Schizofrenia începe să fie ţinută în lesă

1

Voci interioare deformate care scuipă insulte sau împart comenzi divine oamenilor de a-şi face rău singuri sau altora şi pe care mulţi nu le disting de vocile persoanelor reale. Schizofrenia este una dintre cele mai devastatoare afecţiuni mentale din lume, pentru care, până acum, nu a existat o metodă eficientă de tratament; recent, însă, a început să se contureze o nouă înţelegere a modului de tratare a bolii.

Medicamentele – cam singura soluţie disponibilă de multă vreme în tratarea schizofreniei – pot avea adesea efecte secundare urâte în cazul afecţiunii de care vorbim. Însă în ultima vreme, noile cercetări ştiinţifice şi faptul că tot mai mulţi pacienţi au învăţat de unii singuri cum să trăiască cu această boală ar putea schimba lucrurile. Acum trei zile, New York Times prezenta, de exemplu, povestea unui bărbat care s-a adaptat afecţiunii – după un an de chinuri, după ce a fost abandonat de propria familie şi dat afară din facultate, după ce şi-a pierdut prietenii şi o grămadă de slujbe, Joe Holt şi-a dat seama, într-un moment de maximă claritate, că vocile pe care le aude s-ar putea să nu fie reale.

Momentul a venit în urma unei conversaţii cu şefa lui din prezent, care l-a insultat imaginar după ce au râs împreună şi s-au simţit bine. Bărbatul a conştientizat imposibilitatea insultei, care i-a fost confirmată şi de şefa lui, precum şi afecţiunea de care suferea. Asta se întâmpla în 1996, an în care a început procesul său de recuperare. Deşi încă aude voci, care sună în continuare atât de reale, de puternice şi de convingătoare, încât nu se poate abţine să nu le răspundă, Joe Holt şi-a dezvoltat propriile metode, care merg de la rezistenţă la ignorare. Ripostează cu îndrăzneală la insistenţele vocilor, ascultă muzică în căşti pentru a le alunga şi ia medicamente în perioadele cele mai urâte.

Există mulţi alţi oameni ca el care au învăţat cum să trăiască cu schizofrenie sau cu alte afecţiuni mentale, iar asta i-a făcut pe cercetători să privească domeniul sănătăţii mintale în aceeaşi manieră în care experţii în adicţii privesc recuperarea: sub forma unei vieţi întregi de autotratament şi disciplină.

Sursa: Time

Foto: Flickr/Caste.

Puteţi citi şi:

Un schizofrenic încearcă să-i salveze pe bolnavii psihic din Pakistan

O analiză a peste 80 de studii asociază marijuana cu instalarea mai rapidă a schizofrenieiUn comentariu

  1. Pingback: Miri Bratu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger