Membrii Parlamentului României nu sunt de acord ca ţara noastră să cultive sau să importe organisme modificate genetic şi vor ca produsele ce conţin ingrediente modificate genetic să fie etichetate în consecinţă. Concluzia survine în urma unui sondaj efectuat, în perioada mai-iunie 2011 de Centrul Pentru Politici Durabile Ecopolis în parteneriat cu Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, în rândul parlamentarilor români.
de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Sondajul Ecopolis a urmărit consultarea opiniei parlamentarilor români cu privire la două teme de mediu ce au căpătat recent o relevanţă sporita pentru activitatea parlamentară de la noi: cultivarea şi importul de Organisme Modificate Genetic (OMG), respectiv energia nucleară.
Politica României în domeniul Organismelor Modificate Genetic
Cultivarea şi importul de Organisme Modificate Genetic este o temă aflată pe ordinea de zi a Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul României, care analizează în prezent o propunere legislativă ce prevede etichetarea produselor ce conțin produse modificate genetic şi, mai mult, interzicerea în România, pentru o perioadă de cinci ani, a culturilor de porumb și cartof modificate genetic. Am chestionat, prin urmare, membrii Parlamentului Român cu privire la importul de organisme modificate genetic, cultivarea acestora şi etichetarea produselor ce contin OMG. Răspunsurile date de parlamentari vor fi coroborate şi verificate cu votul final din plen, preconizat pentru luna septembrie a acestui an.
“Problema OMG-urilor nu se referă doar la chestiunea siguranţei alimentare, ci şi la dreptul consumatorului de a fi informat. Avocaţii celor care sunt împotriva etichetării produselor modificate genetic îşi argumentează poziţia prin faptul că o astfel de informaţie ar speria consumatorii în mod nejustificat. Doar formularea transparentă a acestui argument aruncă în ridicol poziţia producătorilor de OMG-uri, care, printr-un lobby puternic şi agresiv, au impiedicat ca asemenea informaţii să fie puse pe eticheta produselor modificate genetic, astfel încât noi nu ştim dacă cerealele pe care le consumă copiii noştri în fiecare dimineaţă sunt sau nu modificate genetic” avertizează Costel Popa, Preşedinte, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
REZULTATE PE SCURT
- 93% dintre parlamentari se declară în favoarea etichetării produselor ce conțin ingrediente modificate genetic, doar 1% fiind împotrivă, 2% nedorind să răspundă și 4% declarând ca nu știu să răspundă la întrebare. Opinia este generalizată în rândul tuturor partidelor, fiecare grup parlamentar declarându-se majoritar ”pentru”: membrii PSD în proporţie de 97%, PD-L – 92%, PNL – 87%, UDMR şi independenţii – 93%, Minoritățile – 100% .
Întrebare: Sunteți sau nu de acord cu etichetarea produselor care conțin ingrediente modificate genetic?
- 64% dintre parlamentari nu sunt de acord ca în România să se cultive organisme modificate genetic și doar 24% au declarat ca susțin cultivarea OMG. Restul de 12% dintre parlamentarii chestionaţi fie nu au dorit fie nu au știut să răspundă.
- În privința importurilor de organisme modificate genetic înregistrăm o majoritate solidă de respondenţi (72%) care se declară împotrivă, doar 14% dintre parlamentarii chestionaţi afirmând că susțin importurile de OMG.
Politica României în domeniul energiei nucleare
Cel de-al doilea subiect inclus în chestionarul Ecopolis – energia nucleară – a căpătat importanţă mondială în urma accidentului de la centrala nucleară de la Fukushima, din acest an, eveniment ce a re-pus în discuţie siguranţa producerii energiei nucleare şi politicile necesare în acest domeniu. România are în prezent două reactoare nucleare în funcțiune și încă două programate să intre în funcțiune în 2019, drept pentru care am considerat oportun să cercetăm opinia Parlamentului cu privire la această temă. Astfel,
▪ Deși la nivelul multor state europene închiderea capacităților de energie nucleară este o prioritate națională, în România doar 10% dintre parlamentari susţin această opțiune.
▪ 40% dintre parlamentarii români consideră că oprirea dezvoltării de noi reactoare nucleare și păstrarea în funcțiune a celor existente este cea mai bună opțiune pentru România, în vreme ce 41% consideră că țara noastră ar trebui să construiască noi reactoare nucleare.
▪ 76% dintre parlamentarii români au răspuns că țara noastră ar trebui să investească prioritar în proiecte de energie regenerabilă și doar 10% favorizează investiţiile în energie nucleară.
▪ Paradoxal, chiar dacă 41% dintre respondenți consideră că ar trebui să dezvoltăm noi reactoare nucleare, conform rezultatelor, doar 10% cred că aceasta ar trebui să constituie prioritatea în politica energetică a țării.
▪ În lupta dintre energia nucleară și cea regenerabilă câștigă, conform sondajului, cea regenerabilă, pentru care au optat cei mai mulți dintre parlamentari, indicând-o ca prioritate energetică. În schimb, aceștia sunt prudenți când vine vorba de sistarea planurilor de extindere a producției nucleare sau chiar de închiderea reactoarelor în funcțiune.
Sondajul Ecopolis a fost realizat în perioada mai-iunie 2011, pe un eşantion reprezentativ de 210 parlamentari din totalul de 465 de membri ai Parlamentului. Eşantionul a păstrat structura populaţiei cercetării, în funcţie de apartenenţa la grupurile parlamentare. Chestionarul aplicat a fost unul standardizat, cu 5 întrebări închise.
2 comentarii
serios? măi, măi, măi! sunt curios dacă iuropa se va suci invers și peste 2 ani vor accepta organismele modificate genetic câți viteji mioritici vor persista în convingerile lor atât de profunde și câți se vor suci instant după cum bate vântul, la fel ca în parlament unde mai important e degetul șefului de grup decât opinia parlamentarului trepanat și fără creier …
apropo de disputa stupidă cu organismele modificate genetic, prima dată ar trebui clarificat care sunt cele nemodificate genetic! că la o simplă numărătoare cam toate plantele cultivate intensiv ies binișor în afara graficului dacă le comparăm cu surorile lor naturale, sălbatice!
și la animale manipulările genetice naturale și încrucișările selective la fel de naturale din moment ce sunt 100% umane și atent supravegheate sunt norma nu excepția!
Discutia asta “stupida” afecteaza toata populatia Romaniei iar efectele OMG sunt complexe si afecteaza atat sanatatea cat si biodiversitatea.
Clarificarile sunt facute, exista doar oameni dezinformati…tehnicile de transgeneza distrug barierele intre specii, ceva ce prin altoire nu se poate face. (pe cale naturala un peste niciodata nu se va incrucisa cu o capsuna)
Majoritatea plantelor pe care le cultivam sunt obtinute prin ameliorare conventionala nu prin modificare genetica…