Stelele ”pitice roșii”, sub lupa căutătorilor de condiții de viață pe alte planete

1

Sunt mici și reci, dar aceste pitice (cunoscute sub numele de ”red dwarfs”), cel mai comun tip de stele, sunt mult mai potrivite să susțină viața decât se credea până în prezent, susțin specialiștii. Concluzia vine în urma unui studiu realizat de cercetători din Marea Britanie și de la NASA.

 

Stelele pitice ar putea ”alimenta” planete îndepărtate care orbitează în jurul lor, suficient încât acestea să aibă apă în formă lichidă. Chiar dacă sunt mai reci decât soarele nostru, ”piticele roșii” ar putea, totuși, să încălzească îndeajuns planetele din preajma lor. Asta spun oamenii de știință Manoj Joshi (Universitatea Reding) și Robert Haberle (Centrul de Cercetare NASA din California). Gheața și zăpada reflectă între 50 și 80% din lumina solară, deci de pe Pământ mare parte din aceasta este trimisă înapoi în spațiu. Comparativ cu soarele nostru, piticele roșii strălucesc mai puțin vizibil de la distanță și mai mult în vecinătatea lor imediată (în spectrul infraroșu, de unde se hrănesc gheața și zăpada).

”Astfel, dacă avem gheață și zăpadă la suprafața planetei, radiațiile care o lovesc vor fi absorbite în mare parte. Asta te face să crezi că ar trebui să fie mai cald acolo”, consideră Joshi. Cei doi autori ai studiului au analizat datele pentru două astfel de stele pitice, despre care se știe că au exo-planete. Au descoperit că o suprafață de gheață a unei asemenea planete ar reflecta 10 până la 40% din lumina venită de la stea. Adică zăpada, acolo, ar fi de două ori mai puțin strălucitoare decât pe Pământ. ”Iar limita unei potențiale zone locuibile este cu 10 – 30% mai departe de aceste stele decât credeam până acum”, mai spune cercetătorul.

Însă, în ciuda analizelor complexe și mai ales a concluziilor noi oferite, munca celor doi oameni de știință nu schimbă, deocamdată, statutul exo-planetelor de la ”prea reci pentru a suține viață” la ”aproape potrivite”. Rămâne de analizat dacă, într-adevăr, există o suprafață suficientă de gheață pentru întreg procesul de reflexie, esențial în analizele realizate de cei doi. Totuși, studiul lor, care va fi publicat în revista Astrobiology, se alătură celor care caută departe, în spațiul cosmic, posibilitatea ca viața să existe în condiții măcar puțin similare celor pe care le avem pe Pământ.

 

Sursa: New Scientist

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger