În pragul extincției: rinocerii Javan. Din Vietnam a dispărut și ultimul exemplar

1

Un raport realizat de WWF și International Rhino Foundation arată că ultimul exemplar din specia de rinocer Javan a fost ucis în Vietnam, pentru a i se tăia cornul. Specia era considerată în stare critică, mai ales că din 2008 încoace a mai fost observat un singur exemplar, o singură dată, în Vietnam.

 

Oficialii WWF au declarat că Vietnamul a pierdut o parte importantă din moștenirea sa naturală prin dispariția acestei specii. Autorii raportului sunt convinși că uciderea ultimului rinocer vietnamez a fost ”opera” braconierilor, care vânează animalele pentru cornuri. Numărul acestor atacuri este în creștere în întreaga lume, în zonele de habitat ale rinocerilor. În Africa, spre exemplu, un raport IUCN (International Union for Conservation of Nature) arată că rinocerii se confruntă cu cea mai intensă perioadă de braconaj din ultimele decenii. Traffic, rețeaua globală de monitorizare a vieții sălbatice, susține că braconajul pentru cornurile de rinocer este alimentat de cererea din medicina tradițională asiatică, unde se crede că acest corn are puteri vindecătoare.

Potrivit raportului, este cel mai probabil ca ultimul rinocer vietnamez să fi fost ucis în anul 2009. Dincolo de vânarea sa continuă, specia s-a confruntat și cu pierderea habitatului din cauza dezvoltării agriculturii și a suferit și din cauza incapacității autorităților locale de a proteja măcar ultimul exemplar într-unul din parcurile sale naturale. În prezent, eforturile specialiștilor se vor concentra pe salvarea ultimelor 50 de exemplare ale speciei aflate în libertate, în parcul național Ujung Kulon din Indonezia. În captivitate (grădini zoologice) nu există niciun rinocer Javan.

 

Sursa: BBC, Mongabay
Foto: WWF


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger