici pe care poti sa-i intrebi chiar tu de un job la companie (oricum ramane intre noi). Si cred ca au mare nevoie de un interpret care sa le traduca urmatoarele cuvinte de suflet “Ba forumistilor go fuck yourselves ;)!!!”

 29. Catre stimata redactie socratica: De ce stergeti comentariile nefavorabile? Censorship for the love of censorship, just old communist habits…altminteri banuiesc ca va considerati mari iubitori ai drepturilor omului, ai libertatii de expresie, ai democratiei, ai Mother Nature samd samd etc etc etc. Lamentabil obscurantismul dvs.

  • To “yungmen”: Dincolo de “intuitiile nedemne” si faptul ca ati comentat paralel cu unele din punctele semnalate, va intreb simplu: Ca RMGC are interese clare in asta si faptul ca lucreaza “organizat” acum la schimbarea imaginii si momirea unora, inclusiv pe forumuri, este cred evident deja. Totusi, ce interes ar avea cineva ca la ROSIA MONTANA sa NU se faca o mina de aur cu cianuri, indiferent de exploatator ?
   Intreb pentru ca vreau sa vad pana unde va duce “intuitia” corporatista, in a-mi explica si mie ce interese as putea avea eu insumi, un alba-iulian plecat de zeci de ani din tara, ca acel loc sa ramana asa cum este si a fost de secole, sa le ramana copiilor nostri.

  • la fel mi-au cenzurat si mie cand le comunicam banutii pe care ii ia stimata Steph pentru “salvarea” RM
   cand e platit omul trebuie sa-si justifice existenta

 30. sunt nepot de moti din Carpinis si vreau sa-i multumesc d-nei Ruth pentru ca a facut ceea ce trebuia sa facem noi .Pentru cei care o critica ,sa se uite la CV-ul dansei si sa vada ce obscuri sunt ei pe langa un om de valoare.Pentru a ajuta Rosia , putem face ceva foarte simplu:SA MERGEM CATEVA ZILE LA O PENSIUNE DIN ROSIA ,SA DEMARAM TURISMUL CA ALTERNATIVA LA OTRAVA.Ar fi ceva cu adevarat patriotic ,sa aratam ca si romanilor le pasa de tara lor.Pentru proprietarii de pensiuni,le-as sugera sa practice un pret cat mai scazut pana cand zona va fi cunoscuta si sa contacteza agentiile de turism chiar in ideia luptei cu cianura .Veti vedea ca veti fi auziti ,mai ales in zona Banat,Crisana ,Cluj ,care sunt mai apropiate.Eu promit ca voi trimite cinci familii in aceasta vara.HAI ROMANI!!

  • Sa tii ca e o idee buna, eu ma duc la vara in RO si voi vizita RM, as dori sa mai aduc cativa straini cu mine. Catre HotNews sau alti cititori: ar putea cineva sintetiza lista cu pensiunile din Rosia Montana? Adrese, nume , telefoane? Am putea face un site, ceva gen turism-apuseni.ro, daca nu exista deja, si sa il promovam. Fiecare unde si cum poate. Eu in diaspora as dori sa promovez turismul in zona, cu siguranta as gasi destui doritori , romani si straini, unii poate sensibili la problemele zonei, la fel ca Roth, vor veni numai de-a naibi, sa nu avem in RM strand cu cianuri. Unii poate chiar ar investi acolo. Ce ziceti?

   • chiar va rog sa veniti si dupa aia sa vedem cati revin la RM
    si stiti de ce?
    pt ca nu ai ce face la RM: nu e un sit turistic sub nicio forma, nu ai obiective turistice de vizitat, nu ai infrastructura, nu ai entertainment, nu ai nici macar o cafenea…
    obiectivele turistice existente: muzeul mineritului, taurile si pietrele se viziteaza intr-o zi si nici macar nu ai nevoie de cazare pentru a vizita intreaga RM
    asta nu pricepeti voi sau nu vreti sa pricepeti
    ca sa ai turism tre sa ai infrastructura de turism…

 31. am vazut la tv pe un manager de la rmgc cum luat de val a zis cum vor veni specialisti straini in acest model de minerit (deci la noi nu exista asa ceva) care vor fi dublati de romani pana vor invata cum se face asta. oare cum sa cred asa ceva?? imi poate spune cineva dintre potentiali muncitori din zona daca a deschis rmgc vreun curs de calificare in domeniu?? ganditi un pic. daca nu exista asa ceva vor fi 0 locuri de munca pt romani. mai putine decat in turismul din zona.
  alta chestie care vad ca se tot vehiculeaza: cea cu biodegradabilitatea cianurii. cianura nu se biodegradeaza. se infiltreaza si dilueaza in straturile de apa. polueaza. ca un echivalent e radiatia uraniului. e tot atat de biodegradabila ca si uraniul. exista un caz in canada unde la o astfel de exploatare dupa epuizarea aurului, firma s-a declarat in faliment, responsabili au fugit iar statul canadian se ocupa de inghetarea solului ca sa PREVINA DOAR raspandirea cianurilor in panza freatica. voi ati risca pt o asa perspectiva? acest caz nu afecteaza perimetrul Rosia Montana. locuitorii riverani zonei ce parere au? daca li se otraveste apa?

  • despre asta este vorba!vor falimenta firma si vor disparea si noi vom ramane cu paguba si cu ce paguba…oricum aurul va ramane acolo nu? nu dispare!cand statul roman va fi in stare sa exploateze ecologic si sa refaca zona atunci e ok!
   Referitor la locurile de munca din zona vor fi angajati doua persoane:
   portarul si femeia de serviciu,restul calificatii vor fi aduse din Deva respectiv din Canada!

  • Toate astea sunt presupuneri. Ma indoiesc ca poti pune pe picioare un plan de sute de milioane de euro cu un portar si o femeie de serviciu.

 32. BRAVO STEPH! BRAVO TOTB!
  Articolul o portreteaza absolut fidel pe Stephi Roth si stiu ce spun, pt ca am avut ocazia s-o cunosc personal destul de bine, intr-un timp relativ scurt! Cine nu s-a prins nici acuma ca in St.R. aveti in fata voastra un om sincer si adevarat care lupta (cu multi altii) pentru o cauza dreapta, trebuie sa sufere de niste boli psihice destul de severe…

  Fara sa-i fac elogiul lui Stephi, pt ca nu am nevoie de asta (si ea cu atat mai putin!), ii spun: Mersi pt tot ce faci si ai facut, Stephi – atat pentru Rosia cat si pentru Sighisoara noastra. Ce ai inceput tu, ducem noi mai departe, atat la Sighisoara cat si la Rosia – anume, lovim, daca trebuie si cu pumnul de fier, in proiectele mafiilor locale, nationale si internationale care ne distrug orasele si tara! ASTA e patriotism, nu vorbele goale, suspiciunile veninoase si acuzele din adins inventate de catre cei care posteaza aici, probabil pt ca tine de fisa lor de post ca si angajat RMGC!

  Steph, conteaza oricand pe noi!
  Verlass dich auf uns und du bist nicht verlassen! Und noch was (wichtig-wichtig!): Auf keinen Fall ausbrennen und dich aufbrauchen lassen! Die Dinge werden doch so ausgehen, wie du es wuenscht, selbst wenn wir die Wege dorthin nicht 100%ig selbst bestimmen koennen! Der Weg ist das Ziel und das Ziel haengt stark davon ab, wie wir den Weg gehen! Wer die Ruhe bewahrt, gewinnt in diesem Spiel!
  🙂

  Hans Hedrich
  vicepresedinte Asociatia Sighisoara Durabila (cea la care a activat Steph in campania anti-Draculapark)

  • ati nenorocit si Sighisoara…si acum va indreptati catre alte “obiective”
   de ce sa se dezvolte Romania daca poate sa traiasca in mizerie?
   Daca nu vrea Hans si Steph, oameni luminati care stiu ei ce-i mai bine pentru romani decat romanii

 33. magor! cine-i moderatorul? tu? sper ca nu… dece-mi cenzurati comentariile!? hey!! vi se pareau atacuri la persoana? l-ati sters si pe cel cu turismul care era f la obiect! ma faceti sa-mi pierd timpul degeaba aici! nu ma deceptionati ca nu ma mai joc! si vorbesc serios!
  si pt ca va place sa stergeti comentariile, va rog sa-l stergeti pe asta, pt ca vi se adreseaza doar voua, moderatorilor!

 34. băi,bre. io ştiam că moţii îs oameni dintr-o bucată ! de ce se ascund în spatele pseudonimelor ? joc de gleznă băi “moţilor” !

 35. revista 22 gazduia reclama goldului pentru 500 de lei, apoi l-au ametit si pe cristi lascu și national geographic a facut la fel, catavencului vechi i s-au intzetzoshat parerile. cine mai urmeaza? dilema? cine a mai ramas cu capul pe umeri dupa 20 de ani?

 36. Pingback: România = 2X SUA ? | Maus

 37. Pentru multi din cei de pe aici care nu au auzit de cianura decat din carti si habar nu au de chimie : cianura se autodescompune ! Da, exact din motivul asta cand i-au dat cianura lui Rasputin , ala n-a avut nimic ! Si de aceea nu se gesesc urme de cianura la fostele dusuri ale lagarelor naziste unde foloseau “Zyclon”.
  Directorii unei mine australiene au facut baie in bazinul de decantare pentru a demostra localnicilor ca nu e nici un pericol !
  Lasati vrajeala ,mai “ecologisti” ca pute ! De dolarii lui SOROS !

  • Ai vazut?cum dai arama pe fata,daca tu te ai vandut unei firme de fantoma,noi care nu suntem da acord cu tine ne-am vandut lui Soros!Cun traiesti asa judeci!Iti spun un lucru stiut de toate lumea Soros are un fond de investiti,nu se ocupa nici cu minerit nici cu cianura el investeste si speculeaza pe bursa!

   • serios?
    si atunci de ce are fundatii pentru o societate deschisa pe teritoriul fostului regat al ungariei???
    din dorinta lui netarmurita de a deschide lumea???
    de ce a deschis centru de dezinformare in RM si ii plateste pe localnici sa fie impotriva???
    iar de dragul romanilor???
    Se pare ca da…sau nu?

   • Esti stresat rau Kla, nu-ti fa probleme Gabriel are solutia pentru tine! Suna a euroi in buzunare, nu-i asa? Tu nu concepi o lume in care exista oameni care n-au luat bani, chiar pentru motivul ca esti exact in situatia opusa, ii o chestiune de logica elementara. Te tot dai in petec frate de parca iti mor copii de foame daca nu raspunzi asa-i ca am dreptate? Lasa, nu conteaza nu trebuie sa te cobori la nivelul meu, bucura-te de banii companiei in continuare!!

   • LOL! Pai, primul Centru de Dezinformare l-au deschis cei de la RMGC – cand am mers eu acolo, in 2002, la primele asa-zise “dezbateri publice” el era acolo deja… :)))))

  • @costica
   rasputin e o legenda nu un argument. daca nu e toxica cianura si se descompune de buna voie explica-ne cum e cu clasificarea ei dupa normele EU.
   ia uite matele ce patira americanii: http://en.wikipedia.org/wiki/Summitville_mine
   adica pt cei care nu stiu engleza: firma faliment, costuri de curatire suportate de statul american. ce zici costica pui si tu bani la curatenia de dupa exploatare sau crezi in autodesompunere? btw sti in ce se “autodescompune” cianura. ia tine o lectie de chimie si baga toti descompusi din reactie.
   cu zyclonB ia uitate aci: http://en.wikipedia.org/wiki/Zyklon_B
   sa nu te obosesti prea mult:
   In 1994, the Institute for Forensic Research in Kraków re-examined this claim on the grounds that formation of Prussian blue by exposure of bricks to cyanide is not a highly probable reaction. Using more sophisticated microdiffusion techniques, they tested 22 samples from the gas chambers, delousing chambers (as positive controls), and living quarters (as negative controls), finding cyanide residue in both the delousing chambers and the ruins of the gas chambers but none in the ruins of the living quarters.
   adica dupa 50 ani. si daca tot ne-ai dat ex cu zyclonu tu esti dintre aia care crezi ca nazi i-au dat pe evrei cu spray sa nu miroasa nu sa-i lichideze?
   In early 1942, Zyklon B had been selected by the Nazi Regime as the preferred extermination tool for both the Auschwitz-Birkenau and Majdanek extermination camps during the Holocaust. The chemical claimed the lives of roughly 1.2 million people in these camps. iti dai seama ce idiotenii spui? 1,2 milioane de vieti inainte de “autodescompunerea” cianurii. cronologic: azi cianura, maine moarte, poimane flori de primavara.

   • Procedeul este utilizat de 130 de ani si v-ati gasit voi sa combateti metoda pe ideile voastre. Eu nu va mai combat , mie mi-e mila de oamenii din zona care nu au cu ce sa-si faca un viitor (trebuie sa si poti, nu numai sa vrei) si de voi ca nu aveti idei, decat putine si fixe .
    Despre cianuri, metode de extractie si altele vezi pe net , sunt informatii garla. Se folosesc in zeci de locuri inclusiv in Europa dar binenteles ca madama nu putea sa mearga in Spania sa faca galagie, a ales Romanica ca stia ea ca aici sunt mai fraieri oamenii – stii tu, lumea a treia…
    Numai sa le citesti (informatiile) , nu sa le interpretezi, dupa interes…
    Iar treaba cu Rasputin nu e o legenda, a povestit-o cel care l-a otravit ! Cand au descoperit ca nu avea nimic, l-au impuscat …

   • Bravo Costica, esti un maestru absolut al dezinformarii, ai reusit sa ajungi la un asemenea nivel de dezinformare incat te dezinformezi si pe tine. Trebuie sa te felicitam si sa ne inchinam cu respect in fata ta… Ti-e mila de care dintre oamenii din Rosia? Aia care nu vor sa vanda sau cei care si-au vandut deja totul si lucreaza de zor pe forumuri pentru companie? Adica cu alte cuvinte iti plangi de mila? Sper sa iti plangi de mila si inca in hohote pentru ca tot ce faci tu este in zadar si arata cat de disperata e compania sa schimbe opinia publica, insa sunt atat de prosti la a face acest lucru incat ajung sa se dezinformeze si pe ei HAHAHAHA….

  • Ba io cred ca citesc, numa ca atata linkul asta cat si ala de mai sus nu merg, “Under maintenance”. O fi cumparat-o RMGC & Co intre timp ?? :))
   Plus a interesa sa promovam si pensiunile/casele private care ar fi dispuse sa ofere o cazare decenta. Exista sau nu asa ceva in RM?

 38. Pingback: Svájci aktivista Verespatakon: Stephanie Roth » Think Outside The Box

 39. Yungmane, baiatule, mai sunt citiva tovarasi adevarati d-ai nostri pe forum da tu imi placi cel mai mult dep-acilea. Ai mirosit-o pe madam Rot ca e activista da si eu te-am mirosit pe tine ca ai chilotii si ciorapii purtati de altu inainte. Cum de nu neam intilnit bre pina acu? Si eu sint ca tine, daca vrei putem chiar sa facem schimb de chiloti intre noi ca sa ne facem frati de crucea mamelor noastre si pe urma mergem la o bodega din Rosia sa ne faca Goldu cinste ca i-am injurat p-astia p-aci. Cum se zice bre la hai noroc in canadiana? Nu o fosomot? O sa aparem si in Ziarul de Apuseni daca ii mai tinem ocupati pe fraierii astia aci, ca altceva de cit de palavre nu-s in stare

   • Lasa Kla, nu-ti mai bate capul, menajeaza-te, construieste-ti organismul pentru viitoare campanii de minerit-forumist. Spune-i multumesc lui Tanase & Co. ca te-a angajat si mai baga cateva coment-uri de complezenta sa nu creada compania ca te-ai inmuiat. Tine-o tot asa!!!

 40. Ich gratuliere Sie, Frau Roth.
  My husband is member of a movie club .If you can make a documentary or if somebody else can make it, we will gladly present the movie.The club will pay the trip and the hotel for the movie director so people will know what is really happening there.
  Actually the movie club is promoting ONLY documentaries so its really a great chance.It will be the first movie about Romania.
  May God bless you for what you are doing there.
  Kind regards from
  http://www.fliz.ch

  • Stephanie Roth on

   Gruezi wohl si Buna seara,

   Vielen lieben Dank fuer Ihre schoene Nachricht, die mich so sehr gefreut hat. Ich werde mich bei http://www.fliz.ch melden. In Zug sind Sie, dass ist gar nicht so weit weg von meinem Heimat gebirge. Es gibt einen sehr schoenen, unabhaenigen Film ueber die Rosia Montana Geschichte. Falls Sie diese Nachricht bekommen dann schreiben Sie mir doch einfach an meine email addresse ([email protected]) und dann gehen wir einfach weiter.

   Lang lebe Rosia Montana.
   Stephanie

 41. Pentru aia care spun ca nu se pot face banii in RM pentru localnici.
  Cred ca vara asta o sa fac o gramada de banii acolo. Pe care ar putea sa-i faca localnici daca ar avea un pic de creier. Dar asta presupune un pic de scoala si de simt practic.

 42. Steph you are the best person in the whole world!! I truly respect and love you for everything you have thought me! You really are a model for everyone!!

 43. Nu ştiu cine e Alin de mai sus, dar, ŞTIU cine e Stephanie. Nu mă mir că nu e înţeleasă. Am lucrat cu ea aproape trei luni (în 2003), dar … nu sunt capabil decât să traduc ce spunea Alin:
  Este o persoană minunată! Un adevărat model pentru cei din jurul ei.
  Roşia Montană mai există şi va dăinui pentru că a avut norocul să existe şi o Stephanie pe lumea asta!

 44. Nivelul actual al civilizatiei noastre se bazeaza, ca vrem sau nu vrem pe resurse din ce in ce mai putine care incerca sa satisfaca cereri din ce in ce mai multe….
  Aurul nu reprezinta numai bijuteriile ci susține de exemplu industria a electronica, care la randul ei e suport pentru altele…
  Poate ca ecologistii vor castiga batalia cu Rosia Montana, dar pe termen lung razboiul va fi pierdut…
  Nimeni nu va renunta la bijuterii, telefon celular sau laptop pentru ca asta ne da nivelul civilizatiei…
  In alta parte a globului va fi o alta Rosia Montana care nu va rezista tentatiei si nevoilor…

  • Stephanie Roth on

   Who says that you need to renouce when you live in a world that first and foremost should adhere to enforcing EU Directives on the landfill of electronic waste or E-waste.

   Belgian company Umicore for example, which used to be in the mining business today is soley in the business of reclaiming and recycling metals. It extracts metals from our unwanted televisions, computers and cell-phones and so on. According to Martin Hojsik, who campaigns against toxics for Greenpeace International, the process followed by Umicore and its few, similarly equipped competitors around the world is ”not entirely clean” but still ”the preferable solution” for recovering metals from e-waste.The company describes its work as ”aboveground mining.”
   Each year Umicore produces by recycling:
   • 1,000 tonnes of silver;
   • 30 tonnes of gold;
   • 50 tonnes of platinum group metals

   In other words, by recycling toxic e-Waste Umicore recycles each year DOUBLE the amount of gold that Gabriel Resources intends to produce each year by blowing up Rosia Montana. Umicore estimates that, together with its 7-10 competitors, it received only 1 percent of all phones that were discarded globally in 2006.

   ..just as an idea…

 45. La Rosia Montana nu va fi linste decat dupa ce va fi scos aurul de acolo. Asa ca de ce sa mai asteptam, cand de fapr finalitatea va fi aceeasi? Macar sa ne bucuram de beneficiile pe care le poate aduce si sa incercam sa ne dezvoltam cu ocazia asta. Banii de acolo pot avea efect de domino pentru economie, pentru ca pot produce beneficii si peste cateva zeci de ani, beneficii care nu au fost evaluate acum.

  • Hahaha, ce bine te-ar prinde rolul principal in Miorita.

   Eu am o alta idee: imi voi folosi toate drepturile legale si libertatile castigate in Decembrie 1989 ca sa opresc distrugerea Rosiei Montane.
   Se poate! Declararea zonei ca patrimoniu UNESCO va duce la oprirea oricarei interventii industriale.

 46. Pingback: Mişcarea Salvaţi Roşia Montană din Salvador | Lupta pentru Roşia Montană

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger