Soluţia australiană pentru o problemă chinezească urât mirositoare

0

Şapte sute de milioane de porci lasă în urmă mult bălegar. Aşa au ajuns porcii o problemă pentru China, unde carnea lor este extrem de apreciată şi cerută. De fapt, ei sunt o problemă pentru mediu, căci produc 1,5 milioane de tone de excremente pe an, care pot contamina grav apa, aducând riscuri ridicate pentru sănătatea oamenilor.

 

 

O companie australiană le propune chinezilor să le transforme excrementele de la porci în energie. Prin utilizarea unui bioreactor, botezat, sugestiv, PooCareTM şi a unei tehnologii de ultimă oră, bălegarul de la porci ar putea fi convertit în biocombustibil utilizat, apoi, la sisteme de încălzire a locuinţelor sau fermelor ori la sisteme de gătit, în vreme ce reziduurile finale devin fertilizatori pentru pământurile agricole. „Beneficiile sunt combustibil şi energie pentru fermieri şi prevenirea contaminării mediului. Este o tehnologie verde, dacă privim lucrurile din această perspectivă”, a declarat profesorul Ravi Naidu, cercetător-şef la firma australiană care a realizat tehnologia pentru acest bioreactor şi sistemul său de funcţionare.

Procesul de convertire a bălegarului solid în biogaz durează cam o lună, iar un prim biogenerator care funcţionează pe energie provenită în urma acestui proces funcţionează, deja, la o fermă din Wuhan (centrul Chinei). Cei aproximativ 700 de milioane de porci crescuţi anual în China înseamnă două treimi din carnea consumată de chinezi în fiecare an. Pericolele bălegarului de la porci pentru sănătate sunt serioase: „Excrementele de porci conţin un nivel ridicat de azotat, care, în formă lichidă, poate contamina solul, apa subterană, iar sub formă solidă poate contamina lacuri, spre exemplu. În final, tot ce este contaminat prezintă risc pentru sănătatea oamenilor”, a mai precizat profesorul Naidu. Costurile de producţie pentru un singur bioreactor de acest fel sunt de aproximativ 35.000 de dolari, dar inventatorii sistemului spun că, odată demarată producţia în masă, aceste costuri vor scădea. În proiect s-au implicat şi cercetători chinezi.

 

Sursa: Reuters

Foto: BusinessWeek


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger