Statul New York a interzis fracking-ul

0

Guvernatorul Andrew Cuomo a decis ieri interzicerea fracturării hidraulice pe teritoriul statului New York, după ce a fost publicat un amplu, care concluzionează că această metodă de exploatare presupune mari riscuri de sănătate. Odată ce această decizie va intra în vigoare, New York va deveni, după Vermont, al doilea stat american care interzice cu desăvârşire această practică.

 

20120907-anti-fracking-protest-new-york.jpg.492x0_q85_crop-smart

 

Hotărârea administraţiei newyorkeze a venit în urma unei îndelungate despre beneficiile şi neajunsurile frackingului, procesul prin care se injectează apă, nisip şi substanţe chimice în pământ, pentru a extrage petrol sau gaze. În vreme ce multe voci invocau beneficiile economice ale acestei contrversate metode de exploatare, altele invocau ameninţările la adresa sănătăţii.

Howard Zucker, comisarul pentru probleme de sănătate din acest stat, a declarat în cadrul acestui proces decizional că nu există destule dovezi ştiinţifice care să ateste că exploatarea hidraulică este sigură din punct de vedere al sănătăţii. “Riscurile potenţiale sunt prea ridicate, de fapt nici nu se cunosc pe de-a-ntregul şi, după părerea mea, ar fi o neglijenţă să ne bazăm pe datele disponibile, foarte limitate,” a spus Zucker. Principalele ameninţări pentru sănătate ale acestei practici pornesc de la numărul foarte mare de substanţe chimice injectate în sol, care se infiltrează necontrolat în apă, astfel încât multe gospodării din zonele unde există asemenea zone de exploatare întâmpină mari probleme legate de calitatea apei. Totodată, emisiile de gaze din timpul procesului sunt, la rândul lor, periculoase.

Pe de altă parte, Karen Moreau, director executiv la New York State Petroleum Council, a catalogat această hotărâre drept “necugetată”, pentru faptul că va duce la privarea a câtorva mii de cetăţeni de locuri de muncă şi la pierderea a sute de milioane de dolari. “Suntem determinaţi să continuăm lupta pentru aceste beneficii în New York,” a precizat Moreau.

Activiştii de mediu au salutat decizia luată de Cuomo: “Sperăm că această luare de poziţie asumată a Guvernatorului Cuomo să le dea curaj şi altor lideri aleşi din toată ţara şi din toată lumea,” a spus Deborah Goldberg, de la grupul de mediu Erathjustice.

Sursa: Reuters

Puteţi citi şi:

Locul de baştină al fracturării hidraulice a interzis fracturarea hidraulică

Provincia canadiană Npva Scotia a interzis fracking-ul

 

Chevron se retrage din Bulgaria

Beverly Hills este primul oraş din California care interzice fracking-ul


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger