Speranța de viață continuă să crească în Europa în ciuda pandemiei de obezitate

0

Într-un raport publicat în Jurnalul Internațional de Epidemiologie, expertul în sănătate populațională David Leon, de la London School of Hygiene, spulberă grijile privind reducerea creșterii speranței de viață în țările dezvoltate din cauza unor probleme de sănătate cauzate de valul de obezitate. El susține totodată că factori precum avuția unei națiuni sau cheltuielile ei pe sănătate nu sunt corelate neapărat cu speranța de viață a populației.

Raportul publicat de Leon arată că produsul intern brut și cheltuielile în materie de sănătate pe cap de locuitor nu sunt indicatori eficienți ai creșterii speranței de viață a populației în țările cu venituri ridicate din Europa, cum este Marea Britanie, de exemplu. Unul dintre cei mai importanți factori în acest sens îl reprezintă declinul morților cauzate de boli cardiovasculare. Acestea din urmă sunt responsabile pentru cel mai mare număr de decese înregistrate în întreaga lume – în jur de 17,1 miliarde anual, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

De la căderea Zidului Berlinului în 1989, speranța de viață a crescut în țări central-europene precum Ungaria, Polonia și Republica Cehă, însă dacă acestea au cunoscut rate de creștere similare celor din Europa de Vest, cele două jumătăți ale continentului (est și vest) au cunoscut traiectorii paralele. Trendurile din Rusia și din alte țări ale fostului bloc soviectic au fost mai puțin pozitive, speranța de viață crescând și coborând dramatic în ultimii 25 de ani. Asta s-a datorat în mare parte consumului excesiv de alcool, în special în rândul bărbaților.

În comparație cu Marea Britanie, unde, în 2008, speranța de viață a fost de 77,9 ani la bărbați și de 82 de ani la femei, bărbații din Rusia se pot aștepta să trăiască 61,8 ani iar femeile 74,2 ani, potrivit datelor oferite de OMS și de Human Mortality Database.

Sursa și foto: Reuters

Citiți și:

Oamenii-măr nu sunt mai puţin sănătoşi decât oamenii-pară

Fumătorii şi obezii sunt discriminaţi din motive financiare

Unul din zece locuitori ai planetei este obez. Locuitorii din Nauru sunt cei mai graşi din lume

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger