California se confruntă cu cea mai acută secetă din istoria cunoscută, iar resursele de apă ale statului american riscă să fie epuizate în viitorul foarte apropiat. Deşi seceta s-a instalat în urmă cu 4 ani, statisticile arată, de pildă, că anul trecut s-au folosit doar pentru exploatarea gazelor de şist prin tehnologia fracking, peste 265 de milioane de litri de apă, în vreme ce autorităţile au impus programe de raţionalizare a apei, iar din ce în ce mai mulţi locuitori sunt nevoiţi să recurgă la furtul de apă. Acum, Center for Investigative Reporting arată că statul american se scufundă cu o viteză-record, iar una din principalele cauze este exploatarea iresponsabilă a resurselor de apă, amplificată de lipsa unor măsuri din partea autorităţilor.
În acest moment, principala sursă de apă a statului California o reprezintă apele din subsol – 60% din cantitatea totală de apă folosită -, iar cea mai mare parte a acestor resurse sunt îndreptate spre agricultură. Zeci de mii de pompe extrag zi şi noapte apă din straturile acvifere subterane, consumând totodată 5% din totalul de energie electrică înregistrat anual în California (cu 40% mai mult decât în anii fără secetă). Astfel, potrivit investigaţiei, suprafeţe din ce în ce mai mari de teren “se dezumflă ca nişte saltele gonflabile găurite,” fiind golite de resursele de apă.
Scufundarea unor regiuni extinse din statul american are drept rezultat distrugerea unor poduri, fisurarea canalelor de irigaţii şi deformarea unor autorstrăzi de pe toată întinderea Californiei, după cum arată un studiu al Institutului pentru Geologie din SUA. Două dintre podurile din regiunea Fresno, unde se produc 15% din totalul de migdale consumat în lume – au ajuns aproape sub nivelul apei, iar costul reparaţiilor se ridică la milioane de dolari. De asemenea, o şcoală din apropiere se scufundă într-o groapă, devenind susceptibilă la inundaţii. Un întreg sistem de can
ale va necesita, la rândul lui, reparaţii de peste 60 de milioane de dolari, în condiţiile în care barajul aferent se scufundă. Puţurile de alimentare cu
Acest fenomen nu este însă de dată recentă: terenurile californiene, foarte aride, de altfel, au început să fie convertite în terenuri agricole la începutul anilor ’20, cu ajutorul sistemelor de irigaţii care extrag apă din subteran. Primele scăderi de nivel au fost înregistrate în anii ’30, dar abia 10 ani mai târziu, hidrologul Joseph Poland a început să descifreze cauzele care stăteau la baza scufundărilor: exploatarea intensivă a resurselor subterane de apă. Regiunea agricolă din Mendota a înregistrat, de exemplu, o scădere de nivel de peste nouă metri, între 1925 şi 1977. Autorităţile au investit, la mijlocul anilor ’60, circa 1,3 miliarde de dolari în reparaţii şi extinderea infrastructurii necesare pentru combaterea efectelor scufundării. apă îşi schimbă în numeroase zone forma, dat fiind că pământul din jurul lor se prăbuşeşte. Anumite regiuni au înregistrat scăderi de nivel cu peste 30 de centimetri anual, începând cu declanşarea secetei fără precedent.
În 2012 însă, un nou raport arăta că regiunea din jurul râului San Joaquin înregistra scăderi de nivel comparabile cu cele din anii ’60 – aceste scăderi erau atât de accelerate, încât datele obţinute cu ajutorul sateliţilor nu puteau ţine pasul cu dinamica din timp real. Din păcate însă, cercetătorii deplâng absenţa unor mijloace de monitorizare moderne, cu ajutorul cărora să poată urmări în prezent scufundările de terenuri de pe suprafaţa Californiei. Geologul Michelle Sneed încearcă să atragă atenţia asupra acestor probleme şi a lipsei de măsuri din partea oficialilor, lansând o campanie de conştientizare. Sneed a pornit de la exemplul hidrologului Poland, care folosise un stâlp pe care demarcase diferenţele de nivel, de-a lungul timpului, şi a actualizat informaţiile folosind un stâlp similar, care arată cât de mult s-a scufundat terenul până în 2008.
Anul trecut, statul californian a adoptat prima lege prin care încearcă să reglementeze folosirea apelor de subsol, dar fermierii vor trebui să se conformeze noilor prevederi abia până în 2040. De asemenea, informaţiile despre cine are dreptul să extragă apă din subsol şi în ce cantităţi vor rămâne secrete.
Sursa: Mother Jones
Puteţi citi şi:
Locuitorii din California îşi vopsesc peluzele în verde, din cauza crizei de apă