Statul Colorado instituie reguli pentru cultivarea legală de cânepă industrială

0

Statul american Colorado a dat publicităţii, săptămâna aceasta, setul de reguli pentru cultivarea, în legalitate, a cânepei industriale pe teritoriul său. Măsurile sunt privite drept începutul unei noi ere pentru industria cultivării acestei plante, care are extrem de multe întrebuinţări.

 

 

Noile reguli cer fermierilor care cultivă cânepă să declare acest lucru şi să plătească o taxă anuală de 200 de dolari, pe lângă taxa de un dolar pe fiecare acru de teren plantat cu cânepă; totodată, plantaţiile vor fi inspectate în mod regulat, pentru a se certifica faptul că plantele nu conţin THC mai mult de 3%, arată publicaţia Huffington Post (HP), citând The Denver Post. Săptămâna viitoare, comisia de specialitate care a creat setul de reguli îl va supune aprobării Departamentului de Agricultură al statului Colorado.

Cânepa, sora „mai trează” a marijuanei, conţine foarte puţin THC sau deloc (THC – substanţa psihoactivă asociată cu senzaţiile specifice consumului de marijuana) şi are zeci de întrebuinţări în diverse domenii, de la industria hârtiei, la cea a uleiurilor, a cosmeticii sau industria textilă. Timp de sute de ani, cânepa a fost cultivată în SUA (şi nu numai) pentru că era materia primă pentru frânghii, lămpi cu petrol, haine sau pânze de navigaţie. În anul 1943, producţia americană de cânepă a atins cele mai ridicate niveluri, dar, spre sfârşitul anilor 1950, a scăzut la zero, din două cauze principale: concurenţa fibrelor sintetice şi problema drogurilor, notează Associated Press, citată de HP.

În luna noiembrie a anului trecut, statul Colorado a legalizat consumul de marijuana cu scop recreaţional, pentru adulţi; legislaţia aferentă permitea şi cultivarea cu scop comercial a cânepei. Lipsea, însă, setul de reguli definite care să fixeze normele pentru fermierii interesaţi de a cultiva această plantă. Deşi acum aceste reguli există, statul Colorado nu va acorda licenţe pentru cultivarea de cânepă decât de anul viitor. Setul de reguli vine după ce un fermier din Springfield, Colorado, pe nume Ryan Loflin, a cultivat şi recoltat cânepă, anul acesta, pentru prima dată în SUA în ultimii 60 de ani.

Deşi, teoretic, conform legii de anul trecut, cultura era legală, oficialii statului au specificat că fermierul ar fi trebuit să aştepte apariţia setului de reguli şi norme şi că, de fapt, legalitatea acţiunii sale va fi deplină doar când el se va înregistra ca şi cultivator de cânepă industrială şi va primi o licenţă în acest sens – adică abia de anul viitor. Şi alte state americane (Kentucky, Virginia de Vest şi Dakota de Nord) lucrează la reguli privind cultivarea de cânepă; o lege federală, însă, este departe de a fi posibilă, notează HP, din cauză că, la nivelul SUA, cânepa rămâne pe lista substanţelor care trebuie controlate, alături de marijuana şi, aşadar, cultivarea ei pe teritoriu american este considerată ilegalitate.

 

Surse, mai multe detalii şi foto: Huffington Post, Denver Channel

 

Puteţi citi şi:

După 60 de ani, SUA au din nou cultură legală de cânepă industrială

Întreprinderi româneşti dispărute după 1990

Războiul împotriva drogurilor este un eşec, spun cercetătorii medicali

Uruguay, prima ţară din lume care legalizează vânzarea de marijuana


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger