Șopârlele sunt încete. Dar nici pe departe prostuțe

1

Un experiment realizat de Universitatea Duke pe o specie de șopârlă din Puerto Rico a relevat faptul că, deși încete în mișcări, acestea nu sunt nici pe departe lipsite de inteligență. Ele pot rezolva anumite sarcini la fel ca și păsările sau mamiferele.

Studiul s-a concentrat pe o specie de șopârlă tropicală și pe o serie de sarcini de tip cognitiv, utilizate, până acum, în testele pe păsări. Rezultatele au fost că șopârlele pot învăța și pot reține rezolvarea unei probleme noi, cu care nu s-au mai confruntat până la un anumit moment. Concluzia studiului contrazice teoriile de până acum, conform cărora reptilele ar avea abilități cognitive limitate, la fel și metode limitate de a-și procura hrana. Testul a fost în esență simplu: o bucată de lemn cu două capete, unul gol și altul cu un vierme acoperit de un capac, a fost pusă în fața șopârlei. Patru șopârle testate au ales capătul cu viermele și au folosit diferite metode pentru a da la o parte capacul care le oprea accesul la mâncare.

Mai mult decât atât, șopârlele au rezolvat mai repede decât păsările testul. Autorii experimentului spun că șopârlele mănâncă mai puțin într-o zi, astfel că, dacă fac o greșeală în încercarea de a-și procura hrana, sunt nevoite să o țină minte și să învețe din ea, pentru a nu o repeta ziua următoare. Specialiștii în biologie apreciază rezultatele experimentului drept semnificative, pentru că arată că șopârla este un animal cu capacități cognitive avansate și spun că teoriile despre ea ar trebui re-evaluate, în timp, în funcție de alte și alte experimente care vor urma și vor încerca să descopere și alte capacități ale acestor reptile.

 

Sursa: ScienceDaily

Foto: Șopârla anole, Puerto Rico, subiectul testului / David Sanger

 


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger