Societatea civilă îi adresează o scrisoare deschisă lui Nicolae Manolescu, Ambasadorul României la Unesco

0

Mai multe ONG-uri de apărare a patrimoniului, împreună cu artiști și oameni de cultură din Franța, au trimis o scrisoare deschisă d-lui Nicolae Manolescu, pentru a-i solicita o poziție cu privire la introducerea sitului Roșia Montană pe lista indicativă pentru patrimoniul Unesco. Dl. Manolescu este de negăsit la birou, spun semnatarii, iar numerele de telefon pe care le-a oferit secretara nu funcționează.  Vă invităm să citiți mai jos scrisoarea:

1392798_667416063282666_1528615117_nImagine din timpul unui protest organizat la Paris, în fața sediului Unesco

Stimate domnule Ambasador,
Începând cu 1 septembrie 2013, au fost organizate proteste de amploare atât în România, cât şi în capitalele europene, pe continentul american şi în Asia. Textul de lege aprobat de guvernul român în 27 august 2013, prin care proiectul minier pe bază de cianuri de la Roşia Montană este desemnat ca fiind unul «de utilitate publică şi de interes naţional» a declanşat o mobilizare fără precedent a cetăţenilor români.

După cum probabil ştiţi foarte bine, acest proiect de exploatare minieră constituie un pericol important, nu doar pentru mediul înconjurător, dar şi pentru patrimoniul naţional şi universal de la Roşia Montană. Comunitatea ştiinţifică din România şi din străinătate a transmis încă din 2009 o poziţie unanimă în favoarea introducerii sitului pe lista patrimoniului mondial protejat de Unesco. Conform rapoartelor realizate de Comisia naţională a Monumentelor Istorice, Roşia Montană este unul dintre cele mai bogate situri în resurse de patrimoniu cultural (aproximativ 650 hectare de teren deţin 50 de monumente istorice clasate, dintre care 7 sunt monumente de valoare naţională şi universală). Roşia Montană a fost, de asemenea, inclusă pe lista primelor 7 situri aflate în pericol din Europa, conform organizaţiei pentru salvarea patrimoniului Europa Nostra.

În 2010, ICOMOS, Pro Patrimonio şi Academia Română au depus o petiţie comună, pentru a solicita introducerea sitului de la Roşia Montană pe lista patrimoniului mondial. Dosarul este până în acest moment blocat la Ministerul Culturii, deşi pericolul distrugerii sitului este iminent.

Pe 5 septembrie 2013, a fost organizat un protest în fata sediului Unesco din Paris, cu scopul de a denunţa exploatarea minieră pe bază de cianuri, precum şi de a cere sprijinul acestei instituţii pentru salvarea sitului şi a patrimoniului de la Roşia Montană. În dată de 6 octombrie, cu ocazia întâlnirii de la San José (Costa Rica), Comitetul executiv al Icomos a adoptat o rezoluţie favorabilă protejării sitului de la Roşia Montană.

În acest context, vă adresăm prezenta scrisoare deschisă, solicitând din nou o poziţie fermă şi asumată din partea delegaţiei României la Unesco, cu privire la situl de la Roşia Montană.

SEMNATARI

Caroline d’Assay, Preşedintă Pro Patrimonio France
Michel de Backer, Preşedinte O.V.R. (Opération Villages Roumains) Internaţional şi O.V.R. Belgia.
Ştefan Balici, Preşedinte asociaţia A.R.A.
Ştefană Bianu, Preşedintă Asociaţia Rencontres Patrimoine Europe Roumanie. RPER-France.
Şerban Cantacuzino, Preşedinte Fundaţia Pro Patrimonio.
Ioana Bogdan Cataniciu, Preşedintă Asociaţia Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie. RPER-Roumanie.
Nicusor Dan, Preşedinte Asociaţia Salvaţi Bucureştiul.
Eugen David, Preşedinte Asociaţia Alburnus Maior.
Anne Marie Scotto, Preşedintă O.V.R. Solidarité (Opération Villages Roumains France)
Şerban Sturdza, Vice-preşedinte şi director Fundaţia Pro Patrimonio.
Şerban Ţigănaş, Preşedinte Ordinul Arhitecţilor din România.
Roxana Wring, Preşedintă asociaţia ProDoMo.

Cosemnatari :

George Bodocan, artist plastic
Georgiana Brânzei, reprezentant ADERF
Rodica Costianu, pictor
Lola Lafon, scriitoare
Paul Negoescu, regizor
Natalia Orbai, arhitect
Dan Perjovschi, artist, scriitor
Codrina Pricopoaia, actriţă
Maria Răducanu, cântăreaţă
Cristina Sucală, arhitect


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger