Someş Delivery: recuperarea Someşului ca spaţiu activ al comunităţii clujene

0

Someş Delivery este adaptarea conceptului Street Delivery (cu care locuitorii din Bucureşti, Iaşi şi Timişoara sunt deja familiarizaţi) la realităţile Clujului: dacă, în oraşele în care acest eveniment a avut loc până acum, se închideau străzi din zona centrală, pentru a deveni spaţii dedicate evenimentelor şi activităţilor comunitare, la Cluj scopul este ca Someşul, râul care traversează oraşul, să fie acest spaţiu de întâlnire, comunicare şi manifestare a comunităţii. Aşadar, dacă aveţi idei cu potenţial de a transforma Someşul într-un spaţiu expresiv şi relevant pentru Cluj, le puteţi înscrie într-un concurs de proiecte lansat de organizatori, dotat cu premii, deschis până în data de 21 mai.

 

 

‪#‎SomeșDelivery se adresează tuturor clujenilor care vor să dea o nouă viaţă râului care le traversează oraşul. Prima ediţie a evenimentului va avea loc anul acesta, în perioada 12 – 14 iunie şi vizează tronsonul de râu dintre podul Napoca şi podul Horea (zonă centrală a Clujului). Arhitecţii, urbaniştii şi organizatorii de evenimente pot primi finanţare pentru proiecte legate de amenajări sau activităţi (cu condiţia să fie depuse până în 21 mai, în cadrul concursului de proiecte).

Malurile râului vor fi animate, timp de trei zile, de evenimente culturale, activităţi sportive, comunitare, de relaxare, precum şi de amenajări temporare, menite să atragă atenţia asupra potenţialului acestui spaţiu şi asupra modului în care el poate fi valorificat. ‪#‎SomeșDelivery este un proiect gândit pe termen lung, care va îmbina componente de arhitectură, artă, mediu, sociologie şi urbanism participativ. Evenimentul va include şi dezbateri despre cele mai bune moduri de folosire a Someşului, dar şi spectacole, ateliere pentru copii sau concerte.

“Avem o imagine vagă a Someşului, deşi e parte din viaţa noastră de zi cu zi. Oraşul pare să îi fi întors spatele, ridicând clădiri fără geamuri către râu sau maluri inaccesibile. Noi căutăm să animăm din nou Someşul şi invităm întreaga comunitate să propună mici activităţi şi amenajări temporare; le vom aprecia în mod special pe cele care au potenţialul de a deveni constante, fireşti, de zi cu zi. Vrem să readucem Someșul la viaţă permanent, nu doar trei zile pe an”, spune Mihai Mateiu, managerul proiectului SomeşDelivery.

Regulamentul concursului de proiecte lansat pentru prima ediţie a SomeşDelivery este disponibil pe site-ul evenimentului, iar informaţii utile se găsesc şi pe pagina de Facebook a proiectului. Organizatorii sunt Fundația Cărtureşti, Ordinul Arhitecţilor din România, Asociaţia miniMASS, cu sprijinul partenerilor: Primăria Cluj-Napoca, programul Cluj-Napoca 2021 – Capitală Culturală Europeană, Street Delivery, Zero Waste Romania.

Organizatorii au propus, deja, un prim proiect al evenimentului: un pavilion care ar urma să fie amplasat deasupra spaţiului verde dintre tronsonul de râu vizat şi strada alăturată, oferind o legătură între cursul de apă, spre care se vor construi scări şi dealul Cetăţuia (unul dintre simbolurile Clujului). În acest spaţiu, vizitatorii vor găsi informaţii despre program, dar şi povestea Someşului, adusă la lumină atât din perspectiva istoriei, cât şi prin mărturii şi amintiri adunate de la riverani.

Un alt proiect care se va derula în paralel, în parteneriat cu Zero Waste Romania, este dedicat mediului şi urmăreşte igienizarea întregului curs al râului Someşul Mic. Astfel, în perioada evenimentului, vor avea loc acţiuni punctuale, în zonele în care se vor desfăşura activităţi; dar, dincolo de asta, organizaţia menţionată a iniţiat un proiect pe doi ani, care îşi propune să cureţe întregul curs al râului, până la punctul de ieşire al acestuia din judeţul Cluj.

În viitor, fiecare ediție a SomeşDelivery va aborda un alt tronson de râu, încercând să găsească ideile bune de amenajare a acestuia, consultând comunitatea şi implicând riveranii, locuitori şi instituţii, în animarea zonei. La finalul fiecărei ediții, Primăria ţi Consiliul Local Cluj‑Napoca vor primi un raport, ca suport al efortului lor de transformare a Someşului într‑un spaţiu al clujenilor.

 

Mai multe detalii despre eveniment, pe site-ul proiectului sau pagina de Facebook Someș Delivery.

 

Foto: Propunerea ‪#‎SomeșDelivery pentru pavilionul central al proiectului

 

Puteţi citi şi:

FOTO Street Delivery: Când strada devine neîncăpătoare pentru oameni

Începe Street Delivery

După Street Delivery, pregătiţi-vă de Train Delivery: Gara de Nord intră pe mâinile cetăţenilor


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger