Staţia de autobuz a viitorului, testată în Paris

0

Chiar şi pentru cei mai înverşunaţi adepţi şi avocaţi ai transportului public, aşteptarea unui autobuz, spre exemplu, poate fi o corvoadă – în special pentru că, în minutele care se scurg teribil de lent când stai şi îţi lungeşti gâtul în speranţa întrezăririi mijlocului de transport dorit, nu ai ce face într-o staţie de autobuz.

 

 

Dar un concept nou, testat în Paris de către regia de transport în comun RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens), pare să ofere, într-un viitor apropiat, soluţia pentru timpul mort petrecut în staţie. Astfel, conceptul promite nu doar petrecerea timpului de aşteptare într-un mod productiv, ci şi într-un mod plăcut, chiar distractiv. „Staţia de autobuz a viitorului”, cum a fost numită, este instalată experimental, în prezent, lângă Gara Lyon şi va rămâne acolo timp de cinci luni, pentru a se putea testa utilitatea ei şi, respectiv, reacţia publicului călător.

 

 

 

De ce este diferită această staţie? Pentru că se prezintă drept un spaţiu social inovator: oferă călătorilor aflaţi în tranzit prin ea o varietate de servicii, care să îi ţină ocupaţi – o mini-bibliotecă de unde pot împrumuta cărţi, o staţie de închiriere de biciclete electrice, cu ajutorul cărora să îşi încarce telefoanele mobile, WiFi gratuit, chioşcuri cu cafea şi gustări. În preajma copacilor aflaţi în staţie sunt construite mese de tipul celor întâlnite în baruri, care încurajează socializarea. În staţie se mai găsesc şi surse de informare (info-points), cu ajutorul cărora orice călător îşi poate vizualiza traseul pe care îl are de parcurs sau îşi poate planifica restul călătoriei.

 

 

 

Staţia modernă de autobuz a fost creată de designerul urban Marc Aurel. „A fost gândită în aşa fel încât să devină parte din mediul înconjurător, să combine faţada urbană cu cea specifică transportului public. Staţia este modulară, în totalitate, drept umare dimensiunile sale pot fi modelate în funcţie de locul unde ar trebui să fie amplasată”, a scris publicaţia britanică Passenger Transport despre inovaţia franceză.

 

 

Sursa şi foto: TH, PSFK, Passenger Transport

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger