Sondajul global al fumatului

1

Un sondaj global care a acoperit 60% din populația lumii, mai exact 3 miliarde de indivizi din 26 țări, indică niveluri ridicate de consum de tutun pe întreaga planetă, pentru care cercetătorii dau vina pe campaniile agresive ale companiilor internaționale de tutun. La polul opus, rata celor care se lasă de fumat e foarte mică.

Peste 50% din bărbații din Rusia, China și Ucraina fumau în perioada 2008-2010, informează NPR.org. Cifrele pentru femei sunt mai mici –  numai 11% dintre ele consumau tutun în acea perioadă. Cu toate acestea, numărul persoanelor care se lasă de fumat este incredibil de mic în lume, în China și India procentul lor situându-se sub 20%. În aceste condiții, epidemiologul american Gary Giovino, cel care a condus cercetarea din fruntea unei echipe internaționale, spune că tutunul este cu adevărat o problemă globală și dă vina pe campaniile media ale companiilor producătoare și pe măsurile proaste de prevenție din partea statelor.

China National Tobbaco Corp, care are monopol asupra vânzării de țigări în statul asiatic, ar fi sponsorizat postarea în școlile publice a unor afișe care asociau fumatul cu performanța academică. Țările sărace cheltuiesc pe prevenție un singur dolar pentru fiecare 9.100 de dolari încasați din taxele pe tutun. Cercetătorii spun că guvernele ar trebui să investească o parte mai mare din aceste venituri în campanii anti-fumat și programe care să-i ajute pe oameni să se lase. Alftel, costurile medicale și financiare pentru cei 850 de milioane de fumători din întreaga lume ar putea fi enorme. O altă problemă este că mulți oameni sărăcesc după ce își cheltuiesc banii pe țigări în loc să cumpere mâncare pentru familii.

Aflați mai multe detalii pe The Lancet.

Foto: Flickr/Tahmid Munaz™

 

Puteți citi și:

Psihosociologia consumului de tutun în România


Un comentariu

  1. Pingback: Marile companii de tutun, somate să-și ceară scuze printr-o campanie publicitară că au mințit | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger