Stagiunea TIR (Teatrul Istoriilor Recente) este un proiect de revalorizare a istoriei recente prin intermediul unor spectacole de teatru care au în centru momente istorice semnificative și controversate, cu impact în evoluția socială și culturală actuală. Astăzi, seria de spectacole continuă la Green Hours cu producţia “Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990”, care se va juca de la ora 20.00, iar înainte de asta, la 18.30, va fi lansat noul număr al Gazetei de Artă Politică. Mâine, de la ora 20.00, veţi putea urmări un documentar și spectacolul “Subpământ. Valea Jiului după 1989”. Accesul la toate activităţile şi evenimentele stagiunii este gratuit.
Capete înfierbântate. 13-15 iunie 1990. Luni, 29 septembrie, ora 20.00
De: Mihaela Michailov & David Schwartz
Cu: Alexandru Potocean
Sound: Cătălin Rulea
Scenografia: Adrian Cristea/Adela Iacoban
Spectacolul “Capete înfierbântate”, care are ca subiect mineriada din 1990, reactivează în conștiința publică un calup de istorie vie, din perspectiva actorilor sociali implicați în evenimente. Adevărul despre aceste evenimente este suma punctelor de vedere, de cele mai multe ori contradictorii și imposibil de redus la o unică perspectivă. “13-15 iunie 1990” este un proiect de cercetare și performare a istoriei recente, inițiat de Mihaela Michailov si David Schwartz în decembrie 2009. Proiectul are la bază procesul de documentare prin diferite metode: interviuri cu martori, presă scrisă, rapoarte ale diferitelor instituții și organizații, dezbateri, discuții publice, ateliere etc., concentrate în jurul evenimentelor din București, din 13-15 iunie 1990. Proiectul are doua componente: realizarea unui spectacol de teatru documentar și construcția unei arhive audio-video de interviuri realizate cu actanți ai evenimentelor – manifestanți, persoane rănite sau arestate, mineri, muncitori, pensionari, lideri ai mișcării “Piața Universității”, lideri politici, procurori care au instrumentat cazul, jurnaliști.
În Sfârșit. Marți, 30 septembrie, ora 20.00 (durată 14 minute)
Documentar emoțional de Vlad Andrei Gherghiceanu
Am aflat încă de la o vârstă fragedă că deasupra capului meu de locuitor atârnă o mare cantitate de fontă, fier și oțel; că oameni mulți, în uzine mari, muncesc necontenit să o crească an după an. Imaginile cu oamenii care, felul în care, și locul unde făceau toate astea m-au impresionat puternic și am hotărât că odată și odată va trebui să le văd cu ochii mei. Să merg acolo. Când în sfârșit am ajuns la Hunedoara, frumusețea clasică, antică, de for roman în ruină, m-a lăsat cu gura căscată. Timp de doi ani am ajuns, val-vârtej, cât de des am putut, să văd cum construcțiile în ruină ale combinatului siderurgic dispar una câte una, până la ultima. (Vlad Andrei Gherghiceanu)
“SubPământ. Valea Jiului după 1989” este un proiect de observaţie şi analiză a existenţei cotidiene a unor comunităţi afectate decisiv de schimbările politice şi sociale care au avut loc începînd cu anii ’90. Proiectul îşi propune să documenteze situaţia economică, viaţa şi munca minerilor în post-socialism. “SubPământ” este un proiect de reconstrucţie performativă a poveştilor-document care fundamentează istoria comunităţilor din Valea Jiului, aflate la limita dintre supravieţuire, migraţie, dispariţie şi posibilă reconstrucţie. Spectacolul “Sub Pământ” are la bază o cercetare în Valea Jiului sub formă de ateliere, discuţii libere şi interviuri cu mineri, soţii de miner, pensionari, copii, paznici de mină, lideri de sindicat, oameni care trăiesc din furtul de cărbune. “Sub Pământ” este un spectacol-arhivă de poveşti-mărturii ale unor comunităţi pe cale de dispariţie. Spectacolul îşi propune revalorizarea poveştilor, a problemelor şi culturii unor categorii sociale deseori ignorate în teatrul românesc de după 1989: comunităţile muncitoreşti.
Evenimentele au loc la Teatrul Luni de la Green Hours.
ACCESUL LA TOATE ACTIVITĂȚILE ȘI EVENIMENTELE STAGIUNII ESTE GRATUIT, PE BAZĂ DE REZERVARE.
Puteți citi și:
”Sub Pământ”: Muzeul Văii Jiului spune povestea orașelor industriale din România