Speranță de viitor pentru ibisul uriaș din Cambodgia

0

 

Ibisul uriaș nu a mai fost văzut în provincia Kampong Som Valley, Koh Kong (Cambodgia), de aproape un secol. Se credea că a dispărut definitiv din regiune. Cu toate acestea, imagini surprinse recent în zonă arată că (cel puțin) un exemplar de ibis uriaș trăiește în prezent aici.

 

Ibisul uriaș poate ajunge la o lungime de peste un metru, are picioare foarte lungi și ciocul la fel (alungit și ascuțit). În prezent, mai există 28 de specii de ibis în lume, de la cel pitic până la cel uriaș. Egiptenii antici venerau această pasăre, pe care o considerau umbra zeului Thoth. Ibisul uriaș este o specie aflată pe lista roșie a IUCN la categoria ”critically endangered”; se crede că mai există în total în lume doar aproximativ 100 de perechi, dintre care cele mai multe trăiesc în Cambodgia, iar o parte – în Laos și Vietnam. Imaginea ibisului reapărut într-o zonă pe care nu a mai populat-o în ultima sută de ani a fost surprinsă de o cameră foto capcană a NGO Wildlife Alliance.

Plăcut surprinși de prezența nouă descoperită în regiune, specialiștii în mediu ai Wildlife Alliance și-au propus să supravegheze în mod special zona și împrejurimile, pentru a vedea dacă mai sunt și alte păsări ibis acolo și dacă valea respectivă a devenit, cumva, din nou, casa unor perechi puse pe înmulțire. Ibisul uriaș este amenințat cu dispariția din cauza despăduririlor, vânătorii și a secării ținuturilor mlăștinoase. Totodată, este extrem de sensibil la prezența umană, preferând să părăsească un teritoriu decât să suporte activități umane.

 

Sursa: Mongabay News
Foto: Wildlife Alliance

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger