Statul pe scaun poate ucide

5

Există tot mai multe dovezi medicale ce arată că statul pe scaun, fie că lucrați într-un birou sau de-acasă, poate fi surprinzător de dăunător pentru sănătate. Asta pot să v-o confirm chiar eu – de câțiva ani sufăr de discopatie lombară, afecțiune specifică taximetriștilor sau “intelectualilor”, grație adolescenței și mai nou jobului care m-au țintuit pe scaun. Aflați care sunt pericolele statului jos în exces și soluțiile de combatere a lor.

de Ionuț Dulămiță

Totul a început cu un mic junghi în zona lombară, transformat apoi într-o durere surdă și constantă ce radia în șoldul drept și de-a lungul întregului picior aflat în prelungirea lui. Uneori aveam impresia că sunt săgetat de o sabie, iar durerea atingea paroxismul până când piciorul îmi amoțea complet, fiind nevoit să-mi mut centrul de greutate în piciorul stâng. Care, astfel, începea să doară și el. În generală și în liceu nu m-am desprins de scaunul de birou, eram un mic tocilar care nu făcea mișcare și care câștiga zi de zi în corpolență. Pe la sfârșitul facultății mă apropiam de venerabila greutate de 100 de kilograme (nu era totuși chiar așa grav, măsuram 1,84 m) și lucram într-o redacție, de pe același scaun de birou. Apoi a apărut junghiul mai sus amintit. Odată cu el au apărut și curele cu electrozi, injecțiile în coloană și exercițiile de stretching. Deși recunosc că durerea dispărea doar atunci când făceam sex (la sfatul medicului).

A dispărut complet abia după ce am slăbit 20 de kilograme, moment în care mi-am recăpătat mobilitatea. Medicul m-a diagnosticat cu discopatie lombară, o afecțiune caracteristică oamenilor care își petrec multă vreme stând jos și care pare să nu fie singura problemă medicală pe care o impune această practică. Un editorial publicat anul trecut în British Journal of Sports Medicine susținea că cei care stau pe scaun pe perioade lungi de timp prezintă mai multe riscuri de a dezvolta boli decât cei care se mai mișcă din când în când, chiar dacă nu fac exerciții fizice – urcă niște scări pentru a-și lua o cafea, de exemplu. Cercetătorii de la American Cancer Society au aflat că chiar și dacă vă dedați la o activitate fizică zilnică, beneficiile în materie de sănătate pe care le obțineți pot fi spulberate dacă vă petreceți restul zilei pe un scaun de birou.

Mai departe, oamenii de știință de la Universitatea din Missouri spun că statul jos în exces pare să blocheze circulația unei enzime ce absoarbe grăsimea, numită lipază. Un studiu publicat în Jurnalul American de Epidemiologie a arătat că oamenii care stau pe scaun mai mult de 6 ore pe zi au cu 18% mai multe șanse de a muri de diabet, afecțiuni cardiace și obezitate decât cei care nu-și petrec mai mult de 3 ore pe zi stând pe scaun. Cercetătorii de la Centrul de Cercetare Biomedicală Pennington din Louisiana au analizat stilul de viață al peste 17.000 de bărbați și femei cu vârsta de peste 13 ani și au observat că oamenii care șed mare parte din zi sunt cu 54% mai expuși decesului cauzat de infarct.

Astfel de informații au îndreptat atenția înspre introducerea birourilor de la care lucrezi în picioare sau, și mai ambițios, a unora care le permite utilizatorilor să se plimbe foarte încet în timp ce lucrează. Dar nici acestea nu sunt lipsite de pericole, mai ales dacă trecerea de la statul jos la statul în picioare se face incorect. Statul în picioare la job poate fi mai obositor și crește de nouă ori riscul dezvoltării aterosclerozei carotidiene – din cauza încărcăturii în plus plasată pe sistemul circulator -, precum și riscul apariției venelor varicoase sau al unor afecțiuni musculo-scheletice și are un efect negativ asupra funcțiilor motorii. Așa că și statul în picioare toată ziua pare să fie complet nesănătos.

În aceste condiții, unii specialiști propun o soluție de mijloc – folosiți un scaun de birou ce asigură o poziție ergonomică, însă ridicați-vă o dată la 20 de minute și mișcați-vă prin încăpere pentru o perioadă scurtă de timp. Cercetările arată că nu aveți nevoie de exerciții fizice riguroase pentru a evita efectele neplăcute ale statului jos. Așa că deplasați-vă până la imprimantă, până la dozatorul de apă, stați în picioare în timpul unei întâlniri/şediţe şi plimbați-vă fie în interiorul, fie în afara clădirii. Eu, unul, sunt nevoit să fac asta, mă anunță junghiurile din zona lombară când e timpul să o fac.

Sursa: Time

Foto: Flickr/net_efekt

Citiţi şi:

O zi de muncă de 11 ore dublează riscul de boli de inimă

Mai puțin de 7 ore dormite pe noapte cauzează accidente fatale și probleme la serviciu

Tags:5 comentarii

  1. Si io am dureri lombare care iradiaza spre picioare. Numai ca medicul meu nu mi-a recomandat sa fac sex pe motiv ca sunt cam trecut. Mi-a recomandat bai de namol ca sa ma obisnuiesc cu pamantul…

  2. “Așa că și statul în picioare toată ziua pare să fie complet nesănătos”
    😉

    lol! n-ai făcut armata! cu gărzi nesfârșite la drapel …. că, dacă a dispărut drapelul unității e nasol, se desființează cu totul acea unitate … statul în picioare fără să te miști de loc e cel mai plictisitor și obositor lucru și psihic și fizic … 2-3 ore și ești terminat …

    nici să stai pe scaun mult timp, 8 ore pline de lucru de exemplu, nu e sănătos … la fel ca și tine testat pe pielea mea … trebuie să te miști, să prinzi orice ocazie ca să te miști …. de exemplu, le aduci cafelele colegilor mai leneși, deși vor râde de tine, că ești fraier, nu îi băga în seamă folosește ocazia de a te mai mișca un pic, peste câțiva ani vei râde tu de ei …

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger