Start FânFest – a zecea ediţie a celui mai mare eveniment cultural activist din România

0

Astăzi începe, la Roşia Montană, a zecea ediţie a FânFest, cel mai mare eveniment cultural activist din România, început din dorinţa unei comunităţi de a-şi apăra moştenirea culturală şi naturală. Festivalul ţine până pe 16 august şi propune o mulţime de evenimente interesante, de la teatru la ateliere sociale sau pentru copii, de la muzică la plimbări în natură ori prin piaţa ţărănească, de la dans la relaxare.

“Totul a pornit de la lupta împotriva celei mai mari mine de aur la suprafaţă din Europa şi s-a transformat în una dintre cele mai importante mişcări sociale şi de mediu din Estul Europei.

Un sat mic din Munţii Apuseni a aprins imaginaţia şi inimile oamenilor din întreaga lume care vin la FânFest pentru a se bucura de muzică, expoziţii, teatru, dans, ateliere şi dezbateri şi pentru a-şi exprima solidaritatea cu localnicii de aici.

În această vară împlinim 10 ani de FânFest, 10 ani de activism, muzică bună, speranţă şi mobilizare. Suntem bucuroşi să vă invităm să fiţi alături de noi la ediţia aniversară, a 10-a, ce va avea loc între 13 şi 16 august 2015 la Roşia Montană”, spun organizatorii.

În cei zece ani de FânFest, s-au alăturat festivalului 297 trupe, care, prin concertele lor, au transformat Roşia Montană într-o mare scenă. 34 de poeţi şi scriitori au dat muzele pe vâlvele şi oamenii din Roşia Montană şi au oferit poveştile lor. 20 de trupe de teatru şi peste 60 de filme documentare au arătat lumea fără retuşuri. 50 de tururi ghidate au dus paşii vizitatorilor către pajişti înflorite, case şi biserici de patrimoniu şi străduţe întortocheate.

“În aceşti zece ani, ne-am întâlnit cu peste 40.000 de susţinători ai campaniei Salvaţi Roşia Montană şi ne-am bucurat an de an să ne revedem cu roşienii din rezistenţă. Împreună am făcut (r)evoluţia generaţiei noastre şi am învăţat despre toleranţă, libertate şi forţa acţiunii comune. Împreună am făcut FânFest: festivalul revoluţionar născut la Roşia Montană. Împreună ne pregătim pentru noi începuturi”, scriu organizatorii festivalului ajuns la ediţie aniversară.

În fiecare an FânFest a adus la Roşia Montană între 5.000 şi 15.000 de oameni. Festivalul este organizat integral de către voluntari. Organizatorii, artiştii şi invitaţii participă pro bono şi participanţii au acces gratuit la toate evenimentele FânFest.

Programul complet al acestei a zecea ediţii a festivalului se află aici.

Mai multe detalii, pe pagina FânFest sau pe pagina de Facebook a evenimentului.

 

Sursa şi foto: FânFest


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger