Statul New Mexico acceptă sinuciderea asistată pentru pacienţii aflaţi în stadiu terminal

0

Un judecător din New Mexico a luat o decizie care promite să stârnească dezbateri aprige, anunţă CNN: decizia spune că pacienţii care suferă de o boală incurabilă, în ultimul stadiu, dar nu şi-au pierdut judecata, au dreptul de a solicita şi primi asistenţa medicală care să îi ajute să îşi încheie socotelile cu viaţa – adică, dreptul la a fi eutanasiaţi.

 

 

Decizia face din New Mexico al cincilea stat american care permite medicilor să prescrie o doză fatală de medicaţie pentru pacienţii aflaţi în stadiul terminal al unei boli pentru care, în mod evident, nu s-a găsit o posibilitate de vindecare. Un grup de lobby pentru dreptul de a alege eutanasierea, ACLU şi Compassion & Choices, este iniţiatorul acţiunii în instanţă care a dus la această decizie. Grupul a deschis procesul în numele unei paciente bolnave de cancer şi în numele a doi medici din New Mexico. Judecătorului i s-a solicitat să decidă dacă medicii pot avea dreptul de a prescrie o doză fatală de medicaţie pacientei bolnave de cancer, care dorea să aibă posibilitatea de a-şi pune capăt vieţii în acest fel.

„Instanţa nu poate identifica un drept mai profund, intim şi integru la libertate, siguranţă şi fericire decât dreptul unui cetăţean al statului New Mexico, bolnav în stadiu terminal, dar în deplinătatea facultăţilor mintale, de a primi ajutorul necesar în alegerea sa de a muri. Dacă deciziile luate sub semnul morţii iminente a cuiva, decizii referitoare la modul în care persoana sau apropiaţii săi vor reacţiona în faţa acestei morţi, nu sunt fundamentale şi chiar nucleul acestor garanţii constituţionale, atunci care decizii sunt?”, a scris judecătorul în motivarea hotărârii sale. Biroul procurorului general al statului a declarat că va analiza decizia, pentru a vedea dacă se impune un apel sau nu.

Cele mai multe state americane (şi multe ţări din lume) interzic sinuciderea asistată, dar această procedură este permisă în statele Oregon, Washington, Montana şi Vermont. De când statul Oregon a luat primul decizia, în anul 1997, dezbaterile pe această temă au fost mereu prezente şi intense. Însă pentru pacienta din New Mexico, Aja Riggs (50 de ani), a declarat că pentru ea este o mare bucurie că are, acum, această opţiune. „Sunt mulţumită că instanţa a recunoscut faptul că pacienţii aflaţi în stadiu terminal ar trebui să aibă mai multă libertate în a alege modul în care vor să moară”, a declarat femeia, al cărei cancer este momentan în remisie, dar poate reveni oricând. „Cei mai mulţi bolnavi cred că vor să moară în pace, acasă, în sânul familiei, nu agonizând prin spitale. Asta vreau şi eu. Dacă boala mea revine şi voi avea de înfruntat o suferinţă peste puterile mele, vreau să am opţiunea de a spune stop suferinţei şi a muri, în pace, acasă”, a mai declarat Aja Riggs.

 

Sursa şi foto: CNN

 

Puteţi citi şi:

Cel mai bătrân atlet belgian a dat o mare petrecere, înainte să fie eutanasiat

Senatul Belgiei a aprobat eutanasierea şi în cazul copiilor

În Belgia cresc cazurile de eutanasiere a pacienţilor cu diferite suferinţe


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger