Spania va fi prima ţară cu iluminat public alimentat de energie solară şi eoliană

0

Primul sistem de iluminat public alimentat exclusiv cu ajutorul energiei solare şi eoliene va fi inaugurat în Spania. Proiectul este dezvoltat de cercetătorul Ramon Bargalló şi compania Eolgreen, care îl ajută să-şi pună ideile în practică. Deşi mai există, deja, spaţii publice iluminate cu ajutorul energiei solare sau eoliene, acesta va fi primul sistem integrat instalat ca atare pe străzi şi în spaţii publice.

 

 

Ramon Bargalló lucrează în cadrul departamentului de inginerie electrică al Barcelona College of Industrial Engineering (Universitatea Politehnică). Acolo a studiat şi lucrat pentru dezvoltarea unui sistem autonom de iluminat, eficient şi prietenos cu mediul. Prototipul de felinare prezentat arată puţin ciudat, ca un robot sfrijit şi înalt, cu panouri solare în loc de ochi şi turbine eoliene pe post de păr. Stâlpul are şi o baterie inclusă. Turbina are un maxim de producţie de 400 de waţi.

 

 

În prezent, cercetătorul şi echipa lui lucrează la un al doilea prototip, de la care se aşteaptă să exprime combinaţia perfectă de viteză a turbinei şi capacitate de producţie, necesară pentru alimentarea sistemului fără pierdere de energie. Compania Eolgreen a semnat, deja, contracte pentru instalarea acestui tip de iluminat public cu portul Huelva şi cu autorităţile din Sant Boi de Llobregat, Girona şi mai multe oraşe din Andalusia. Până la sfârşitul anului, compania va produce 700 de astfel de stâlpi pentru iluminat public.

Mai multe detalii: Eolgreen, Universitat Politècnica de Catalunya

 

Sursa şi foto: Inhabitat

 

Puteţi citi şi:

Olanda inaugurează prima pistă solară pentru biciclete din lume


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger