Cele mai mari suprafeţe acoperite de păduri seculare din afara Rusiei vor fi protejate în cele 7 ţări care se întind de-a lungul lanţului muntos Carpaţi. Asta este miza unui protocol privind mangementul forestier sustenabil semnat la Bratislava de miniştrii din toate ţările care fac parte din Convenţia Carpatică – Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Serbia, Slovacia şi Ucraina.
În momentul de faţă, în Munţii Carpaţii sunt estimate peste 300.000 de hectare de păduri quasi-virgine, o mică parte din suprafaţa forestieră ce acoperea odinioară Europa. Acestea includ peste 10.000 de hectare de păduri spectaculoase de fag în estul Slovaciei şi vestul Ucrainei, incluse în patrimoniul UNESCO, precum şi suprafeţe din sudul Carpaţilor româneşti ce alcătuiesc cea mai mare zonă forestieră nefragmentată. Din păcate, multe dintre aceste suprafeţe sunt defrişate. Doar 18% din totalul de 250.000 de hectare de păduri seculare din România se află în zone protejate. În Slovacia, doar 0,47% dintre păduri sunt considerate a fi seculare, potrivit unui studiu realizat în 2010.
Protocolul semnat la Bratislava îşi propune să sporească protecţia lor şi să extindă densitatea forestieră, precum şi măsuri de prevenire a indundaţiilor şi a alunecărilor de teren şi de reglare a ciclului apei, informează WWF. În plus, noua legislaţie europeană privind tăierile ilegale de lemne le cere statelor membre UE să adopte măsuri specifice pentru diminuarea acestui fenomen, care constituie o mare problemă în regiunea carpatică. Potrivit organizaţiei de mediu, un instrument online de monitorizare a lemnului dezvoltat de Romsilva poate asigura implementarea protocolului forestier şi a legislaţiei europene şi serveşte un expemplu bun de urmat şi de către alte ţări. Totodată, mai precizează WWF, România a fost unul dintre pionierii gestionării responsabile a pădurilor, 2.000.000 de hectare de pădure fiind pe punctul de a fi certificate de către Asociaţia pentru Certificare Forestieră.
Puteţi citi şi Cum să salvezi o pădure seculară.
Sursa: WWF
Foto: Mircea Struţeanu
3 comentarii
Pingback: WWF lansează campania “Salvaţi pădurile virgine” | TOTB.ro - Think Outside the Box
Pingback: WWF: Ministrul Mediului reacţionează la zecile de mii de voci care cer salvarea pădurilor virgine din România | TOTB.ro - Think Outside the Box
Pingback: Păduri virgine cutreieram… | TOTB.ro - Think Outside the Box