Statele insulare, primele în pericol de dispariție din cauza schimbărilor climatice

0

 

Reprezentanții celor mai mici (și mai sărace) state, cele insulare, avertizează restul lumii că schimbările climatice care duc la creșterea nivelului oceanului planetar vor afecta, în prima fază, exact aceste state, care ar putea dispărea odată cu ridicarea apelor.

 

”Vom fi printre primele țări care vor ajunge sub apă”, a declarat Foua Toloa, politician al statului insular Tokelau (aflat la jumătatea distanței dintre Hawaii și Noua Zeelandă). Insula se află la aproximativ cinci metri deasupra nivelului mării. La rândul său, Karl Hood, președintele Alianței Micilor State Insulare (AOSIS – o alianță de 43 de astfel de state), a declarat: ”Suntem națiuni mici și fragile, foarte vulnerabile în fața schimbărilor climatice. Dacă acum nu luăm măsuri, mulți dintre noi în mod sigur vor muri”. Multe dintre statele aflate la nivelul mării sau puțin peste calculează, deja, costurile creșterii emisiilor de gaze de seră în vieți pierdute, economii zdrobite și transformări de relief.

”În 2025, creșterea nivelului apelor ar putea duce la relocarea a cel puțin 10% din populație”, a avertizat și vicepreședintele Comores, Fouad Mohadji. Apele astfel ridicate ar putea distruge 29% din rețeaua de drumuri, 30% din infrastructura hotelieră pe care se sprijină turismul din aceste insule, 70% din porturi și aeroporturi, provocând pierderi de cel puțin un miliard de dolari. Și este doar un exemplu. Aceste declarații au fost făcute în cadrul discuțiilor pe mediu de la Durban (conferința anuală ONU pe teme climatice). Aici, mai multe state (sau uniuni, precum Uniunea Europeană) speră la semnarea unui tratat global obligatoriu, până în 2015, cu implementare până în 2020, pe probleme de climă, pentru acțiuni în scopul salvării mediului. Pentru micile state insulare, însă, spun reprezentanții acestora, s-ar putea ca aceste termene să fie prea târzii.

”Fenomene meteo de tip ciclonic apar acum în orice moment al anului, avem inundații tot mai mari, rezervele de apă potabilă din insule sunt invadate de ape sărate. Suntem la limită, ne gândim doar cum am putea rezolva situația țărilor noastre. Nu doar o singură insulă suferă, ci toate”, au spus oficialii Fiji. ”Am ajuns de la a fi loviți de un fenomen meteo extrem pe deceniu, în anii 1960 – 1970, la nouă astfel de fenomene în ultimii zece ani, adică aproape unul pe an”,  a atras atenția Herman Rosa Chavez, premier al El Salvador-ului. Mai mulți reprezentanți ai statelor insulare au acuzat puterile economice mondiale că ignoră știința și avertismentele oamenilor de știință legate de efectele schimbărilor climatice, consecințe directe ale emisiilor de gaze provenite în mare parte de la aceste mari puteri economice.

 

Sursa: Reuters

Foto: NASA / Insulele Tokelau

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger