Pentru anumite specii, chiar dacă s-ar produce o minune şi mâine s-ar stopa toate acţiunile de tăiere de copaci din regiunea amazoniană, ar fi prea târziu: ele ar dispărea oricum, din cauza răului prea mult deja produs de fenomenul defrişărilor. Urmele lăsate de acţiunile oamenilor asupra acestor specii sunt prea puternice, iar extincţia lor, ireversibilă.
Concluzia de mai sus aparţine unui studiu care arată că, deşi îşi pierd habitatul, unele specii nu dispar imediat, dar intră într-o spirală a morţii care se îngustează de la generaţie la generaţie, până când, într-un final, se pierd complet. Despăduririle (completate de alte activităţi) sunt cauza principală a dispariţiei habitatului multor specii. Confruntate cu schimbări majore, speciile în această situaţie „mor pe parcurcul mai multor generaţii”, arată studiul citat de LiveScience.
Astfel, în regiunea amazoniană, situaţia este mai mult decât tristă: oamenii de ştiinţă se aşteaptă ca 80% din speciile de vertebrate să intre în spirala morţii, în condiţiile în care tăierile de păduri nu doar că nu se opresc, ci s-au intensificat. Pentru cel puţin şase specii, folosite ca exemplu de către cercetători, nici dacă aceste tăieri s-ar opri definitiv mâine, nu ar mai exista nicio şansă de revenire şi conservare. Iată care sunt acestea:
Maimuţa păianjen cu pieptul alb
Teritoriile care erau habitatul acestei specii sunt fragmentate de autostrăzi, agricultura intensivă (în special plantaţiile de soia) ameninţă coloniile rămase, împreună cu drumurile agricole care însoţesc apariţia de noi culturi.
Vrabia Rio Branco
Ameninţată de dispariţia pădurilor, specia primeşte încă o lovitură din partea autorităţilor braziliene, care doresc să modifice codul silvic în privinţa suprafeţei de teren pe care proprietarii de pământuri trebuie să o menţină împădurită.
Ocelotul de copac
Felinele nocturne care trăiesc în copaci, cu blana lor deasă şi ochii pătrunzători, sunt în pericol din cauza extinderii infrastructurii şi a terenurilor agricole.
Vrabia gât-cărunt
Specia se află pe lista celor în pericol de dispariţie de mai multă vreme, cu un număr estimat de numai 5.000 de exemplare încă în viaţă; şi acestea sunt ameninţate de defrişări cu scopul transformării pământului în păşuni pentru vite şi teren pentru culturile de soia.
Tapirul brazilian
Deja dispărut în anumite zone din Brazilia, tapirul este tot mai greu de întâlnit şi se pare că, într-un viitor destul de apropiat, ar putea dispărea complet.
Broasca otrăvitoare cu capul galben
Cele mai mari pericole pentru această specie sunt incendiile de pădure, tăierea şi prelucrarea copacilor şi extinderea zonelor agricole.
Sursa: The Guardian
Foto: TH