Statul Burma (Myanmar) a abolit cenzura în media

0

Ministerul Informaţiilor din Burma a anunţat că, începând de astăzi, cenzura în media este abolită; reporterii care lucrează în presă nu vor mai fi nevoiţi să îşi dea articolele spre aprobare cenzorilor statului înainte de a le publica.

 

 

Statul asiatic Burma a păstrat de multă vreme un control strict asupra tuturor aspectelor industriei media, însă, începând de anul trecut, guvernul civil ajuns la conducere a eliminat restricţiile, rând pe rând. „Cenzura a început în august 1964 şi, iată, s-a sfârşit 48 de ani mai târziu”, a conchis Tint Swe, reprezentant al Press Scrutiny and Registration Department (PSRD). Cenzura, însă, rămâne operaţională în cazul filmelor, au confirmat reprezentanţii ministerului informaţiilor. Agenţia de presă France Press citează un editor al unei publicaţii din Rangoon (dar fără a-i da numele), care a declarat: „Este o zi minunată pentru toţi jurnaliştii din Myanmar, care au lucrat de prea mulţi ani sub aceste restricţii odioase”.

Jurnaliştii din Burma (sau Myanmar, cum mai este cunoscut statul) au primit deja sfaturi (cu titlu orientativ, de data aceasta) în legătură cu abordarea unor subiecte care nu erau permise, până acum – controverse sociale, chestiuni politice. Sub regimul militar care a condus Burma până acum nu era posibil să se scrie despre astfel de lucruri. Abolirea cenzurii în media nu se referă doar la publicaţiile care atacă subiecte importante, ci şi la cele peste 300 de reviste şi ziare cu conţinut mai uşor digerabil (de monden, sfaturi, timp liber etc.) şi la aproximativ 30.000 de website-uri. Astfel, utilizatorii de internet din această ţară au, pentru prima dată, acces liber la conţinut cu caracter politic.

 

Sursa: BBC News

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger