Astronomii au descoperit o stea care, potrivit tuturor teoriilor, nu ar trebui să existe, din cauza faptului că are cea mai scăzută cantitate de metale în compoziție dintre toate stelele studiate până acum de omenire. Se estimează că această stea ar avea vârsta de 13 miliarde de ani.
Slab luminând undeva departe, în constelația Leului, steaua numită SDSS J102915+172927 este un mister pentru astronomi. Compoziția ei contrazice teoriile cunoscute până acum. ”Este general acceptată teoria potrivit căreia o stea precum aceasta, cu masă atât de mică și o cantitate de metale atât de scăzută, nu ar trebui să existe, deoarece norii de materie din care s-a format nu s-ar fi putut niciodată condensa”, susține autorul principal al studiului, Elisabeta Caffau, de la Centrul pentru Astronomie al Universității din Heidelberg, Germania. Din acest motiv, spune cercetătoarea, a fost o surpriză să descopere, pentru prima dată, o asemenea stea; iar descoperirea ei înseamnă, spun autorii studiului, că unele teorii și modele de formare a stelelor ar trebui revizuite.
Prin măsurători specializate, realizate cu tehnologie de ultimă oră, echipa de astronomi a descoperit că metalele din compoziția stelei SDSS au o masă de 20.000 de ori mai mică decât cea a Soarelui. Proporția metalelor dintr-o stea indică vârsta acesteia, deoarece astronomii au calculat că elementele chimice cele mai ușoare – hidrogenul și heliul – au apărut la foarte scurt timp după Big Bang, momentul creării Universului. Toate celelalte elemente s-au format mult mai târziu în stele, iar exploziile supernovelor au răspândit materia stelară în mediul interstelar, făcând-o bogată în metale. Așa s-a ajuns ca stelele mai tinere să aibă o cantitate mai mare de metal în compoziția lor.
În cazul stelei recent descoperite, autorii studiului spun că este probabil una dintre primele din Univers, este ”primitivă”, dată fiind compoziția ei. În mod cert este cea mai bătrână stea din cele descoperite până acum de omenire și, probabil, printre cele mai bătrâne din Univers. Totodată, mai spun astronomii, nu este singură. Ei mai au în studiu câteva stele care ar putea oferi suprize de acest gen, astfel că munca lor abia începe.
Sursa și foto: Science Daily