Societatea civilă din Kîrgîzstan luptă împotriva răpirii mireselor

1

Practica răpirii mireselor, sau ala kachuu, s-a răspândit în satele şi oraşele de provincie din Kîrgîzstan după separarea ţării de URSS, în 1991, şi, în condiţiile în care guvernul nu a luat măsuri pentru pedepsirea bărbaţilor care fură femei, asta deşi codul penal o impune, scrie portalul Global Voices, mulţi bărbaţi au ajuns să considere această practică o tradiţie şi un drept din naştere.


În ultimele luni, însă, organizaţiile civice şi creativii din Kîrgîstan au lansat o ofensivă de educare a populaţiei menită să stopeze practica mai sus amintită căreia, potrivit Avocatului Poporului din statul asiatic, îi cad pradă anual 8.000 de femei (dintre care unele ajung să se sinucidă). Doar câteva din aceste cazuri ajung să fie judecate în tribunal, din cauza dezinteresului manifestat de poliţie şi procuratură, pe de o parte, şi, pe de altă parte, din cauza normelor culturale care descurajează familiile să-şi recupereze fiicele. În plus, anul acesta, parlamentul kîrgîz, dominat de bărbaţi, a votat împotriva unui proiect de lege prin care clericilor islamici le era interzis să binecuvânteze căsătoriile neînregistrate, precum cele rezultate în urma răpirilor.

În acest context, Global Voices prezintă patru clipuri video din cadrul unui workshop organizat de ONG-ul kîrgîz Open Line în aprilie 2012, care le reamintesc comunităţilor locale că furtul de mirese este ilegal şi pedepsit prin lege, descriu stigma asociată unei femei recuperate după ce a fost răpită şi presiunea impusă rudelor pentru a accepta această practică, prezintă povestea celei mai celebre femei din istoria Kîrgîstanului, Kurmanjan Datka, care a reuşit să scape din mâinile bărbatului care a răpit-o şi să devină regina regiunii montane Alai, din sudul ţării, şi îi încurajează pe tineri să formeze numărul 102 – hotline-ul destinat mireselor furate. Mai multe detalii puteţi afla pe Global Voices.


Un comentariu

  1. Pingback: Furtul de mirese din Kîrgîstan va fi pedepsit mai aspru | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger