Stare de urgență în Rusia după proteste pentru închiderea unei gropi de gunoi

0

Oficialitățile ruse spun că vor declara starea de urgență în orașul Volokalamsk, la câțiva kilometri de Moscova, unde mii de locuitori au protestat împotriva gazelor toxice emanate de o groapă de gunoi.

Nivelul de hidrogen sulfurat a fost de 10 ori peste limita permisă săptămâna trecută, deși localnicii spun că a fost și mai rău. Pe 21 martie, 57 de copii care acuzau stări de greață și dureri de cap au fost duși la spital.

Groapa de gunoi de la Yadrovo e localizată la doar câțiva kilometri de oraș. Autoritățile au refuzat cerințele repetate ale localnicilor de a o închide din cauza noxelor emise.

Andrei Vihariev, șeful raionului, a anunțat săptămâna trecută în fața unui grup de protestatari că procedurile pentru declararea stării de urgență vor fi lansate.

Acest statut îi acordă unui oraș rusesc posibilitatea de a accesa fonduri de la guvernul central pentru echipamente, provizii medicale și adăpost temporar. Poate, de asemenea, introduce restricții privind deplasarea populației în afara orașului și organizarea evenimentelor în aer liber.

Primarul Piotr Lazarev a spus că mamele cu copii vor primi ajutor pentru a fi evacuați către unitățile medicale, urmând apoi, în cazul în care va fi necesar, restul copiilor și invalizii.

Organizatorii protestelor de săptămână trecută au declarat că în jur de 6.000 de persoane au demonstrat în fața primăriei. Orașul, aflat la 129 de km nord-vest de Moscova, are aproximativ 23.000 de locuitori.

Unul dintre activiștii locali a declarat că se îndoiește că starea de urgență va fi pusă în practică. El a menționat că deși deputații reprezentând raionul sunt de acord, Vihariev și Ministerul rus pentru Situații de Urgență sunt împotrivă.

Tot el a spus că prioritatea este evacuarea locuitorilor din blocurile de lângă Iadrovo.

Sursa: BBC

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger