Statul american Washington a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex

2

Astăzi este prima zi în care, în statul american Washington, căsătoriile între persoane de acelaşi sex se pot oficia legal. Autorităţile se aşteaptă la căsătorii în masă, dat fiind că sute de cupluri de bărbaţi gay şi femei lesbiene şi-au exprimat intenţia de a schimba jurămintele de căsătorie în această zi.

 

 

Legea care acordă aceleaşi drepturi maritale persoanelor de acelaşi sex precum cele ale persoanelor de sexe diferite a intrat în vigoare, în statul Washington, încă de joi; dar, cum există o perioadă de trei zile pentru obţinerea certificatelor care permit ceremonia efectivă, astăzi este, practic, prima zi în care cuplurile de acelaşi sex se pot căsători. Statele americane Washington, Maine şi Maryland sunt primele în care căsătoriile între persoane de acelaşi sex au fost aprobate prin vot popular, în luna noiembrie a acestui an. Faptul că propunerile legislative au primit o susţinere publică atât de mare, cetăţenii celor trei state votând pentru ele, reprezintă un moment extrem de important în lupta pentru drepturile comunităţii LGBT, au remarcat toţi analiştii momentului.

Sute de cupluri au stat la coadă, joi, în statul Washington, pentru a-şi depune cererile şi actele necesare căsătoriei. Aceste cupluri vor spune astăzi „da” în faţa unor oficiali, care le vor înmâna, apoi, certificatele de căsătorie. În oraşul Seattle, la primărie, cel puţin 140 de cupluri vor avea parte de o nuntă în masă în această dimineaţă. Mai mult decât atât, autorităţile locale vor oferi un tort imens de nuntă acestor cupluri, din care va gusta toată lumea. Oraşul s-a pregătit pentru 400 de degustători (numărul cunoscut, după cererile depuse, al persoanelor homosexuale care se vor căsători), dar, cu tot cu susţinători, s-ar putea să fie mult mai mulţi. În prezent, căsătoria între persoane de acelaşi sex este legală în şase state americane şi în Districtul Columbia. Dar alte 31 de state au introdus amendamente constituţionale care interzic căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Un sondaj realizat în SUA în luna octombrie a relevat că 49% dintre americani erau în favoarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex şi 40% erau împotrivă. Preşedintele în exerciţiu, Barack Obama, a declarat în luna mai a acestui an că persoanele de acelaşi sex ar trebui să poată să se căsătorească la fel cum o fac persoanele heterosexuale, devenind primul preşedinte din istoria SUA care a declarat public acest lucru.

 

Sursa şi mai multe detalii: Reuters

Foto: GayWeddingInstitute, TheDJService.com


Advertisment ad adsense adlogger