Spitalul care a devenit cămin permanent pentru pacienții săi

0

Ceea ce a început ca un spital în anii ’60, în districtul Wuyi din estul Chinei, s-a transformat, de-a lungul anilor, într-o comună autosuficientă în care pacienții și familiile lor trăiesc alături de personalul medical în perfectă armonie, scrie Oddity Central. 36 de pacienți au făcut din Spitalul Yangjia locuința lor permanentă, crescând recolte alături de membrii familiilor lor și gătindu-și propria mâncare în timp ce au primit tratament medical pentru bolile lor.

Spitalul a fost construit de către compania de stat Dongying, care se ocupa cu exploatarea carierelor de piatră, pentru muncitorii ei ce se îmbolnăviseră de o afecțiune profesională pulmonară numită pneumoconioză. Când compania a intrat în faliment în anul 2000, guvernul local a luat spitalul în administrare și a continuat să plătească personalul medical. Din cauza fondurilor insuficiente, mulți dintre cei 400 de pacienți au ajuns să fie transferați în alte spitale. Numărul lor a continuat să se micșoreze până când au rămas 36. Unele dintre rudele lor locuiesc cu ei pentru un cost suplimentar de 1 dolar pe noapte.

În cele din urmă, consiliul local a transferat spitalul în posesia lui Fu Jianghua, care lucrează în el din 1983 și care ocupă în prezent funcția de director. Sub conducerea sa, comunitatea folosește fondurile pe care le primește din asigurările medicale ale pacienților pentru a supraviețui. Spitalul a devenit un soi de sat unde rezidenții cultivă legume, gătesc împreună și joacă cărți. Deși sună ideal, aceștia trăiesc în condiții groaznice. Spitalul nu se „bucură” de pacienți noi, așa că venitul rezidenților se rezumă la asigurările medicale. Nu există fonduri suplimentare pentru reparații și pentru curățarea viței de vie care a luat în stăpânire clădirea, pentru geamurile sparte și camerele abandonate.

Fu este îngrijorat că instituția va falimenta în curând și nu va mai putea avea grijă de pacienții rămași. În ciuda acestor greutăți, el este convins însă că decizia spitalului de a-i lăsa pe pacienți și pe familiile lor să trăiască acolo permanent a fost cea corectă. „Dacă doar tratăm o boală, atunci pășim pe drumul ignoranței, trebuie să extindem ce facem în toate direcțiile – este singura modalitate de a supraviețui”, a spus el pentru Reuters. Deocamdată, rezidenții din Yangjia reușesc să supraviețuiască. Unii dintre ei trăiesc acolo de peste 30 de ani, după ce au fost diagnosticați cu boli pulmonare, alții de câțiva ani. Toți au ales să rămână pentru costul scăzut al tratamentului și pentru sentimentul de comunitate.

Fotografii: NetEase


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger