Statul Washington scoate diferenţele de gen din vocabularul oficial legislativ

1

Guvernatorul statului american Washington a promulgat, luni, noile forme ale legilor statului, care au fost rescrise, timp de şase ani, pentru a deveni neutre de gen din punct de vedere al vocabularului: mai exact, termenii care se refereau la meserii identificate după genul masculin au fost redenumite în aşa fel încât să nu mai excludă genul feminin.

„Penmanship” a devenit „handwriting”, „fisherman” a devenit „fisher”, iar „freshman” a devenit „first-year student”. Şi sunt doar câteva exemple de modificări survenite în textele legislative ale statului Washington. Din 2007 încoace, legiuitorii se străduiesc să modifice lucrurile în sensul eliminării diferenţelor de gen. „A fost un efort mult mai mare decât mi-am imaginat vreodată. Dar omenirea înseamnă în egală măsură bărbaţi şi femei”, spune senatorul democrat Jeanne Kohl-Welles. „Nu există niciun motiv pentru păstrarea termenilor legali anacronici şi a cuvintelor care nu mai respectă timpurile prezente”, a mai spus Kohl-Welles, care a propus iniţiativa legislativă întinsă pe 475 de pagini.

În ciuda bunelor intenţii, însă, există cuvinte care nu sunt tocmai uşor de înlocuit, a precizat Kyle Thiessen, care a lucrat la revizuirea legislaţiei. Spre exemplu, cuvinte precum „airmen” sau „seaman” nu vor fi schimbate, din cauza obiecţiilor ridicate de departamentul militar al statului Washington. Termeni din ingineria civilă, cum ar fi „man hole” sau „man lock”, nu vor fi schimbaţi, pentru că nu există un substitut „de bun-simţ” pentru aceştia, a mai explicat Thiessen. Statul Washington este al patrulea dintre statele americane care elimină diferenţele de gen din lexicul oficial, după Florida, Carolina de Nord şi Illinois. Şi în alte state există paşi în acest sens, prin adoptarea unor dispoziţii constituţionale privind neutralitatea de gen – în California, Hawaii, Maryland, New York, Rhode Island, Vermont şi Utah. Şi cel puţin alte nouă state iau în considerare schimbarea legislaţiei în sensul neutralităţii de gen, spune senatorul Jeanne Kohl-Welles.

Sursa: Reuters


Un comentariu

  1. urmatorul pas este eliminarea cuvintului mama si tata. oricum sunt anacronice in aceste vremuri de “open minded” si “politically corectness”

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger