Specii nou-descoperite: crabul violet

0

În apropiere de insula Palawan, din Filipine, au fost identificate patru noi specii de crabi. Interesant, la acestea, este coloritul foarte viu, extrem de ciudat pentru crustaceele în cauză. Nu e niciun Photoshop la mijloc: ceea ce vedeţi în imaginea de mai jos este una din aceste specii, mai exact, crabul violet cu cleşti roşii.

 

 

Deşi abia descoperite, speciile de crabi sunt deja considerate în pericol, din cauza activităţilor miniere din regiunea care le este habitat, o regiune considerată un adevărat punct fierbinte al biodiversităţii de pe planetă. Aproape jumătate dintre speciile care se găsesc pe insula Palawan nu mai există în altă parte de lume. Cele patru specii de crabi au fost identificate de către oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetare Senckenberg din Germania şi din cadrul Universităţii De La Salle din Manila, în timpul unui studiu asupra vieţii apelor din jurul insulei filipineze. Dintre cele patru specii, cea violetă cu cleşti roşii se regăseşte doar în zona acestei insule şi în împrejurimi: ea depinde de apă dulce pentru a supravieţui, astfel că a evoluat separat de alte rude ale sale, în zeci de mii de ani, susţin oamenii de ştiinţă.

Frumoase şi unice, dar deja în pericol: cele patru specii, la fel ca multe altele din regiune, sunt ameninţate de proiectele miniere din zonă, care le-ar putea distruge habitatul. „Cu cât habitatul lor natural se restrânge, cu atât creşte riscul pentru specii din flora şi fauna de aici care nu se regăsesc în alte părţi ale lumii. Şi cele mai mici schimbări de mediu şi climă pot duce la extincţia acestor specii. De aceea este extrem de important să dezvoltăm studii şi cercetări în zonă, pentru a demonstra unicitatea biodiversităţii de aici şi faptul că merită protejată”, spun reprezentanţii echipei de oameni de ştiinţă implicaţi în proiectul de cercetare. Studiul lor asupra speciilor de crabi nou-descoperite a fost publicat recent în revista Raffles Bulletin of Zoology.

 

Sursa: OAP

Foto: Senckenberg


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger