Statul Filipine a distrus rezerva de fildeş confiscat de la traficanţi

0

Oficiali filipinezi au distrus cinci tone de fildeş de elefant la sfârşitul săptămânii trecute, într-o acţiune considerată cea mai mare de acest fel desfăşurată într-o ţară non-africană. Valoarea cantităţii distruse se ridica la zece milioane de dolari. Fildeşul (care a fost zdrobit şi ars) fusese confiscat de la traficanţi.

 

 

Guvernul de la Manila a declarat că distrugerea stocului de fildeş, adunat din capturi realizate din anul 2009 încoace, demonstrează angajamentul statului de a lupta împotriva traficului cu fildeş şi împotriva uciderii elefanţilor şi, totodată, scoate din calcul posibilitatea ca unii oficiali corupţi ai administraţiei filipineze să revândă stocul respectiv. „De mai multe ori, fildeşul a dispărut tocmai din stocuri guvernamentale, asta întâmplându-se în mai multe locuri din lume, iar din acest motiv este necesar a fi stabilit un protocol clar în domeniu”, a declarat Colman Criodain (World Wide Fund for Nature), apreciind acţiunea statului filipinez.

Înainte de a fi distrus, fildeşul a fost analizat (au fost luate probe ADN) pentru i se descoperi provenienţa şi chiar ruta de transport. Filipine este o ţară folosită de mult timp de traficanţii de fildeş ca şi spaţiu de tranzit din Africa înspre Asia (având în vedere că fildeşul este solicitat pe piaţa asiatică). Preţul fildeşului poate ajunge la 2.000 de dolari kilogramul pe piaţa neagră şi chiar la 50.000 de dolari pentru un colţ întreg. Alte ţări sau teritorii implicate în traficul cu fildeş (folosite fie ca rute, fie ca destinaţie finală) sunt China, Hong Kong, Kenya, Malaezia, Africa de Sud, Tanzania, Tailanda şi Vietnam. Filipine este stat folosit ca punct de tranzit, dar este totodată cunoscut faptul că şi aici există o industrie a cioplitului în fildeş (sculpturi religioase, diverse artefacte).

 

Sursa şi foto: The Guardian

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger