Starbucks solicită clienţilor americani să îşi lase acasă armele de foc, când vin la cafea

0

Lanţul de cafenele Starbucks le solicită public clienţilor de pe teritoriul SUA să îşi lase acasă armele de foc. Solicitarea apare pe fondul creşterii numărului de cazuri de atacuri armate cu victime în SUA şi al dezbaterii generate de acest fenomen – dezbatere privind dreptul de a deţine arme de foc în Statele Unite ale Americii.

 

 

Multe restaurante şi chiar magazine din SUA nu permit accesul clienţilor, în spaţiul lor, cu arme de foc, dar politica Starbucks în acest sens a fost mai permisivă, mai exact s-a mulat pe legile locale privind deţinerea şi purtarea armelor de foc. Astfel, în anumite state americane, localnicii au dreptul de a intra cu arma în magazin. Drept urmare, puteau la fel de bine să stea şi la o cafea tot înarmaţi. Susţinătorii dreptului la port-armă din SUA au organizat chiar o zi specială de mulţumire dedicată lanţului Starbucks (Starbucks Appreciation Day), în luna august, însă acest lucru a implicat şi mai mult compania în disputa politică privind drepturile legate de armele de foc în SUA. Unul din locurile unde ar fi urmat să fie celebrată această zi dedicată politicii permisive a Starbucks se afla în Newtown, Connecticut, unde 20 de copii şi şase adulţi au fost ucişi anul trecut în decembrie într-un atac armat asupra unei şcoli. Înainte ca evenimentul de celebrare să aibă loc, Starbucks a închis cafeneaua respectivă.

Oficialii Starbucks au spus, într-o scrisoare deschisă adresată publicului american, că evenimentul Starbucks Appreciation Day portretizează, incorect, lanţul de cafenele drept un „campion” al susţinerii dreptului la a purta liber arme de foc. „Nu ne dorim astfel de evenimente în localurilor noastre”, a specificat Howard Schultz, CEO-ul companiei. Scrisoarea Starbucks va apărea în cele mai importante publicaţii americane, în cursul zilei de astăzi. Însă, în ciuda poziţiei asumate, lanţul de cafenele nu a interzis în mod expres portul de arme de foc în cele aproximativ 7.000 de localuri deţinute în SUA. Starbucks speră ca solicitarea adresată clienţilor săi să îi responsabilizeze pe aceştia înspre a o respecta fără a fi nevoie de o interdicţie expresă în acest sens. Susţinători ai dreptului la libera purtare a armelor de foc spun că este alegerea companiei să emită o astfel de solicitare şi că, probabil, mulţi deţinători de arme de foc vor merge să îşi bea cafeaua altundeva.

Cei care reprezintă vocea opoziţiei şi susţin controlul strict asupra dreptului de a deţine şi purta arme de foc consideră că şi alte mari companii vor urma modelul Starbucks, deoarece aceasta este politica schimbării necesare în cultura americană, care, într-un final, se îndepărtează de permisivitatea privind prezenţa armelor de foc în locuri publice. Pentru Starbucks, însă, cel puţin la nivel declarativ, noua poziţionare nu a fost influenţată de niciuna dintre părţi, spune CEO-ul companiei: „Ne-am trezit într-o situaţie în care avocaţii ambelor părţi foloseau Starbucks drept argument pentru poziţiile şi declaraţiile lor”, a declarat Schultz pentru agenţia de presă Reuters. Acesta a mai spus că, în ultimele şase luni, tot mai mulţi clienţi ai cafenelelor au venit înarmaţi la cafea şi, astfel, s-a creat o atmosferă de confuzie şi nelinişte pentru angajaţi şi ceilalţi clienţi. „Nu mă tem că vom pierde clienţi din cauza acestei decizii, cred că am luat decizia cea mai bună pentru companie”, a mai spus Schultz. Solicitarea publică emisă de Starbucks nu se referă şi la personalul angajat din poliţie sau alte segmente ale ordinii publice din SUA.

 

Sursa, foto şi mai multe detalii: Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger