Statul român va deconta, în premieră, servicii psihologice oamenilor care-și plătesc contribuțiile la sănătate și copiilor autiști

0

Persoanele care își plătesc contribuția la asigurările de sănătate și copiii cu autism vor beneficia, de la 1 iunie, de anumite servicii psihologice gratuite decontate de statul român, a anunțat Mihai Aniței, președintele Colegiului Psihologilor din România (CPR). “Pentru prima dată, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate au înţeles importanţa serviciilor psihologice. În acest fel, un număr mult mai mare de pacienţi vor avea acces la servicii psihologice decontate”, a spus Mihai Aniței, citat de ziarul Adevărul. “Cetăţenii pot apela mai uşor, mai deschis la serviciile psihologice, iar specialiştilor li se decontează aceste servicii. De altfel, s-a negociat o creştere a numărului de puncte pentru serviciile psihologice”. 

Potrivit Mediafax, pacienţii vor beneficia de terapii psihiatrice, consiliere psihiatrică nespecifică individuală şi familială, psihoterapie de grup (psihoze, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicţii), psihoterapie individuală (psihoze, tulburări obsesiv-compulsive, tulburări fobice, tulburări de anxietate, distimii, adicţii, tulburări din spectrul autist) și psihiatrie terapia cognitiv-comportamentală.

De aceste servicii, gândite să corespundă într-o oarecare măsură necesarului populaţiei, vor beneficia pacienţii cu trimitere de la un neurolog, diabeticii, persoanele cu probleme de greutate, cei care suferă de cancer sau de boli de sânge sau persoanele cu trimitere de la ORL-ist, ortoped, reumatolog sau nefrolog, scrie Adevărul. Specialiștilor psi li se vor deconta trei intervenţii pe zi cu trimitere de la medicul specialist. “Rămâne în continuare deficitară situaţia psihologilor care îşi desfăşoară activităţile în sistem”, a subliniat Mihai Aniției, “deoarece remunerarea acestor servicii a rămas la un nivel inferior unei consultaţii medicale.”

O altă veste bună este că, la rândul lor, copiii cu autism vor beneficia de servicii speciale decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Costurile pentru tratamentul complex al acestor copii pot ajunge uneori și la 2.000 de euro pe lună.

 

Puteți citi și:

Legislația autismului a câștigat în IQ

Ieri autist, azi schizofrenic. Despre cum a eradicat Statul Român autismul în rândul adulților

Terapeutul Eugen Hriscu despre sistemul criminal și nevinovat

Spaima nebuniei: Psihoterapia, între stigmat social și necesitate (în România)


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger