Societatea civilă cere din nou Ministerului Mediului să ia măsuri în cazul Roşia Montană

5

46 de organizații ale societății civile solicită Ministrului Mediului și Pădurilor să suspende imediat procesul de evaluare a Studiului privind impactul asupra mediului pentru proiectul minier Roșia Montană.

Această solicitare se întemeiază pe faptul că Tribunalul Alba a admis, în data de 24 mai 2011, cererea prin care Fundația Culturală Roșia Montană (FCRM) solicita anularea hotărârii nr. 1/2009 a Consiliului local al comunei Roșia Montană, județul Alba din ianuarie 2009, prin care se confirmă cu efecte retroactive, hotărârile nr. 45 și 46 din 19 iulie 2002 ale Consiliului local Roșia Montană, cu privire la aprobarea Planului Urbanistic General și a Planului Urbanistic zonal pentru comuna Roșia Montană.

În consecință, în baza dispozițiilor art. 10 – 12 din Ordinul nr. 860/2002 pentru aprobarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului și de emitere a acordului de mediu, în lipsa unor planuri de urbanism valabile Ministrul mediului și Pădurilor este obligat să suspende de îndată procesul de evaluare a documentației privind impactul asupra mediului pentru proiectul minier propus a fi dezvoltat în Roșia Montană de către SC RMGC SA.

De asemenea, cele 46 de organizații cer Ministrului Mediului să constate că galeriile romane din Masivul Cârnic au fost clasate în octombrie 2010 ca monumente istorice de clasa A, alături de celelalte vestigii arheologice din Roşia Montană.

Potrivit comunicatului trimis de Fundaţia Culturală Roşia Montană, “considerăm că într-un stat de drept, unde interesul public și respectarea legii primează în fața oricăror interese private, trebuie aplicat principiul precauţiei în luarea deciziilor (acest principiu este reglementat de art 191 din Tratatul UE versiune actualizată în 2010, care trebuie raportat şi la rezoluţia Parlamentului European conform căreia folosirea cianurilor în minerit ar trebui să fie interzisă în UE), principiu care va duce la respingerea unui astfel de proiect din cauza prejudiciilor mult prea mari pe care le-ar putea aduce mediului, incluzând în această noţiune, conform OUG 195/2005 şi valorile culturale, respectiv, monumentele istorice. În consecinţă, un astfel de proiect trebuie respins fără nici o îndoială!”

Foto: Lucian Muntean

Tags:5 comentarii

  1. Tribunalul de la Cluj a zis ca sunt bune actele. Probabil ca organizatiile alea sunt in urma cu vestile. Chiar daca lor le-ar placea sa intretina controversele sa se mai bucure si ele de ceva bani si atentie, n-au ce face daca Justitia a zis ca sunt bune

  2. Proiectul trebuie evaluat cu atentie, sa se ia o hotarare clara si finala, ca prea mult timp a stat blocat in diferite departamente, si toata controversa pe care o intretin asociatiile astea nu face bine nimanui, decat poate lor. Sa se ia o hotarare definitiva si sa se urmeze, si daca se da drumul la exploatare cu atat mai bine.

  3. Pingback: Planurile General şi Zonal nu sunt suspendate… ci anulate | Lupta pentru Roşia Montană

  4. Pingback: Planurile General şi Zonal nu sunt suspendate… ci anulate | Lupta pentru Roşia Montană

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger