Stejarul Schingiuit

18

Daca tot s-a lansat concursul Arborele Anului, ne-am gandit sa va prezentam povestea trista a unui stejar secular din Alexandria, inscris in cadrul competitiei mai sus amintite, poveste scrisa si fotografiata de localnicul Costel Curt pe blogul iuliux.

(articol preluat de pe blog.iuliux.ro)

Stejarul „multisecular” pe care ni-l prezinta Costel Curt a scapat de doua razboaie mondiale, dar nu si de drujba, fiind „mutilat” in 2006, cand s-a propovaduit taierea copacilor pentru a nu cadea pe masini. „Au taiat (si au continuat si in vara lui 2007) plopi, salcii, tot ce au gasit”, scrie autorul postarii. „A vazut cineva vreun stejar prabusit sau ramuri de stejar rupte de furtuna si aruncate peste masini?! Stejarul este simbolul trainiciei, este esenta tare; nu-l poate infrange o furtuna”.

Dupa ce edilii au „schingiuit” un stejar multisecular „perfect sanatos”, continua el, care era „verde cat o padure, cu frunze mari si facea ghinde pe masura sa”, acum au trecut sa-l sculpteze pentru a face din el simbolul orasului. „L-am fotografiat in septembrie 2007, din nou, dupa ce l-au imprejmuit cu ceea ce ei numesc ‘schela pentru artist’. Ce INIMA DE ARTIST!!!”.

Costel Curt se plange ca a trimist fotagrafii la televiziuni si la ziare, insa nu a primit nici o reactie, asa ca a ales sa prezinte in fotografii evolutia stejarului de care a prins patima:

Stejarul in 2005

Stejarul in 2006, dupa prima “mutilare”

Stejarul in 2007. Pregatiri

21 ianuarie 2008 – “Au transformat o FIINTA intr-o TEAPA”

„Teleorman vine de la ‘deliorman’, care insemna ‘padure nebuna’”, scrie Costel Curt in incheiere. „Acum, Teleorman este cel mai despadurit judet, cu mai putin de 5% din suprafata sa acoperita de paduri (aici fiind incluse si cele rarite pana aproape de disparitie, asa cum si in orase sunt incluse la ‘zone verzi’ suprafete transformate in parcari sau suprafetele de parc in care s-au ridicat constructii”.

Cititi postarea integrala aici.

Foto: Costel Curt/blog.iuliux.ro

Tags:18 comentarii

  • La cca 16 km de Ploiesti exista un orasel, Plopeni, in mijlocul caruia pana acum cativa ani se puteau vedea nu unul, ci poate 30 de astfel de stejari. I-au taiat, i-au sculptat, i-au vandut… Nici macar o tara bananiera nu suntem, acelea au mai multa verdeata.

 1. “Cântãretul de culoare” de Ozolin Dusa
  http://fotodusa.blogspot.com/2010/02/26-1992-cantaretul-de-culoare.html

  ” […] A fost una dintre primele mele colaborări cu alt actor, pe atunci, al Teatrului din Botoșani, Daniel Minciună. Și de el mă leagă amintiri frumoase. Povestea de astăzi nu este despre el. Este despre un element din decorul acestei imagini: celebrii ”8 frați” ai Botoșanilor, un plop cu opt tulpini crescute din aceeași rădăcină, aflat în curtea bisericii Sf. Ioan din localitate. Erau un fel de monument viu. Oricine îi știa. Oamenii veneau […] ”

  “Cantaretul de culoare” de Ozolin Dusa
  http://fotodusa.blogspot.com/2010/02/26-1992-cantaretul-de-culoare.html

 2. E mai scump procesul in urma distrugerii proprietatii private decta taierea, asta e motivul pentru care s-a taiat.

 3. In primavara aceasta am fost “condamnata” sa asist la un act asemanator dar de proportii mult mai mari. Pe Sos. Berceni in sect. 4 al capitalei au fost plantati in ultima campanie electorala o multime de artari, dispusi pe doua randuri, pentru care s-au consumat tone de apa, se prinsesera toti, erau sanatosi, aduceau un strop de culoare si un pic de oxigen, dar n-a fost sa fie. Dupa ce au intrat in vegetatie au fost scosi si replantati pe un singur rand, si iarasi consumate tone de apa numai ca de data aceasta s-au uscat, asa cum era de asteptat. Pentru ca sunt fonduri au fost inlocuiti cu alti pomi si din nou munca …si apa si…. . Am sunat la A.N.P.M. si mi s-a raspuns ca nu e treaba agentiei. Si chiar asa ….a cui o fi ……si cine raspunde pentru sutele de pomi “condamnati la moarte” fara nici-o logica !

 4. cat de idiot tre sa fii fratele meu, ca sa faci asa ceva….dar asta-i natia noastra…tigani…golani…prosti…betivi…etc..etc…e chiar o realitate crunta

  • Cu astfel de idei, vei ramine, cat de curand, fara zimbetul afisat, fara copaci dar cu asfaltul si gunoiul orasului tau iubit. Din pacate, nu numai tu!
   Zeitati de tipul tau (care considera ca totu-i facut sa-i slujeasca pe ei) vor distruge natura!

 5. Era batran si a crescut stramb. Voi nu vedeti ce inclinatie avea tulpina? Daca ati fi in locul celor care au avut de suferit de pe urma prabusirii copacilor, v-ati schimba opinia. Iesiti naibi din cutia ecologistilor extremisti!

  • autorul articolului on

   Stramba… e pseudo-logica ta!
   Ai aruncat o privire pe una dintre imagini si ai trecut la exprimarea opiniei, pre-formate!
   Daca citeai, aflai ca-i vorba despre STEJAR; si nu cred ca a vazut cineva stejar sanatos rupt de furtuna; ca era sanatos se vede-n foto (taieturile), unde n-ai vazut decit ca era… stramb!!!
   Dar, stiu ca e mult mai usor sa darami decat sa construiesti ceva; e una din cauzele pentru care voi sunteti mai multi.

  • autorul articolului on

   Si apoi: stramb era ceea ce ramasese dupa maltratare!
   Se vede foarte clar ca INTREGUL era foarte armonios, “ca un stejar”!

 6. Pacat. Vom ajunge sa apreciem natura abia dupa ce ne vom da seama ca am distrus-o oare? Trebuie sa acceptam anumite riscuri, de exemplu sa cada o creanga rupta pe o masina, in schimbul verdetii aleilor si umbrei stejarilor.

 7. 🙂 🙁 Nu dati vina pe stejar! 🙂 🙁

  De cazut cad mai ales niste plopi care au fost cam aiurea alesi & plantati prin orase. Au o crestere rapida si nesanatoasa. Si mor repede pentru un copac.
  Produc si puful acela alergogen.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger