Cel mai recent studiu în domeniul energiei regenerabile arată că se pot construi celule solare eficiente și dacă folosim materiale sau metode foarte simple, extrem de ieftine. Materiale flexibile, folii de plastic chiar, toate pot contribui la realizarea unei celule de energie solară.
Studiul aduce o nouă viziune în dezvoltarea construcției de celule solare, care ar putea deveni accesibile unei categorii mult mai largi de populație și, astfel, ar duce la utilizarea mai intensă a acestui tip de energie regenerabilă. Potrivit cercetărilor conduse de universitățile din Sheffield și Cambridge, celulele solare din plastic (polimer) sunt mult mai ieftin de realizat decât cele convenționale de până acum, din silicon. Totodată, se pot produce în cantități foarte mari. Astfel, este mai la îndemână posibilitatea folosirii acestui tip de energie atât de către consumatorii casnici, cât și de către cei industriali.
Deocamdată, studiul este în derulare pentru a se afla cu exactitate cum anumite modificări de structură pot altera sau îmbunătăți eficiența totală a celulei solare bazate pe polimer (plastic). Cercetătorii care lucrează în proiect speră ca, în viitorul apropiat, poate chiar în următorii 50 de ani, omenirea să se bazeze pe energia solară, captată prin astfel de celule, pentru necesarul său energetic și să nu se mai apeleze la combustibil de tip fosil. Ei consideră că celulele solare de polimer sunt suficient de ieftine, ușor de produs și foarte eficiente cât să ajungă să acopere suprafețe întinse, ajutând, astfel, la trecerea într-o nouă eră a energiei regenerabile.
Sursa și foto: ScienceDaily