Nu este un secret faptul că operaţiunile militare navale, ale SUA sau ale altor state, au un ridicat potenţial de risc pentru viaţa sălbatică a mărilor şi oceanelor. Delfinii şi balenele (dar nu numai) sunt în mare pericol, în special din cauza zgomotelor produse de explozii sau a sonarelor tot mai performante utilizate de navele militare. Un raport recent al Marinei Americane arată că acestea (sonarele şi exploziile) sunt, în fapt, şi mai dăunătoare mamiferelor marine decât se credea până acum.
Marina Americană a estimat că utilizarea explozibililor şi a sonarelor de către navele sale ar fi cauzat, neintenţionat, peste 1.600 de cazuri de pierdere a auzului sau alte răniri la mamifere marine, în decursul unui singur an. Aceleaşi calcule spun că este posibil ca folosirea explozibililor militari marini să fi ucis peste 200 de astfel de mamifere într-un an. Estimările anterioare ale oficialilor americani vorbeau de numai 100 de mamifere marine rănite sau ucise din cauza operaţiunilor şi exerciţiilor militare maritime.
Astfel, se întreabă analiştii, dacă cifrele au fost atât de prost estimate până acum, cele noi sunt reale sau şi ele reprezintă o subestimare a efectelor operaţiunilor militare asupra vieţii marine? Mamiferele marine nu au evoluat într-un mediu care să includă tehnologii de înaltă calitate precum sonarele moderne şi nici explozibili subacvatici. „Dacă nu zburăm cu avioane supersonice la joasă altitudine deasupra oraşelor noastre este pentru că există un motiv să nu facem asta; ar fi doar corect să nu supunem vietăţile din oceane unui lucru similar zborului unui supersonic fix pe deasupra capetelor noastre”, notează TreeHugger. Însă problema rămâne extrem de delicată, dată fiind evoluţia continuă a tehnologiei militare şi parcursul politicilor statelor în privinţa operaţiunilor militare, care, de cele mai multe ori, nici nu ţin cont de efectele (numite „secundare”, „involuntare”) asupra mamiferelor din oceane.
Sursa şi foto: TreeHugger