Statul New Jersey ar putea interzice scrisul pe telefon în timpul mersului

0

O nouă măsură introdusă săptămâna trecută în legislatura statului New Jersey din SUA ar urma să interzică tastatul pe telefon în timpul mersului, scrie Huffington Post. Dacă va fi aprobată, ea se va traduce într-o amendă de 50 de dolari, o pedeapsă cu închisoarea de 15 zile sau amândouă. “Dacă o persoană de pe stradă – care fie merge pe jos, fie conduce – prezintă un risc faţă de alţi participanţi la trafic, atunci ar trebui să existe o lege care să descurajeze şi să pedepsească acel comportament riscant”, a spus iniţiatoarea proiectului de lege, Pamela Lampitt.

Această problemă este de natură personală pentru membra corpului legislativ, care este şi angajată a Universităţii din Pennsylvania, unde ar fi avut un student care a fost lovit mortal de un autobuz pentru că se uita în telefon. „Unii oameni își scot telefonul și se uită la el abia după ce ajung în stradă. Și e periculor”, a spus ea pentru ABC News. „Cred că o fac din teama de nu pierde ceva”. Statul New Jersey are deja o lege care pedepseşte distragerea atenţiei în timpul condusului, şoferii aflaţi la prima abatere putându-se alege cu amenzi de până la 400 de dolari. Ea ar urma să fie extinsă pentru a include noua măsură, potrivit căreia, printre altele, atunci când pietonii traversează strada, mâinile lor trebuie să fie complet libere; chiar dacă vorbesc la telefon, acesta trebuie să fie fie în buzunar (ceea ce e posibil prin utilizarea căștilor handsfree).

Studiile au arătat că tastatul pe telefon în timpul mersului se poate dovedi extrem de periculos, accidentele cauzate de astfel de surse de distragere a atenției sporind cu 35% față de anul 2010 în SUA. Oamenii care tastează în timp ce traversează strada au de două ori mai multe șanse să fie loviți de o mașină decât cei care vorbesc la telefon, arată o cercetare a Universității din Alabama. Nu toți cercetătorii sunt însă de acord cu aceste pericole, scrie Huffington Post. Oamenii de știință de la Universitatea Texas A&M au observat, de exemplu, că oamenii care nu s-au dezlipit de telefon în timp ce mergeau pe un traseu cu obstacole s-au dovedit a fi mai precauți decât cei care nu aveau surse de distragere a atenției. „Cred că participanții și-au dat seama că creierul lor era suprasolicitat și, ca să se protejeze, au devenit mai precauți și și-au încetinit pasul pentru un plus de siguranță”, a spus pentru NPR psihologul David Schwebel, de la Universitatea din Alabama, care nu a fost implicat în acest studiu.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger