Şomerii şi angajaţii crizei economice beau periculos

0

Oamenii beau mai mult în timpul frământărilor economice, susţine un nou studiu care arată că consumul excesiv de alcool, condusul în stare de ebrietate şi dependenţa de aclcool sporesc în vremuri de restrişte. Cercetătorii americani au mai observat că pe măsură ce rata şomajului creşte, consumul excesiv şi periculos de alcool se intensifică şi în rândul persoanelor care încă mai au job.

Rezultatele studiului sunt surprinzătoare, spun autorii săi de la Universitatea din Miami, şi asta pentru că cercetările anterioare au arătat că declinul economic şi disponibilizările şi şomajul aferente conduc la o scădere a consumului excesiv de alcool, din moment ce oamenii au mai puţin bani de cheltuit pe băutură. În cadrul noului studiu, oamenii de ştiinţă au luat în calcul parametri neexaminaţi în alte cercetări, şi anume abuzul şi dependenţa de alcool. Ei au analizat datele cuprinse în două sondaje naţionale privind consumul de alcool, care au implicat 34.120 de indivizi, o plajă considerată reprezentativă pentru populaţia SUA.

Noua cercetare arată că pe măsură ce şomajul creşte, creşte şi consumul excesiv de alcool – acesta este definit de Institutul Naţional pentru Abuz de Alcool şi Alcoolism din SUA prin consumul în decurs de două ore a patru pahare de băutură pe zi în cazul bărbaţilor şi a trei pahare în cazul femeilor. Totodată, s-a observat că în perioadele de criză economică condusul în stare de ebrietate, abuzul şi dependenţa de alcool se intensifică atât la bărbaţi, cât şi la femei. Chiar şi persoanele cu job au adunat la dosar zile etilice mai multe şi tendinţa de a conduce pişcaţi în perioadele de declin economic. Cercetătorii cred că aceştia din urmă, deşi au o slujbă, ar putea fi afectaţi psihologic de o perioadă de frământări economice, un exemplu fiind teama de a-şi pierde jobul.

Sursa: Livescience

Foto: Flickr/phlubdr


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger