Speranta pentru padurile amazoniene. Marina Silva vrea sa fie cel mai verde presedinte al Braziliei

2

Duminica, 3 octombrie, aproape 136 de milioane de brazilieni sunt asteptati la sectiile de votare pentru a alege un nou presedinte. Intr-o tara cu un patrimoniu natural pretios, care include si controversata padure tropicala amazoniana, era normal sa-si faca aparitia un candidat ecologist care sa plaseze dezvoltarea sustenabila in varful agendei sale politice – Marina Silva, care vrea sa devina presedintele verde al Braziliei, tara cu drapelul pe fundal verde.

Nu este o surpriza ca problemele de mediu consituie nucleul campaniei Marinei Silva, scrie Tree Hugger. Nascuta in 1958, candidata la presedintia Braziliei a copilarit in preajma culturilor de arbori de cauciuc si a muncit la recoltarea lor, intr-o familie cu 11 copii. Abia cand a ramas orfana, la varsta de 16 ani, a invatat sa scrie si sa citeasca si s-a angajat ca menajera. In cele din urma, s-a inscris la o universitate care i-a starnit interesul pentru politica. In discursurile sale din timpul campaniei, Marina Silva descrie educatia drept „miracolul” care a ajutat-o sa iasa din saracie.

Debutul sau politic a avut loc la mijlocul anilor ’90, cand a devenit primul muncitor de pe plantatiile cu arbori de cauciuc ales in senatul brazilian. Ca senator, Silva a fost unul dintre cei mai mari sustinatori ai intaririi protectiei padurii tropicale amazoniene si sprijinului economic pentru oamenii care traiesc acolo, punand accent pe dezvoltarea sustenabila in zona. Multe dintre luarile sale de pozitie au fost influentate de mentorul ei Chico Mendes, cu care impartasea experienta arborilor de cauciuc si care a militat pentru conservarea padurii tropicale si s-a opus planurilor de dezvoltare si despaduririlor initiate de crescatorii de vite si taietorii de lemne pana la asasinarea sa de un grup de fermieri in 1988.

Cand fondatorul Partidului Muncitorilor din Brazilia, Lula da Silva, a fost ales presedinte in 2003, acesta a numit-o pe Marina Silva ministru al mediului, functie pe care a ocupat-o pana in 2008. In timpul acestui mandat, devotamanetul actualei candidate la presedintie fata de problemele de mediu a starnit deseori zazanie in randul membrilor propriei administratii, mai ales atunci cand interesele economice amenintau conservarea Amazonului. In ciuda disputelor pe care le-a starnit in cadrul cabinetului condus de Lula, Silva a castigat notorietate internationala pentru sprijinul ei fata de mediu, iar in 2007 a primit distinctia de Champion of the Earth in cadrul programului de mediu al ONU.

Marina Silva s-a opus multor proiecte cu impact negativ asupra mediului, cum ar fi constructia de autostrazi sau de diguri si si-a dat demisia din functia de ministru al mediului dupa o serie de dispute cu oficiali guvernamentali si oameni de afaceri care o considerau un obstacol in calea dezvoltarii regiunii amazoniene. Acum, in lupta pentru presedintie, candidata a strans un sprijin mai puternic decat se asteptau analistii – 13%, fiind surclasata de principalii candidati, Dilma Rousseff  50%) – considerata deja castigatoare a alegerilor – si José Serra (27%), pe care spera sa-i inlature prin dezvoltarea sustenabila.

Foto: Reuters

Cititi si:

O furtuna a culcat la pamant jumatate de miliarde de copaci din padurea amazoniana, in doar doua zile

Top 10 ecocide. Cele mai eficiente metode de a distruge planeta

Tags:2 comentarii

  1. May andrei cred k tu ai vreo 80 de ani asa numai stay bine cu vederea:))dak tot esty….numai semnaliza!!!;):))
    ” Nascuta in 1958, candidata la presedintia Braziliei a copilarit in preajma culturilor de arbori de cauciuc si a muncit la recoltarea lor, intr-o familie cu 11 copii.”

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger