Squatting-ul, prima lecție a Școlii de activism

1

“Elevii” școlii de activism civic prin artă CRIM au luat prima lecție de participare în spațiul public, aseară, în cadrul primului CRIM Café. Proiectul CRIM (CReativitate și IMaginație) e pus la cale de Organizația civică Miliția Spirituală, alături de Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Ecopolis, One World Romania Association, ARDOR și Grupul pentru Patrimoniu și Acțiune Civică.

 

 

Tema întâlnirii a fost squatting-ul, ca formă de luptă socială, de locuire și de organizare alternative. Deși sute de clădiri din București sunt abandonate – foste clădiri industriale dezafectate cu spații generoase, case de locuit, adevărate bijuterii arhitecturale lăsate să se năruie din calcul imobiliar, lăcomie, indiferență sau neputință – squatting-ul este inexistent la noi.

Echipa CRIM și-a propus să întocmească o hartă a spațiilor părăsite care ar putea avea o nouă viață, devenind – chiar și temporar – locuri de cultură, de expresie artistică, de locuire și de socializare, prin squatting – un fenomen cu o istorie fascinantă în societăți cu tradiție democratică cum sunt Spania, Franța sau Olanda.

 

 

Peste 100 de persoane au participat, aseară, la dezbaterea CRIM Cafe despre reinventarea spațiilor abandonate și au vizionat proiecțiile “Nécessaires territoires”, “OKUPA – Chronicle of a Social Fight” și “Karlsruhe Squat Germany”.

În cadrul proiectului “CRIM”, urmează  alte dezbateri CRIM Cafe, o caravană de filme documentare despre drepturile omului prin țară, teatru contemporan în universitățile din București, performance-uri, flashmob-uri și acțiuni directe de protest.

 

Puteți citi și:

CRIM, primul proiect de activism civic dedicat tinerilor romani, la Street Delivery


Un comentariu

  1. Pingback: Artiști și homeleși: Care pe care squatează | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger