Societatea civilă care apără Roșia Montană cere demisia ministrului Economiei

4

Societatea civilă cere demisia ministrului Economiei Ion Ariton pentru inducerea în eroare a opiniei publice prin anunțarea “desecretizării” unor documente privitoare la proiectul minier de la Roșia Montană care nu au fost niciodată secrete. “Spre dezamăgirea noastră, s-a dovedit că gestul Ministerului Economiei de a publica anumite documente referitoare la RMGC a avut ca miză nu transparența, cum este normal într-un stat de drept, ci manipularea”, se arată în scrisoarea deschisă semnată de Alburnus Maior și alte zeci de organizații.

Semnatarii consideră inacceptabilă sfidarea opiniei publice prin așa-zisa „desecretizare” a unor documente care nu au fost niciodată secrete, situație valabilă pentru actele constitutive ale oricărei societăți comerciale care operează în România. La documentele publicate pe site-ul Ministerului Economiei putea avea acces orice cetățean român, după depunerea unei simple cereri la Registrul Comerțului, ba chiar mai mult decât atât, acele documente au fost deja publicate de presă în urmă cu mai bine de un an.

Nu actele constitutive ale RMGC și nici adiționalele acestora trebuie aduse la cunoștința publicului, așa cum lasă Ministerului Economiei să se înțeleagă, ci Licenţa de concesiune pentru exploatarea minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, Judeţul Alba nr. 47/1999, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Compania Naţională a Cuprului, Aurului şi Fierului „MINVEST” SA Deva şi aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 458/1999, transferate ulterior către SC Roșia Montana Gold Corporation SA, precum și toate anexele acesteia, clasificate ca secrete de serviciu prin Ordinul 202/2003, semnat de ex-președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Mihail Ianaș.

De mai mulți ani, Asociația „Alburnus Maior” și alte organizații ale societății civile au solicitat fără succes declasificarea licenței de concesiune pentru exploatare minieră acordate inițial de statul român companiei Minvest Deva și transferate ulterior către Roșia Montană Gold Corporation. Accesul publicului la informațiile conținute în această licență ar fi trebuit să constituie punctul de plecare în orice dezbatere democratică, onestă și corectă privind costurile și beneficiile proiectului de exploatare propus la Roșia Montană, având în vedere că licența de concesiune pentru exploatare cuprinde informațiile de bază privind planul de dezvoltare a exploatării, impactul asupra mediului, analiza de risc, planul de refacere a mediului post-exploatare, proba capacității tehnice și financiare a titularului, perimetrul de exploatare, precum și obligațiile titularului în baza planului de dezvoltare și a planului de refacere a mediului.


4 comentarii

  1. statul nu a zis niciodata ca a terminat de desecretizat sau chetsii de genu. au facut accesibile acte deja publice. dar asta nu inseamna ca se va opri aici. imi pare rau de proiect, ca a devenit oarecum politizat si ma tem ca asta va intarzia, iar, avizarea lui.

  2. Sa il demita sub ce pretext ca vede binele tarii in economie? Proiectul din punct de vedere economic este foarte profitabil. Nu investesti nimic si iei peste jumatate din profit, asta la faza actuala a contractului, renegocierea nu a avut inca loc

  3. Nu ati obosit oameni buni sa va impotriviti atata unui lucru care as zice eu, e deja firesc in acea zona? Mineritul se facea de atata timp, ce v-a venit acum sa puneti piciorul in prag? Nu cumva ati primit bani sa faceti asta? Ca cei care sunt de acord au nevoie de bani. De ce nu si voi? E cam cusuta cu ata alba aceasta asociatie.

  4. o cerere total nefondata, fiecare ministru trebuie sa isi vada strict de partea lui. din punct de vedere economic proiectul este excelent, nu investesti nimic si iei mai mult de jumatate din profit

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger