Spania a adoptat legea anti-proteste

0

Parlamentul spaniol a adoptat săptămâna trecută o lege care interzice protestele, în afara manifestaţiilor autorizate, şi prevede amenzi usturătoare pentru protestatarii neautorizaţi. Legea, propusă şi votată de majoritatea consevatoare, a stârnit critici din partea altor politicieni şi grupuri de activişti, scoţând totodată în stradă numeroşi oameni, hotărâţi să-şi apere dreptul de a protesta.

 

protest spania

Protest la adresa adoptării noii legi împotriva protestelor. Foto: Revolution News

Aşa-numita Lege a Siguranţei Cetăţenilor încalcă, după părerea cetăţenilor, a activiştilor, a numeroşi politicieni spanioli şi a comunităţii internaţionale, dreptul la libera exprimare, oferind totodată puteri sporite autorităţilor. Potrivit noii legi, amenda pentru un protest neautorizat în faţa unei instituţii care oferă servicii de bază comunităţii, de la spitale, la autorităţi, se poate ridica până la 600.000 de euro. De asemenea, prevede o amendă de 600 de euro pentru cetăţenii care “manifestă lipsă de respect” pentru personalul în uniformă al instituţiilor, în vreme ce fotografierea sau filmarea poliţiştilor se sancţionează cu amenzi de până la 30.000 de euro, dacă se consideră că înregistrarea lor periclitează siguranţa forţelor de ordine.

Legea a fost votată cu 181 de voturi pro, în vreme ce 141 de parlamentari au votat împotrivă. Adoptarea ei vine în contextul în care spaţiul public spaniol a fost dominat în ultima vreme de proteste de stradă şi greve motivate de măsurile de austeritate ale premierului Mariano Rajoy, printre care se numără tăieri de buget în domeniile sănătăţii şi educaţiei. Cei mai mulţi dintre oponenţii acestei legi susţin că o astfel de măsură ar putea duce Spania înapoi în anii 70, într-un climat asemănător dictaturii de extremă dreaptă instaurate de Franco.

Totodată, noua lege va include şi un pachet de măsuri împotriva imigranţilor. Astfel, poliţiştii vor putea refuza intrarea în ţară a migranţilor din Africa ce vor încerca să pătrundă în Spania prin enclavele Melilla şi Ceuta.

Surse: Reuters, Russia Today

Puteţi citi şi:

Să se reglementeze sau nu mişcările spontane?

Mii de maghiari au protestat la Budapesta faţă de taxa pe transferul de date pe internet 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger