Specialiști în încălzirea globală susțin centralele atomice

0

Cîțiva dintre cei mai respectați specialiști în climă spun că energia eoliană și cea solară nu sînt de ajuns să oprească încălzirea globală și le cer ecologiștilor să sprijine dezvoltarea unor tipuri de centrale nucleare mai sigure ca o metodă de a mai reduce din poluare.

 

Patru oameni de știință care au avut un rol important în informarea publicului despre pericolele schimbărilor climatice au trimis săptămîna trecută o scrisoare către cele mai puternice grupuri ecologiste și către politicieni. În scrisoare se discută rolul energiei nucleare în raport cu poluarea.

O mare parte din ecologiști se opun energiei nucleare și cred că forme noi de energie regenerabilă vor fi de ajuns pentru susținerea lumii moderne în următoarele decenii. Această viziune însă, spun autorii scrisorii, nu e realistă. James Hansen, un fost cercetător de la vîrf la NASA, Ken Caldeira de la Carnegie Institution, Kerry Emanuel de la MIT și Tom Wigley de la Universitatea din Adelaide, Australia, toți patru implicați încă din anii 80 în studiul încălzirii globale, spun că energia solară și cea eoliană nu pot ține pasul cu ritmul și necesitățile vieții contemporane. Deși nu se opun acestor tipuri de energie, cercetătorii susțin că nu ar trebui să renunțăm la nici o sursă de energie nepoluantă, cum e cea nucleară.

Hansen, în prezent profesor la Columbia, a declarat că nu e destul ca ecologiștii să se opună combustibililor fosili și să promoveze energiile alternative. Se păcălesc pe ei înșiși; a venit timpul ca acei dintre noi care iau în serios amenințarea încălzirii globale să promoveze dezvoltarea unor sisteme energetice nucleare cît mai sigure.

Una dintre organizațiile ecologice majore, Natural Resources Defense Council, a replicat că riscul producerii unor catastrofe e numai unul dintre neajunsurile energiei nucleare; depozitarea deșeurilor și securitatea materialului nuclear sînt alte două mari probleme.

În scrisoarea celor patru sînt dezbătute și aceste inconveniente serioase dar concluzia e că sînt mai mici decît riscul schimbărilor climatice extreme.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger