Soluția naturii: speciile se adaptează mai rapid la schimbările accelerate de mediu

0

 

Evoluția este cunoscută ca un proces de lungă durată, care se întâmplă pe parcursul mai multor generații, pe baza mutațiilor de gene suferite de o specie sau alta. Teoria se pare că nu mai rezistă în contextul schimbărilor climatice tot mai agresive, pentru că speciile au doar două opțiuni: să dispară ori să se adapteze rapid.

Un studiu realizat de o echipă de canadieni de la Universitatea McGill a demonstrat că speciile au învățat să se adapteze mai repede, din cauza factorilor de mediu care se modifică rapid în jurul lor și le afectează habitatul, hrana și modul de reproducere. Studiul a fost realizat pe binecunoscuta drojdie (foto), analizată pe parcursul mai multor generații. Acestea au fost supuse mai multor nivele de stres provocat de schimbări de mediu (factorul perturbator, în acest caz, fiind sarea). Cercetătorii au observat că, în funcție de severitatea schimbării și a nivelului de stres, evoluția generațiilor de drojdie a fost în sensul unei adaptări rapide la condițiile în care erau nevoite să existe.

Autorii studiului susțin că același proces are loc și în cazul mamiferelor, chiar dacă experimentele de genul celui cu drojdia nu pot fi realizate pe un urs panda sau un elan. Ei spun că, prin extrapolarea rezultatelor obținute în urma cercetării lor, se poate afirma fără îndoială că evoluția a găsit calea de adaptare rapidă. Cercetarea a fost finanțată de către Fundația Canadiană pentru Inovație, Programul de Cercetare pentru Canada și Consiliul Canadian pentru Științele Naturii și Cercetare.

Sursa: ScienceDaily.com

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger