Şosele inteligente: Autostrăzile Olandei se vor ilumina singure noaptea

0

De la jumătatea anului viitor, autostrăzile din Olanda se vor “lumina” singure în timpul nopţii. Studio Roosegaarde a creat o pudră luminescentă care va fi folosită la marcajul de pe carosabil şi care va face ca marcajele să înmagazineze, în timpul zilei, lumină de la soare, iar noaptea să o folosească pentru a ilumina drumul (timp de zece ore de la căderea întunericului).

 

 

Vopseaua pentru marcaje cu pudra specială încorporată în ea va fi folosită peste tot, de la semnele de pe carosabil la cele aflate pe lângă drum. Un alt rol al acestei vopsele speciale va fi de a alerta şoferii atunci când drumul este alunecos şi prezintă un pericol: fulgi de zăpadă strălucitori vor apărea în marcajul iluminat al drumului odată ce temperatura aerului va scădea sub un anumit nivel. Designerul Daan Roosegaarde spune că ideea i-a venit chiar în maşină, gândindu-se la câte milioane de euro se investesc în drumuri, dar că nimeni nu s-a preocupat, până acum, de a încorpora tehnologie de ultimă oră în ele, în aşa fel încât să le transforme în şosele inteligente. „Am început să îmi imaginez un fel de Route 66 al viitorului, unde tehnologia iese din ecranul calculatorului şi devine parte din noi”, a declarat Roosegaarde pentru publicaţia Wired.

Ideea sa a prins viaţă în proiectul „The Smart Highway”, care a câştigat premiul „Best Future Concept” şi a trecut rapid de la concept la implementare. Olanda îşi va transforma autostrăzile de anul viitor în astfel de şosele inteligente. India este interesată deja de concept şi designerul speră ca în curând să ajungă şi pe piaţa din SUA. „Este exact ca şi vopseaua aceea luminescentă cu care te joci în copilărie, doar că am dus-o la alt nivel”, mai explică designerul. Astfel, vopseaua va oferi nu doar o modalitate durabilă de iluminare a drumurilor, ci va fi şi un ajutor pentru şoferi şi va contribui la a face şoselele mai sigure. Totodată, conceptul este o regândire a modului de construire a autostrăzilor, care să ţină pasul cu faptul că industria creează maşini tot mai inteligente (ca şi utilităţi ori design).

 

Mai multe detalii pe: Arstechnica.

 

Sursa şi foto: Arstechnica


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger