Statul jos dăunează grav sănătăţii

0

Deși statul în picioare ne diferențiază de semenii noștri necuvântători, se pare că mai mult de jumătate din zi ne-o petrecem stând jos, excluzând dormitul. În acest context, statul în picioare este tot mai promovat prin birouri, unde angajaţii lucrează în poziţie verticală sau păşind pe benzi rulante. Aceasta e o schimbare benefică, având în vedere că studiile recente arată că peste opt ore zilnice de stat jos au efecte grave asupra sănătății.

 

4388485233_7abfa1b4ff_z

 

Până acum, studiile au arătat că sedentarismul afectează negativ sănătatea, având un rol important în bolile de inimă, diabet și hipertensiune, dar cercetătorii au dedus mereu că oamenii care stau jos probabil nici nu fac mișcare. Deși exercițiile fizice sunt necesare, nu pot repara în totalitate daunele provocate de statul jos. O nouă cercetare arată că există o mare diferență între prea puțin sport și prea mult stat jos. Asta, din cauză că un corp în picioare folosește diferit energia față de un corp așezat și unul care face sport. Caloriile se ard diferit, se stochează diferit și creierul funcționează diferit, de asemenea. Un experiment cu elevi de liceu arată că statul în picioare la ore, în loc de așezat, îmbunătățește rezultatele la teste cu 20%.

“Așa cum statul în picioare este o ciudățenie acum, așa ar trebui să fie așezatul”, spune dr. James Levine, directorul Inițiativei privind Soluțiile pentru Obezitate din cadrul Universității de Stat din Arizona și inventatorul biroului cu bandă de alergare. “Orice clădire ar fi – un cinematograf, aeroport, complex pentru arte –, o parte fundamentală a gândirii noastre a devenit faptul că oamenii care intră acolo trebuie să stea jos. Și asta ne-a adus aici”, spune el.

Cercetările pe această temă arată că nu prea are efect dacă înlocuiești o oră de stat pe canapea cu o oră de sport. O analiză recentă a 43 de studii care fac legătura între activitatea zilnică și cancerul arată că oamenii care stau jos mai multe ore pe zi au un risc de cancer la colon cu 24% mai mare, cu 32% mai mare pentru cancerul endometrial și cu 21% mai mare pentru cancerul de plămâni, indiferent cât de mult sport făceau.

Corpul uman consumă energie în trei feluri: fiecare celulă are nevoie de energie pentru funcționarea zilnică, fie că e o celulă din mușchi care se contractă și se flexează sau o celulă a ficatului care produce enzime. Apoi, este energia necesară procesării mâncării și a treia formă de energie este cea necesară mișcării – fie că ne îmbrăcăm cu un tricou sau mergem cu bicicleta. Cea din urmă formă de energie se împarte, de asemenea, în energia consumată la sala de sport, de exemplu, și energia necesară lucrurilor banale de zi cu zi (energie NEAT): împăturirea hainelor, urcarea scărilor, alergarea după autobuz etc. O persoană care stă la birou consumă doar 300 de calorii de acest fel, pe când un barman care stă în picioare toată ziua consumă 1.300 de calorii.

Levine a făcut un experiment la o școală din Rochester, Minnesota, cu ajutorul Apple, prin care a regândit modelul de așezare al elevilor în clasă. În loc să stea în bănci, copiii stăteau în picioare și se mișcau prin clasă. Cercetătorul a pus senzori pe picioarele și spatele copiilor pentru a măsura consumul de calorii NEAT. Elevii aveau birouri mobile pe care aveau laptopurile și le puteau muta prin clasă. Aveau și bănci pe care se puteau așeza când voiau, dar standardul era să stea în picioare.

După două luni, profesorii au spus că elevii iau mai puține pauze de mers la toaletă, se angajează în mai puține activități frivole și colaborează mai bine între ei. Și părinții au observat o schimbare: copiii vin mai relaxați acasă și chiar mai dispuși să-și facă temele. Senzorii au arătat, de asemenea, că elevii și-au dublat nivelul de activitate comparativ cu perioada în care se aflau într-o clasă tradițională. Noul model de așezare în clasă a îmbunătățit și rezultatele elevilor la teste cu 20%.

Sursa: Time

Puteţi citi şi:

Copiii de azi sunt într-o formă fizică mai proastă decât cei din generaţia trecută

Viaţa sedentară ne face mai anxioşi


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger